Megtaláltuk az önkormányzati kampányplakátok Szent Grálját

Publikálás dátuma
2019.10.06. 21:04

Egy szebb napokat látott kisváros képviselőjelöltje mer nagyot és színeset álmodni.
A XIX. század végén és a XX. század elején a háromnemzetiségű, de túlnyomórészt szlovákok lakta Békés megyei Tótkomlós az el- és befogadás mintapéldájaként vonult be a köztudatba és a történelembe egyaránt, hiszen mind a magyarok, mind a zsidók közösségre lelhettek benne. Ebben az időben érte el legnagyobb lélekszámát is, 11 ezer lakosából azonban sokat elveszített a második világháború utáni csehszlovák-magyar lakosságcsere miatt. És igaz ugyan, hogy a település ma már városi rangban éli mindennapjait, de lélekszáma csupán 6 ezer körül mozog. Nem mellesleg Tótkomlós az egyik legjobb és legismertebb magyar író, Závada Pál szülőhelye, és könyvei nagy részének központi helyszíne. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a Fidesz-KDNP-n kívül ott nem sok mindenkinek terem babér, legalábbis az önkormányzat összetételében régóta erősen kötődik a kormánypárthoz, olyannyira, hogy Garay Rita polgármestert annak a Simonka György fideszes parlamenti képviselőnek a helyi embereként szokás emlegetni, aki ellen éppen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt emeltek vádat. Az önkormányzati megmérettetésre készülő jelöltek számára nem surranópálya tehát a tótkomlósi: kétségtelen, hogy kell némi plusz, ami lendíthet egyet az indulók népszerűségén. Valami ilyesmi járhatott Zakál Dénes Henrik független önkormányzati képviselőjelölt fejében is, amikor úgy döntött, elkészíti (vagy elkészítteti) saját választási plakátját, de azt talán maga sem gondolta, hogy az önarcképével ellátott reklámhordozó kiérdemli tőlünk az önkormányzati kampányplakátok Szent Gráljának kitüntető címét. Pedig de! A műalkotás ugyanis egyszerre jeleníti meg a hétköznapi választó- és a választott tisztséget betölteni kívánó honpolgár jelenkori lélekállapotát. De hogy további magyarázat és mellébeszélés helyett ne húzzuk pattanásig az idegeket, mutatjuk a remekművet, ami az amerikai zászló színein és csillagainak megidézésén túl két külön meglepetést is tartogat. Az egyik az, hogy Zakál Dénes Henrik valószínűleg nagyon vicces képviselőjelölt. A másik pedig az, hogy Zakál Dénes Henrik képviselőjelölt humora valószínűleg olyan, mint a nehéz fizikai munka.  
Zakál Dénes Henrik tótkomlósi önkormányzati képviselőjelölt választási kampányplakátja
Fotó: Zakál Dénes / Facebook
Fárasztó. Zakál képviselőjelölt egyébként indult a 2014-es önkormányzati választásokon is, de nem lett tagja a tótkomlósi képviselő-testületnek. Na majd most:
"MAKE TÓTKOMLÓS GREAT AGAIN!"

(A találatért köszönet a hungarofuturizmus összművészeti mozgalomnak!)
Szerző
Frissítve: 2019.10.06. 21:14

Karácsony: a szolidaritásnak mindenkire ki kell terjednie

Publikálás dátuma
2019.10.06. 20:32

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A szolidaritás csak akkor él, ha mindenkire kiterjed - közölte Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt A Város mindenkié csoport kilencedik Lakásmenetének végén, a budapesti Erzsébet téren vasárnap.
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: amikor a szolidaritást fel akarjuk darabolni, amikor "rés alakul ki a társadalmi csoportok között", akkor a zsarnokság és a kirekesztés benyomul oda. Hangsúlyozta: olyan várost szeretne, ahol a szegényeket nem üldözik, hanem támogatják, ahol nem stadionok épülnek, hanem bérlakások. "Olyan európai Budapestet szeretnénk, amely szövetségeseket lát azokban, akik például bérlakásépítésre adnának nekünk pénzt" - mondta. Karácsony Gergely azt mondta, ő az egyedüli budapesti polgármester, akinek a kerületében nem fogadtak el "a hajléktalan embereket vegzáló rendelkezéseket", és aki rendeletbe foglalta azt, hogy az önkormányzati bérlőket elhelyezés nélkül nem lehet kilakoltatni. Hozzátette: egész Magyarországon az ő kerületében adják a legnagyobb összegű lakásfenntartási támogatást a rászorulóknak, és egyedüliként hozott a kerületbe közvetlen európai uniós támogatást szociális bérlakások építésére.
A Város mindenkié csoport kilencedik alkalommal szervezte meg a Lakásmenetet, amellyel a lakhatási válságra kívánták felhívni a figyelmet érdemi intézkedéseket követelve a kormánytól és az önkormányzatoktól. A Lakásmenet Budapest belvárosában a Nehru parkból indulva az Erzsébet térig tartott. A néhány száz tüntető többek között lakhatást, demokráciát, jogállamot, valamint "Airbnb takarodj, a lakhatás alapjog" jelszavakat skandálva vonult, és Karácsony Gergelyen kívül civilek is civilek is felszólaltak.

Hétfőn délelőtt 11 órakor ne ijedjenek meg, ha ezt a hangot hallják

Publikálás dátuma
2019.10.06. 18:39
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lakossági riasztórendszer morgató próbája lesz.
Október 7-én, hétfőn délelőtt 11 órától a lakossági riasztórendszeren (MoLaRi) csökkentett üzemű (morgató) próbát hajtanak végre - írja a katasztrófavédelem Facebook-oldala. A tesztet minden hónap elején elvégzik, és biztosan tudják, de ha nem akarnak hétfőn délelőtt összerándulni, akkor így hangzik. A veszélyes ipari üzemek környékére telepített szirénarendszer képes riasztani a lakosságot olyan balesetek vagy meghibásodások esetén, amelyek következtében veszélyes vegyi anyag (gáz) kerülhet a levegőbe. A 24 órás rendszerben működő katasztrófavédelmi ügyelet folyamatosan méri és értékeli az ilyen anyagok koncentrációját. A hétfői próbát követően idén még november 4-én és december 2-án tesztelik a rendszert.
Szerző