Előfizetés

Borkai: Hibáztam, és megbántam

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.07. 15:20

Nem lépek vissza – mondta Győr fideszes polgármestere, aki arról is beszélt: büntetőeljárást kezdeményez.
„A napokban rólam megjelent felvételek több éve készültek, amelyek részben manipuláltak, és részben igen valódiak. Nem vagyok rá büszke. És szeretnék elnézést kérni elsősorban a családomtól. Hibáztam, és megbántam” – mondta Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere a Győrplusz TV-nek adott nyilatkozatában az Ez az ördög ügyvédje elnevezésű blog állításaira és az oldalon közzétett fotókra reagálva. A hírt elsőként az atv.hu vette észre. Borkai hozzátette:
„Az utazásomat nem közpénzből finanszíroztam, és soha nem éltem illegális szerekkel. Bármilyen ezzel kapcsolatos hír csakis manipuláció. Törvénysértést nem követtem el. Az egész üggyel kapcsolatban büntetőeljárás megindítását kezdeményezem.”

Borkai szerint az utóbbi időben kiderült, hogy politikai ellenfelei több éven keresztül mindent elkövettek, hogy adatokat gyűjtsenek róla. „Mindezt tették azért, hogy polgármesterként felállítsanak, bármilyen áron megszerezzék Győrben a politikai hatalmat. Módszerük, a botlásom párhuzamba állítása a politikai teljesítménnyel, melynek egymáshoz semmi köze nincsen” – fogalmazott. Végül azt mondta, számtalanszor bizonyította, hogy képes harcolni, és Győr a vezetése alatt kimagaslóan teljesített, erős város lett. „Nem adom harc nélkül olyan emberek kezébe, akik képtelenek vezetni, képtelenek a fejlődést garantálni. Céljuk, hogy olyan nyomás alatt tartsanak, hogy visszalépjek a polgármester-jelöltségtől.
Nem lépek vissza. A győriek vasárnap eldöntik, hogy szeretnék-e közösen folytatni a 13 éve elkezdett munkát“

– mondta Borkai.

Kapcsolódó
Folytatódnak Borkai nehéz napjaiBorkai ügyére reagálhatott a győri KDNP

Reagált a Fidesz Borkai botrányára

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.10.07. 15:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Arra voltunk kíváncsiak, a párt szerint mennyire egyeztethető össze a győri polgármester ügye a keresztény értékekkel.
Az ügy Borkai Zsolt magánéletének része, ezért azt nem kommentáljuk – így reagált a Fidesz lapunk megkeresésére Borkai Zsolttal kapcsolatban. Mint ismert, az elmúlt napokban több fénykép és videó is megjelent, amin a győri polgármester és Rákosfalvy Zoltán ügyvéd látható több nő társaságában. Ezzel kapcsolatban arra lettünk volna kíváncsiak, hogy mivel a Fidesz politikája és világnézete – ahogyan arra a miniszterelnök és a kormánypárt más politikusai rendre felhívják a figyelmet – a keresztény értékekre, ezen belül hangsúlyozottan a családok védelmére, támogatására épül, a Borkai Zsoltról publikált fotók, videófelvételek a Fidesz megítélése szerint mennyiben felelnek meg az említett értékeknek, illetve mennyiben sértik azokat. Különös tekintettel arra, hogy a szóban forgó felvételek a nyilvánosságra került állítás szerint pünkösdkor készültek. Kíváncsiak lettünk volna arra is, ha a felvételek sértik a keresztény értékeket, tervezik-e a Fideszben, hogy etikai vagy egyéb eljárást indítanak Borkai Zsolt ellen? Azt a kérdést is feltettük, hogy a Fideszben a történtek után mennyiben tartják alkalmasnak Borkai Zsoltot a polgármesteri tisztség betöltésére. Arról is érdeklődtünk, hogy a pártban indítanak-e vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy Borkai Zsolt jövedelmi viszonyai vajon lehetővé teszik-e, hogy yachtot béreljen, magánrepülőgépet használjon.

Bár a rendőrség megszüntette a nyomozást Pikóékkal szemben, Péterfalviék folytatják az eljárást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.07. 13:59

Fotó: Koncz Márton / Népszava
A tényfeltárást, tényállást megállapító szakasz után döntenek az eljárás lezárásáról vagy annak hatósági vizsgálatként történő folytatásáról – mondta a NAIH elnöke.
Folytatja az eljárást a józsefvárosi adatkezelési ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke hétfőn az M1-en, azzal összefüggésben, hogy az ügyben a rendőrség lezárta a nyomozást. A műsorban az MTI összefoglalója szerint elhangzott, hogy sajtóértesülések szerint a megjelent bizonyítékok egyértelműen felvetik a jogsértés gyanúját, ezért a NAIH folytatja az eljárást; ha bűncselekményre utaló tények vetődnek fel, a hatóság azonnal megteszi a szükséges lépéseket. Péterfalvi Attila felidézte, hogy az adatvédelmi hatóság a helyi választási bizottság megkeresésére indított ellenőrzést az ügyben. A tényfeltárást, tényállást megállapító szakasz után döntenek az eljárás lezárásáról vagy annak hatósági vizsgálatként történő folytatásáról – fűzte hozzá, jelezve: utóbbi eljárás végén a NAIH akár pénzbírságot is kiszabhat vagy kötelezheti az adatkezelőt az adatok törlésére. Úgy vélekedett: a médiában megjelent felvételek alapján a történtek egyértelműen „megteremtik” a jogellenes adatkezelés valószínűségét. A NAIH elnöke azt mondta, hogy az aláíró ívek „duplikálása” – adatvédelmi megítélés szerint – a célhoz kötött adatkezelés szabályaiba ütközik. A felvételek szerint nemcsak az adatbázisok „duplikálása” fordult elő, hanem az ajánlóívek hátoldalára olyan adatok kerültek, amelyek gyűjtésére jogszerűen „semmilyen lehetőség sincsen” – közölte Péterfalvi Attila, majd úgy fogalmazott: „ebben a vonatkozásban (a NAIH) tovább folytatja az eljárást”.
Múlt héten a Népszava is megírta, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást Pikó András VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt és kampánycsapata ellen. A BRFK később a Mérce kérdésére azt is elárulta, hogy mi volt a megszüntetés oka: a cselekmény nem bűncselekmény. 
Mint arról beszámoltunk, szeptember elején egy névtelen Magyar Nemzet cikk nyomán a rendőrség házkutatást tartott Pikó András kampánycsapatánál. A cikk azzal vádolta meg az ellenzéki jelölt stábját, hogy „üzemszerűen” rögzítik számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait. Ennek alátámasztására mindössze egy fotót mutatott meg a Magyar Nemzet, amin az látható, hogy a kampányközpontban dolgozók némelyikénél laptop van nyitva. A fotó és a névtelen cikk alapján a helyi választási iroda feljelentést tett szeptember elején választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt. A rendőrség, amely korábban gyakran állította le a nyomozást a fideszes Kubatov-lista ügyében, szeptember 11-én nagy erőkkel kivonult a Pikóék kampányközpontjához, ahol tanúként kihallgatták Pikó Andrást illetve kampányfőnökét Udvarhelyi Tesszát és Erőss Gábor képviselő jelöltet. A kampányban dolgozók egyhangúlag állították, hogy nem követtek el jogsértést. Később a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) egyhangúlag megváltoztatta a helyi választási bizottság Pikóékat elmarasztaló határozatát, kimondva: a kerületi választási iroda két, bizonyítékokkal nem rendelkező, csak feltételezéseken alapuló cikke alapján nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követtek el. A józsefvárosi Helyi Választási Iroda most sem hagyja annyiban, a Magyar Nemzettel közölte: a határozat nem jogerős, beadványukban kérvényezik a rendőrségi vizsgálat folytatásának elrendelését. Szerintük ugyanis a rendőrség „számos körülményt nem vizsgált kellő körültekintéssel, vagy figyelmen kívül hagyott.”