A fővárosban mindenhol lesz ellenzéki szavazatszámláló – Alternatív voksnyilvántartóval is készülnek Karácsonyék

Publikálás dátuma
2019.10.07. 15:25

Fotó: Népszava
A rendszert a fővárosban szervezték meg, de javasolni fogják a települések kampánycsapatainak is a bevezetését.
Budapesten minden szavazókörben lesz ellenzéki delegált, aki az önkormányzati választás tisztaságát ellenőrzi – jelentette be Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral tartott. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt közölte azt is, hogy egy alternatív szavazatszámláló rendszert fejlesztettek október 13-ra, amely „mindenkit megnyugtathat afelől, hogy semmilyen csalás nem történik majd.” A rendszer egyébként úgy működik, hogy a szavazóköri jegyzőkönyveket a voksszámlálók lemásolhatják. Ezt a kerületi kampányfőnököknek küldik majd, akik feltöltik egy nem nyilvános adatbázisba és összevetik az adatokat. A rendszert a fővárosban szervezték meg, de javasolni fogják a települések kampánycsapatainak is a bevezetését. Kálmán Olga, a korábban a DK támogatásával induló főpolgármester-jelölt szerint mindenkinek biztonságban kell éreznie magát a szavazófülkében, ezért is fogják üzemeltetni az alternatív rendszert. – Budapest egyet akar, változásra van szüksége, ez pedig a választók akaratának megfelelően Karácsony Gergely főpolgármestersége lesz – mondta, hozzátéve: nemcsak a szavazatunkat akarjuk biztonságban tudni, hanem a rendszerünket is. Ezért – folytatta Kálmán Olga – mindenki gondolja át az egész országban, ki lesz a változást elhozó jelölt, és ki a NER helytartója. Ebben is segítene az ellenzék: hétfőtől működik az ittleszek.hu honlap, amelyen mindenki keresheti megkeresheti ellenzéki polgármester –, illetve képviselő-jelöltjét. Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa és egykori főpolgármester-jelöltje, szintén azt emelte ki, hogy az ellenzéki pártok számára nagyon fontos a választások tisztasága. Hozzátette azt is, az ellenzéki szavazatszámlálókat a voksolás napján ellenzéki jogsegélyszegély szolgálat segíti majd. Karácsony Gergely kérdésre válaszolva leszögezte: ilyen gusztustalan kampánnyal még nem találkozott.  
– A választások eleve a „kölcsönös bizalmatlanság elvére” épülnek, de ez egyáltalán nem pejoratív jelző. A voksolásba vetett bizalmat éppen az alapozza meg, hogy az ellenérdekelt, egymásban nem bízó résztvevők ellenőrzik a szavazókörökben a választás szabályos lebonyolítását – nyilatkozta lapunknak László Róbert. A Political Capital választási szakértője szerint ennek kulcsmomentuma, hogy a jegyzőkönyvek másolatát megkapják az ellenzéki delegáltak, és ezek összevethetők a Nemzeti Választási Iroda által közölt eredményekkel. A most bejelentett módszer – folytatta a szakértő – tehát jól szolgálhatja a célt, elvileg ez alkalmas lehet arra, hogy a megalapozatlan csaláskiáltások elválaszthatók legyenek a tényleges visszaélésgyanútól. – Az elmúlt választásokon erre nem volt felkészülve az ellenzék, okkal támadták őket, hogy miért nem tudják felmutatni miden szavazókör jegyzőkönyvének a másolatát. Ha mind meglenne, el is szállna a csalásgyanú, vagy éppen bebizonyosodna – hangsúlyozta László Róbert. A szakértő szerint a kérdés csak az, hogy a bejelentésnek megfelelően valóban lesznek-e pártdelegáltak minden fővárosi körzetben, ez ugyanis alapfeltétele az összehasonlíthatóságnak. Budapestnél persze sokkal fontosabb lenne – tette hozzá – hogy a kistelepüléseken is mindenhol legyen ellenzéki pártdelegált, de ezt a lécet az ellenzéki pártok ezúttal sem ugrották meg.
Szerző
Frissítve: 2019.10.07. 21:41

Borkai: Hibáztam, és megbántam

Publikálás dátuma
2019.10.07. 15:20

Nem lépek vissza – mondta Győr fideszes polgármestere, aki arról is beszélt: büntetőeljárást kezdeményez.
„A napokban rólam megjelent felvételek több éve készültek, amelyek részben manipuláltak, és részben igen valódiak. Nem vagyok rá büszke. És szeretnék elnézést kérni elsősorban a családomtól. Hibáztam, és megbántam” – mondta Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere a Győrplusz TV-nek adott nyilatkozatában az Ez az ördög ügyvédje elnevezésű blog állításaira és az oldalon közzétett fotókra reagálva. A hírt elsőként az atv.hu vette észre. Borkai hozzátette:
„Az utazásomat nem közpénzből finanszíroztam, és soha nem éltem illegális szerekkel. Bármilyen ezzel kapcsolatos hír csakis manipuláció. Törvénysértést nem követtem el. Az egész üggyel kapcsolatban büntetőeljárás megindítását kezdeményezem.”

Borkai szerint az utóbbi időben kiderült, hogy politikai ellenfelei több éven keresztül mindent elkövettek, hogy adatokat gyűjtsenek róla. „Mindezt tették azért, hogy polgármesterként felállítsanak, bármilyen áron megszerezzék Győrben a politikai hatalmat. Módszerük, a botlásom párhuzamba állítása a politikai teljesítménnyel, melynek egymáshoz semmi köze nincsen” – fogalmazott. Végül azt mondta, számtalanszor bizonyította, hogy képes harcolni, és Győr a vezetése alatt kimagaslóan teljesített, erős város lett. „Nem adom harc nélkül olyan emberek kezébe, akik képtelenek vezetni, képtelenek a fejlődést garantálni. Céljuk, hogy olyan nyomás alatt tartsanak, hogy visszalépjek a polgármester-jelöltségtől.
Nem lépek vissza. A győriek vasárnap eldöntik, hogy szeretnék-e közösen folytatni a 13 éve elkezdett munkát“

– mondta Borkai.

Szerző
Frissítve: 2019.10.07. 15:52

Reagált a Fidesz Borkai botrányára

Publikálás dátuma
2019.10.07. 15:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Arra voltunk kíváncsiak, a párt szerint mennyire egyeztethető össze a győri polgármester ügye a keresztény értékekkel.
Az ügy Borkai Zsolt magánéletének része, ezért azt nem kommentáljuk – így reagált a Fidesz lapunk megkeresésére Borkai Zsolttal kapcsolatban. Mint ismert, az elmúlt napokban több fénykép és videó is megjelent, amin a győri polgármester és Rákosfalvy Zoltán ügyvéd látható több nő társaságában. Ezzel kapcsolatban arra lettünk volna kíváncsiak, hogy mivel a Fidesz politikája és világnézete – ahogyan arra a miniszterelnök és a kormánypárt más politikusai rendre felhívják a figyelmet – a keresztény értékekre, ezen belül hangsúlyozottan a családok védelmére, támogatására épül, a Borkai Zsoltról publikált fotók, videófelvételek a Fidesz megítélése szerint mennyiben felelnek meg az említett értékeknek, illetve mennyiben sértik azokat. Különös tekintettel arra, hogy a szóban forgó felvételek a nyilvánosságra került állítás szerint pünkösdkor készültek. Kíváncsiak lettünk volna arra is, ha a felvételek sértik a keresztény értékeket, tervezik-e a Fideszben, hogy etikai vagy egyéb eljárást indítanak Borkai Zsolt ellen? Azt a kérdést is feltettük, hogy a Fideszben a történtek után mennyiben tartják alkalmasnak Borkai Zsoltot a polgármesteri tisztség betöltésére. Arról is érdeklődtünk, hogy a pártban indítanak-e vizsgálatot azzal kapcsolatban, hogy Borkai Zsolt jövedelmi viszonyai vajon lehetővé teszik-e, hogy yachtot béreljen, magánrepülőgépet használjon.
Frissítve: 2019.10.07. 15:27