Elvetette a megállapodás nélküli Brexit tilalmát kezdeményező keresetet a skót főbíróság

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:09

Fotó: DUNCAN MCGLYNN / AFP
A beterjesztők a héten fellebbezést nyújtanak be a végzés ellen a Court of Session saját fellebbviteli fórumához.
Elvetette hétfőn a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság azt a keresetet, amelynek célja a rendezetlen Brexit tilalmának bírósági megerősítése lett volna. Az Edinburghban ülésező Court of Session tanácsához jogászok és skót parlamenti képviselők terjesztették be az indítványt. Azt kívánták kimondatni a bírósággal, hogy Boris Johnson brit miniszterelnököt jogi eszközökkel kényszeríteni lehet a brit EU-tagság jelenleg október 31-én esedékes megszűnésének halasztására, ha a jövő hét végéig nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről. A londoni alsóház – a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amelynek alapján ha október 19-ig a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz és a megállapodás nélküli Brexithez sem, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. A skóciai polgári főbírósághoz benyújtott kereset kezdeményezői azt szerették volna elérni, hogy a törvénynek külön bírósági végzés szerezzen érvényt, ha Boris Johnson erre nem lenne hajlandó. Érvelésük szerint
Johnson több nyilatkozata is arra enged következtetni, hogy a miniszterelnök megbízhatatlan Brexit-ügyben, és így nem lehet bízni abban sem, hogy tartja magát a törvényhez.

A Court of Session eljáró bírája által hétfőn ismertetett végzés szerint azonban nem fér kétség ahhoz, hogy a brit kormányfő elkötelezte magát a rendezetlen Brexitet tiltó és megállapodás híján a kilépés halasztásának kezdeményezését előíró törvény végrehajtása mellett. A bírósági határozat előzményeként a brit kormány jogi képviselői a múlt héten, a kereset tárgyalásának kezdőnapján olyan dokumentációt terjesztettek be a skóciai bíróság elé, amely szerint ha a rendezetlen Brexit tilalmáról szóló törvény egyik feltétele sem teljesül – vagyis az előírt határidőig nincs elfogadott Brexit-megállapodás és a parlament addig nem járul hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem –, Boris Johnson legkésőbb október 19-én elküldi a Brexit halasztását kezdeményező levelet az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének. A dokumentum tartalmazza azt is, hogy ha az Európai Tanács hozzájárul a kilépés elhalasztásához, a brit kormányfőnek kötelessége haladéktalanul tájékoztatni az Európai Tanács elnökét arról, hogy az Egyesült Királyság is beleegyezik az uniós testület által jóváhagyott halasztásba. A legfőbb skóciai polgári bíróság hétfői végzése szerint
mindezek alapján nincs szükség kényszerítő jellegű rendelkezésekre a brit kormánnyal vagy személyesen a miniszterelnökkel szemben.

Boris Johnson az utóbbi hetekben többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó a Brexit halasztásának kezdeményezésére, és a brit EU-tagság október 31-én mindenképpen megszűnik, akár megállapodással, akár anélkül. Johnson ugyanakkor folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját is, hogy tartja magát a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényhez. A brit miniszterelnök eddig nem részletezte, hogy ezt a nyilvánvaló ellentmondást miképp oldaná fel. A skóciai bíróság hétfői végzése szerint mindazonáltal ezek „politikai jellegű” megnyilatkozások, és a brit kormány egyértelmű biztosítékokat adott arra, hogy tartja magát a rendezetlen Brexitet tiltó törvényhez. A kereset beterjesztői közölték, hogy
a héten fellebbezést nyújtanak be a végzés ellen a Court of Session saját fellebbviteli fórumához, mivel továbbra is kétségesnek tartják, hogy a brit kormány tartja magát ehhez a törvényhez.

Szerző
Témák
Brexit Skócia

Pokolgép robbant Kelet-Afganisztánban, 10 ember meghalt

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:04

Fotó: Twitter
A támadás célpontja egy kisbusz volt, amely az afgán hadsereg újoncait szállította Dzsalalábádba. A merényletben egy gyerek is életét vesztette.
Pokolgépes merénylet végzett legalább tíz emberrel a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban hétfőn – közölték afgán tisztségviselők. A halálos áldozatok között egy gyerek is volt. Ataullah Hogijáni, a nangarhári kormányzó szóvivője szerint a merényletben további 27 ember megsebesült. A robbantás célpontja egy kisbusz volt, amely az afgán hadsereg újoncait szállította Dzsalalábádba. A pokolgépet egy háromkerekű gépjárműbe helyezték el, és akkor hozták működésbe, amikor a kisbusz elhaladt mellette. Egyelőre egyetlen szélsőséges csoport sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Kelet-Afganisztánban a radikális iszlamista tálibok és az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív a térségben, különösen Nangarharban. Az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) adatai szerint 2019 januárja és 2019 júniusa között 1366 civil vesztette életét és 2446-an sebesültek meg a fegyveres konfliktusban.
Szerző

Klímatüntetőket állítottak elő Londonban és Amszterdamban

Publikálás dátuma
2019.10.07. 16:01

Fotó: ISABEL INFANTES / AFP
Az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet megmozdulásain a résztvevők utakat álltak el, és egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat.
Az aktivisták forgalmat zavaró megmozdulása miatt legalább ötven embert előállítottak Amszterdamban – közölte a helyi média hétfőn. A rendőrség engedélyezte a klímavédelmi akciócsoport hétfő délelőttre, Amszterdamba tervezett megmozdulását, azzal a feltétellel, hogy a résztvevők semmilyen formában sem akadályozzák a forgalmat. A részt vevő több száz aktivista azonban „lázadás” felkiáltással, valamint „hagyjátok abba a beszédet, kezdjetek cselekedni, és mondjatok igazat” feliratú táblákat feltartva elállta a város egyik fő nevezetességének számító Rijksmuseum környéki utakat. A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az úttestet, amikor azonban ennek nem tettek eleget, megkezdték a civil szervezet aktivistáinak előállítását. Beszámolók szerint a tüntetők nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrségi intézkedés békés körülmények között zajlott. 
Ugyancsak hétfőn a Scotland Yard csaknem kéttucatnyi tüntetőt vett őrizetbe a nemzetközi környezetvédelmi tüntetéssorozat londoni demonstrációinak első napján. Az Extinction Rebellion London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, valamint a Temze mentén húzódó Victoria rakparton. A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat. A tengeralattjárókra telepített Trident rakéták az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fő elemei. Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták magukat. A Scotland Yard hétfői tájékoztatása szerint eddig összesen 21 embert vettek őrizetbe. A rendőrségi fellépés már a hétvégén megkezdődött: szombaton nyolc, vasárnap három őrizetbe vétel történt. A hétvégén őrizetbe vettek ellen a londoni rendőrség beszámolója szerint a közrend megzavarására irányuló összeesküvés, illetve a rendőrség tevékenységének akadályozása a vád.
Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban. A csoport áprilisban szintén a brit főváros legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést. Aktivistái akkor a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren vertek tábort több hétre. Az Extinction Rebellion a húsvéti hétvégén megpróbálta megbénítani a legforgalmasabb európai repülőtér, a londoni Heathrow működését is, ez azonban a rendkívüli rendőrségi készenlét miatt nem sikerült. A csoport az augusztus végi hagyományos háromnapos hétvégén is Heathrow forgalmának megbénításával próbálkozott, ezúttal drónok bereptetésével a repülőtér biztonsági övezetén belülre. Ez a kísérlet is kudarcba fulladt, mivel a repülőtér a brit hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve olyan berendezéseket telepített, amelyek észlelik és zavarják a drón és a távirányító készülék közötti rádiókapcsolatot, így a környezetvédelmi aktivisták el sem tudták indítani a repülőszerkezeteket. Az Extinction Rebellion közölte, hogy a mostani megmozdulások a tavaszi akciósorozatnál ötször nagyobbak lesznek. A csoport várakozása szerint a következő két hétben 30 ezren vesznek részt a londoni tiltakozó demonstrációkban. Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. A csoport tavaszi megmozdulásai idején a rendőrség 1100 embert vett őrizetbe.
Témák
London Amszterdam