Magyar siker az európai madármegfigyelő versenyen

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:28

Fotó: Marc Costermans/Biosphoto / AFP
Európában és Közép-Ázsiában a tavalyinál is több, 1 089 helyszínen, több mint 4,2 millió madarat figyelt meg a közel 29 ezer résztvevő.
Az október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 35 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában a tavalyinál is több, 1 089 helyszínen, több mint 4,2 millió madarat figyelt meg a közel 29 ezer résztvevő.
A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén is mindhárom kategóriában dobogósok, két kategóriában második, egyben pedig harmadik helyezettek lett – derül ki a MME közleményéből.

Helyszínek száma szerinti eredmény:

1. Oroszország (326 helyszín) 2. Magyarország (140 helyszín) 3. Lengyelország (95 helyszín)

Résztvevők száma szerinti eredmény:

1. Finnország és Görögország (3 500 fő) 2. Magyarország (3 128 fő) 3. Oroszország (2 840 fő)

A három leggyakoribb megfigyelt madárfaj:

Nemzetközi viszonylatban 1. apácalúd (918 859 példány) 2. örvös galamb (718 625 példány) 3. seregély (309 306 példány) Magyarországon 1. seregély (163 587 példány) 2. örvös galamb (17 073 példány) 3. tőkés réce (15 434 példány)

Szerző

Zen lett a világ legjobb romkutató kutyája

Publikálás dátuma
2019.10.07. 17:05

Fotó: Mónus Márton / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A hatéves malinois fajtájú romkutató kutya, Zen lett a legjobb a franciaországi Villejust-ben rendezett 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon.
Megnyerte a romkutatás versenyszámot a franciaországi Villejust-ben rendezett 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző, Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapat tagja, Belényi Beatrix és kutyája, Zen, a hatéves malinois fajtájú vizsgázott terápiás és mentőkutya.
Zen a sajátos nevelési igényű gyerekek kutyaterápiás foglalkozásán a kőbányai Fecskefészek Bölcsődében
Fotó: Mónus Márton / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A szeptember végén rendezett versenyen huszonnégy ország ötvenkilenc csapata mérte össze tudását. Magyarországot, bár tíz kutya és vezetője utazott ki, kilencen képviselték, az egyik kutya ugyanis megsérült és visszalépett. A magyar csapat tagjai rom- és területkutatás versenyszámban indultak, és teljesítették az engedelmességet, fegyelmezettséget, ügyességet tesztelő pályát is. A viharos időjárás mellett a kutatásra váró erdős terület nagysága, illetve a romterület nehézsége is komoly feladat elé állította a versenyzőket, ahogy az egy valós katasztrófa esetén egyébként is lenne.

Társukat menteni próbáló elefántok fulladtak vízbe Thaiföldön

Publikálás dátuma
2019.10.07. 10:28

Fotó: PANUPONG CHANGCHAI / AFP
Egy vadon élő elefántcsorda hat tagja fulladt bele a Haew Narok (Pokoli szurdok) vízesés vízébe a thaiföldi Khao Yai Nemzeti Parkban. Két állatot sikerült kimenteni.
Hat elefánt, köztük egy hároméves borjú pusztult el a szombati balesetben, amely talán azzal függ össze, hogy előző éjjel nagy eső zúdult a térségre. 
Az elefántüvöltésre a helyszínre érkező mentőcsapatok két felnőtt állatot találtak élve, ők a sziklák közé szorultak, miközben a bajbajutott borjú segítségére siettek.
Az életben talált állatokat sikerült kimenteni a vízesés mélyéről, de rendkívül kimerültek, ezért speciális táplálékkal látták el őket, hogy újra erőre kapjanak.
1992-ben egy elefántcsorda nyolc tagja zuhant a mélybe és pusztult el ugyanennél a vízesésnél. A világörökségi listán is szerepelő nemzeti park mintegy 300 vadon élő elefántnak ad otthont.
Szerző