MÁV;Pintér Sándor;biztonsági erők; NER;

2019-10-07 17:58:30

Milliárdokért védi a MÁV-ot Pintér egykori üzleti köre

A belügyminiszter volt cégei mellett Demján Sándorné és a tiszteletbeli kazah konzul vállalkozásai is profitálhatnak a zsíros megbízásból.

Focicsapatnyi kormányközeli cég szerződött vagyon- és személyvédelmi feladatok ellátására a MÁV Zrt.-vel. A három éves időtartamú megbízást összesen 24,5 milliárd forintos keretösszegért vállalták el – derül ki a hétfői uniós közbeszerzési értesítőből

A tenderen 15 cég indult, a 11 nyertes nevét pedig jól ismerhetjük már az állami cégek, intézmények hasonló jelleg pályázataiból,  többségük így vagy úgy a Pintér Sándor belügyminiszter volt céges érdekköréhez tartozik. Egyértelműen ide sorolható a Pajzs 07 Zrt., valamint a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., melyekben 2008-ig, illetve 2010-ig Pintér tag is volt. 

Kipróbált, jó emberek

Közvetettebb, de kimutatható a Pintér-féle kapcsolat a PFM Holding Zrt.-hez és az Holdinghoz tartozó, de a pályázaton külön tagként befutó cégekkel, mint a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft és a Hunex Team Kft.

Esetükben Marton László és Tasnádi László személye jelentheti a kapcsolatot. Marton László a 444.hu cikke szerint magánemberként 47 százalékos tulajdonosa volt a PFM Holdingnak, tavaly februárig ügyvezetőként dolgozott a Hunexnél, 2010 és 2012 között pedig a  Civil Biztonsági Zrt.-t irányította vezérigazgatóként, miután Pintér kiszállt a cégből.

Tasnádi László, volt rendészeti államtitkár jelenleg Civil Zrt. vezérigazgatója, aki azután távozott politikai posztjáról, hogy kiderült, a rendszerváltás előtt III./II-es operatív tisztként dolgozott. Hogy a kép (és a bevétel) kerekebb legyen, Tasnádi egy köztes cégen keresztül tulajdonos a pályázaton szintén nyertes ESG Holdingban is.

Demján Sándorné is részesedhet

A MÁV-tender győztesei között ott van az egykor Demján Sándor érdekeltségeit védő Bank Biztonság Bizalom Zrt – és, többszörös céges áttéten keresztül, a jelenleg is Demján Sándornéhoz tartozó Holdesco Ingatlanforgalmazó Kft.

A Bank Biztonság Bizalommal egyébként azonos címre (1181, Budapest, Darányi Ignác u. 12.) jegyezték be a pályázaton szintén befutót Airport Security Service Zrt-t. Hogy a szálak szépen összeérnek a tenderben, azt jól mutatja, hogy az Airport Security tulajdonosa idén júliusig a B+N Referencia Zrt. volt – a B+N Referencia cégvezető-tulajdonosa, Kis-Szölgyémi Ferenc viszont helyet kapott a PFM Zrt. igazgatóságában is.

A kazah konzul és a volt közteres főnök sem panaszkodhat

Nincs oka panaszra a tiszteletbeli kazah konzul, olajkereskedő Horváth Lászlónak sem, hiszen társaságán, a L. A.C Zrt. keresztül érdekeltségébe tartozó Prev-Info Kft. is ott van a nyertesek között. A pályázaton szintén nyertes a A Novum Guard Kft: mint a 24.hu emlékeztet, a Novum tulajdonosa, Illés István a Rogán Antal-féle V. kerületi önkormányzat közterületi igazgatója volt.

Nehéz nekik nemet mondani

A fenti cégcsoport hat tagja (Pajzs 07., Airport Security, Prev-Info, Bank Biztonság Bizalom, Civil Zrt., PFM Biztonsági Zrt.) a Napi.hu cikke alapján

A győztesek a friss mávos tender keretében több százezer óra telephelyőrzést, portaszolgálatot és vonatkísérő feladatokat vállaltak – azzal a megkötéssel, hogy ha a keretösszeg kitart 36 hónapon túl, akkor a MÁV további egy évre meghosszabbíthatja megbízatásukat.