Az Európai Szocialisták Pártjának elnöke szerint Orbán sokat elvett az emberektől, főként a demokratikus jogaikból

Publikálás dátuma
2019.10.07. 20:31

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Új baloldali szövetséget kell építeni. Tanulva a múlt hibáiból, egy valós kormányzati alternatívát kínáló, tartós baloldali szövetséget kell létrehozni – mondta Tóth Bertalan.
Az MSZP teljesítette történelmi feladatát, amikor részt vállalt az államszocializmus lebontásában, és a liberális demokrácia kiépítésben – fogalmazott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azon a rendezvényen, amelyet a párt harminc évvel ezelőtti, 1989. október 8-ai megalakulása alkalmából tartottak. A szocialisták elnökének ünnepi beszédéből kiderült, hogy a pártnak további „történelmi” szerepet is szánnak még. Tóth Bertalan ugyanis bízik abban, hogy a párt részese lesz a következő rendszerváltásnak is, amikor a Fidesz által kiépített rendszert bontják majd le. Tóth Bertalan szerint az MSZP-nek meg kell találnia azt az utat, amivel ismét meg tudja szólítani a szociáldemokrata érzelmű szavazókat. – Új baloldali szövetséget kell építeni. Tanulva a múlt hibáiból, egy valós kormányzati alternatívát kínáló, tartós baloldali szövetséget kell létrehozni – tette hozzá.
A születésnapra meghívott Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke úgy vélte, az MSZP-nek nem kell szégyellnie az elmúlt harminc évet, sokat tett ugyanis a magyar demokrácia fejlődéséért. Sztanisev szerint Orbán Viktor kormányfő egyik kezével – néhány szociális intézkedéssel – adott az embereknek, de közben a másikkal sokat elvett tőlük, főként a demokratikus jogaikból.  Épp ezért – mondta – az MSZP-nek nem szabad feladnia a rendszer elleni harcot. Davor Bernardic, a horvát szociáldemokrata párt elnöke azt mondta, Magyarországnak, Európának szüksége van az MSZP-re, mert a párt nélkül az ország sosem lesz olyan, amilyennek lennie kellene.
A rendezvényen kiosztották a Baloldalért díjakat. Idén Csehák Judit volt egészségügyi miniszter, Fábri Béla volt elnökségi tag, Földes György a Politikatörténeti Intézet ügyvezető igazgatója, Gőgös Zoltán volt mezőgazdasági államtitkár, Katona Béla az Országgyűlés volt elnöke, Kovács László volt külügyminiszter, Lamperth Mónika volt belügyminiszter, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Nyári János, a Baloldali Tömörülés Platform titkára, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter, Szűcs Gábor a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság volt elnöke, Tabajdi Csaba volt EP-képviselő, Tóth András a párt volt szervezési főnöke és Vastagh Pál volt igazságügyi miniszter kapott díjat.

Bíróság mondta ki, hogy jogsértően kampányolt a Fidesz Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.10.07. 20:17
Egy a jogsértően kiaggatott debreceni fideszes plakátok közül
Fotó: Debreciner
A kormánypártnak le kell szednie a szabálytalanul kihelyezett plakátokat. Jogsértően plakátolt az ellenzék is, de ők csak akkor lépnek, ha a Fidesz is megteszi.
A Debreceni Ítélőtábla felülbírálta a helyi és a területi választási bizottság döntését, és igazat adott Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje keresetében foglaltaknak. Eszerint a Fidesz-KDNP szabálytalanul helyezett el számos választási kampányplakátot Debrecenben az e.on lámpaoszlopain, és bár a Fidesz helyi szervezete azt állította, hogy Vargáék hazudnak, vagyis megvan minden engedélyük, ez nem igaz – tudatta a Debrecinerrel az ellenzéki polgármesterjelölt. A döntés szerint egyértelmű, hogy
a Fidesz törvényt sértett, a bíróság döntése pedig "a további jogsértéstől eltiltja" a pártot, vagyis Varga értelmezése szerint a plakátokat és a molinókat le kell szedni a nem engedélyezett helyekről. A bíróság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

A debreceni portál megkérdezte Varga Zoltánt, mi lesz a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás molinóival-plakátjaival, amelyeket a napokban már ők is direkt olyan helyekre raktak ki Debrecenben, ahova nem lehetne engedély nélkül, ám úgy voltak vele, hogy ha a Fidesznek lehet, akkor nekik is. Ezeket - ígéretükhöz híven - leszedik? „Mi jó fejek vagyunk, én pedig bármily meglepő, törvénytisztelő állampolgár vagyok, ezért amint a Fidesz eleget tesz a bíróság határozatának és leszedi a saját plakátjait, molinóit ezekről a helyekről, mi is megtesszük minden különösebb felszólítás nélkül. Ám úgy érzem, 
„vége van annak a világnak, hogy a Fidesz bármit megtehet, s az ellenzék tagjai fejüket lehajtva elfogadják, hogy ők az ujjuk köré csavarhatják őket.”

„Én ki fogok állni saját magamért és az ellenzékért is, bármikor. Vagyis addig, amíg a Fidesz-KDNP felületei kint vannak, addig mi sem szedjük le” – mondta Varga Zoltán.
Szerző

CEU-rektor: Maradunk Budapesten is, nem húzzuk le a rolót

Publikálás dátuma
2019.10.07. 20:05

Fotó: Barbara Gabriella
Mintegy 300 diák kezdte meg tanulmányait a Közép-európai Egyetem (CEU) bécsi kampuszán. Magyarország gazdasági és tudományos szempontból is veszített.
Szabadság nélkül nincs demokrácia. A CEU mindig is kiállt a demokratikus társadalmi értékek mellett, az utóbbi időben emiatt sok gondunk volt Budapesten – mondta hétfő délután Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora az egyetem bécsi kampuszának megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: noha kényszerítették őket arra, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket az osztrák fővárosba helyezzék át, Bécsben is otthon érzik magukat. – De maradunk Budapesten is, nem húzzuk le a rolót. Az Orbán-kormánnyal szembeni kapituláció nem opció – fogalmazott.
Az egyetem vezetése azt követően döntött a bécsi terjeszkedés mellett, hogy a magyar kormány úgy módosította a felsőoktatási törvény külföldi egyetemekre vonatkozó rendelkezéseit, hogy annak egyedül a Soros György által alapított CEU ne tudjon megfelelni. Ennek ellenére az egyetem mindent megtett azért, hogy eleget tegyen az előírásoknak: székhelyállamukban, New York államban is képzéseket indítottak a Bard College-dzsal együttműködve, és már egy államközi megállapodás is az asztalra került New York állam és Magyarország között – amit a magyar kormány egyoldalúan mind a mai napig nem hajlandó aláírni.
A CEU nem kockáztatta, hogy Magyarországon esetleg törvénytelen működéssel vádolja a kormány, így kerülhetett sor a bécsi kampusz megnyitására, ami Ignatieff elmondása szerint mintegy 200 millió eurójába került az egyetemnek. Idén 600 új diákot vettek fel, közülük 300-at a bécsi képzésekre. Jövőre viszont már valamennyi CEU-s hallgató az osztrák fővárosban kezdi meg tanulmányait – erről már Fodor Éva, az egyetem rektorhelyettese beszélt. Lapunk kérdésére elmondta: Budapesten csak a doktori hallgatók maradnak, de ez nem jelenti azt, hogy kiüresedik a Nádor utcai épület: kutatásaikat és más kulturális, tudományos tevékenységüket Budapesten is folytatják.
A most kezdődő tanévben a diákok is ingázni fognak Bécs és Budapest között, tanáraikkal együtt. A CEU egyik horvát diákját, Roko Kostant ez nem zavarja. Mint mondta, többször járt már Budapesten és nagyon tetszik neki a város – a CEU elüldözését viszont sajnálatosnak tartja. Ugyanakkor hisz abban, hogy az új amerikai és bécsi kampuszokkal kiegészítve a CEU az eddiginél is tekintélyesebb nemzetközi felsőoktatási intézménnyé válhat. A kazahsztáni Kamila Auyzeova életében pedig fordulópontot jelentett a bécsi kampusz megnyitása: amikor értesült róla, akkor döntötte el, beadja jelentkezését.
– A CEU költözésével Budapest tudományos, intellektuális és gazdasági szempontból is veszített – mutatott rá Liviu Matei, az egyetem másik rektorhelyettese. Ignatieff hozzátette: ami az egyetemmel történt, csak egy minta része, ami nem a CEU-val kezdődött és nem is a CEU-val fog befejeződni. – Az egész folyamat az egypártrendszer megszilárdulását jelképezi. Emiatt minden európainak aggódnia kellene – zárta szavait a rektor.
Szerző
Témák
CEU Oktatás Bécs
Frissítve: 2019.10.07. 22:14