MSZP;Tóth Bertalan;

Az Európai Szocialisták Pártjának elnöke szerint Orbán sokat elvett az emberektől, főként a demokratikus jogaikból

Új baloldali szövetséget kell építeni. Tanulva a múlt hibáiból, egy valós kormányzati alternatívát kínáló, tartós baloldali szövetséget kell létrehozni – mondta Tóth Bertalan.

Az MSZP teljesítette történelmi feladatát, amikor részt vállalt az államszocializmus lebontásában, és a liberális demokrácia kiépítésben – fogalmazott Tóth Bertalan, az MSZP elnöke azon a rendezvényen, amelyet a párt harminc évvel ezelőtti, 1989. október 8-ai megalakulása alkalmából tartottak. A szocialisták elnökének ünnepi beszédéből kiderült, hogy a pártnak további „történelmi” szerepet is szánnak még. Tóth Bertalan ugyanis bízik abban, hogy a párt részese lesz a következő rendszerváltásnak is, amikor a Fidesz által kiépített rendszert bontják majd le.

Tóth Bertalan szerint az MSZP-nek meg kell találnia azt az utat, amivel ismét meg tudja szólítani a szociáldemokrata érzelmű szavazókat. – Új baloldali szövetséget kell építeni. Tanulva a múlt hibáiból, egy valós kormányzati alternatívát kínáló, tartós baloldali szövetséget kell létrehozni – tette hozzá.

A születésnapra meghívott Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke úgy vélte, az MSZP-nek nem kell szégyellnie az elmúlt harminc évet, sokat tett ugyanis a magyar demokrácia fejlődéséért. Sztanisev szerint Orbán Viktor kormányfő egyik kezével – néhány szociális intézkedéssel – adott az embereknek, de közben a másikkal sokat elvett tőlük, főként a demokratikus jogaikból.  Épp ezért – mondta – az MSZP-nek nem szabad feladnia a rendszer elleni harcot. Davor Bernardic, a horvát szociáldemokrata párt elnöke azt mondta, Magyarországnak, Európának szüksége van az MSZP-re, mert a párt nélkül az ország sosem lesz olyan, amilyennek lennie kellene.

A rendezvényen kiosztották a Baloldalért díjakat. Idén Csehák Judit volt egészségügyi miniszter, Fábri Béla volt elnökségi tag, Földes György a Politikatörténeti Intézet ügyvezető igazgatója, Gőgös Zoltán volt mezőgazdasági államtitkár, Katona Béla az Országgyűlés volt elnöke, Kovács László volt külügyminiszter, Lamperth Mónika volt belügyminiszter, Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Nyári János, a Baloldali Tömörülés Platform titkára, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter, Szűcs Gábor a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság volt elnöke, Tabajdi Csaba volt EP-képviselő, Tóth András a párt volt szervezési főnöke és Vastagh Pál volt igazságügyi miniszter kapott díjat.