Új nyugdíjas fórum üzent a kormánynak

Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:10
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Felkérték a politikai pártokat, polgármestereket és jelölteket, hogy a nyugdíjasokat ne vonják be a kampányba, és főleg különböző, egyértelműen a választáshoz köthető eseti adományokkal ne próbálják döntésüket befolyásolni.
Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) néven új egyeztető fórumot hozott létre négy országos nyugdíjas szervezet, hogy közösen kidolgozott javaslatokkal, egységesen fellépve keressék meg a kormányt követeléseikkel. A hétfői alakuló ülésen a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Életet az éveknek országos klubhálózat, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozata és az MSZP Nyugdíjas Tagozata megfogalmazta a legsürgetőbb feladatokat és elvárásokat:
  • Elvárják a kormánytól, hogy a 2020. januárjától tervezett 2,8 százalékos nyugdíjemelési mértéket emelje fel 3,2 százalékra, mert minden mértékadó prognózis bőven 3 százalék feletti árnövekedést jelez előre.
  • Elvárják a kormánytól, hogy a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelésénél (indexálásánál) a bérnövekedés is legyen számítási alap, hogy ne nyíljon tovább az olló a jelenlegi és a múltban dolgozók jövedelme között.
  • Elvárják a kormánytól, hogy 2020. március végéig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetéről, a korábbi nyugdíjak értékvesztésének mértékéről és tegyen javaslatot a durva különbségek tompításának lehetőségére.
  • Elvárják, hogy ehhez kapcsolódva készüljön javaslat a medián nyugdíj (ami 2018. januárjában 117 505 forint volt) összege alatti nyugdíjak differenciált emelésére, annak menetrendjére. Elvárják, hogy a vegyes indexálás bevezetéséig a kormány vizsgálja meg a nyugdíjprémium feltételrendszerének változtatási lehetőségét is.
  • Elvárják, hogy a kormány egyszeri és főleg természetbeni juttatások helyett a nyugdíjak megfelelő emelésével tisztelje meg a nyugdíjasokat.
  • Elvárják azt is, hogy a kormány tekintse partnernek a mértékadó nyugdíjas érdekképviseleteket, döntései meghozatala előtt vegye figyelembe véleményüket, egyeztetett javaslataikra érdemi válaszokat adjon.
A nyugdíjas szervezetek új egyeztető fóruma végül felkérte a politikai pártokat, polgármestereket és jelölteket, hogy a nyugdíjasokat ne vonják be a kampányba, és főleg különböző, egyértelműen a választáshoz köthető eseti adományokkal ne próbálják döntésüket befolyásolni. Tiszteljék a nyugdíjasokat és ne éljenek vissza nehéz helyzetükkel. A választás után bőven lesz idő és lehetőség, hogy támogassák őket – zárul a NYUSZET szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye.
Témák
NYOK nyugdíjasok

Éjjel mínuszok, kedden napsütés várható

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:26

Fotó: Komka Péter / MTI
Télies hidegre számíthatunk az éjszaka folyamán, napközben viszont derült idő és akár 16 fok is lehet.
Akár mínusz öt fok is lehet majd keddre virradó éjszaka, de három foknál biztosan nem lesz melegebb. Éjjel szinte mindenhol derült időre készülhetünk, csak kisebb körzetekben - főleg délnyugaton - maradhat felhős az ég, a Nyugat-Dunántúlon pedig köd képződhet – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. 
Prognózisuk szerint kedden több órára kisüt a nap, de kora délutántól az északi megyékben megnövekszik a felhőzet, emellett ott továbbra is számíthatunk szűrt napsütésre. Csapadék nem lesz. Ma az északkeleti szelet az Alföldön élénk, holnap a délire forduló szelet a Kisalföldön már erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +3 fok között várható, északkeleten és a Duna-Tisza közén van a legnagyobb esély fagyra. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 11 és 16 fok között valószínű. 
Szerző
Témák
időjárás OMSZ

Világháborús bombát találtak Iváncsán

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:02
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A tűzszerészeknek sikerült kiszerelniük a gyújtószerkezetet, amelyet a helyszínen megsemmisítenek.
Világháborús bomba került elő a Fejér megyei Iváncsán hétfőn – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t. Markovics Zita elmondta, hogy a Mátyás király út 23-nál egy építési területen, közműépítés közben került elő egy 50 kilogrammos szovjet gyártmányú légibomba. A rendőrök az utca egy szakaszát lezárták. A kiürítés csak az építési területet érintette, lakóházakat nem. Markovics Zita később közölte: a tűzszerészeknek sikerült kiszerelniük a gyújtószerkezetet, amelyet a helyszínen megsemmisítenek. A rendőrök az útzárat feloldották.
Szerző
Témák
Iváncsa bomba
Frissítve: 2019.10.07. 18:26