Előfizetés

Össze van kötve a magyar és a román biztosjelölt sorsa, von der Leyen új nevet is kérhet Orbántól

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.08. 14:30

Fotó: Chistos Dogas / EU Council
Bukarest javaslatát visszautasította Ursula von der Leyen, Várhelyi Olivér sorsa is bizonytalan.
A román kormány újabb jelöltjére vagy jelöltjeire vár Ursula von der Leyen, hogy eldönthesse: meghagyja-e a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát Várhelyi Olivér magyar jelöltnél, adjon-e neki más portfóliót vagy kérje meg Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy javasoljon egy másik személyt is, lehetőleg nőt.    Mint a Népszava is beszámolt róla, Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelölt elbukott az Európai Parlament összeférhetetlenségi vizsgálatán, ezért Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök arra kérte a két kormányt, hogy tegyenek új személyi javaslatokat. Orbán Viktor miniszterelnök Várhelyi Olivér EU-nagykövetet jelölte bizottsági tagnak, Viorica Dăncilă román kormányfő pedig kedden közölte: kitartanak Dan Nica EP-képviselő mellett, akit korábban Rovana Plumbbal együtt javasoltak az uniós testületbe. (Von der Leyen minden tagállamtól két - egy férfi és egy női - jelöltet kért, amit Magyarországtól eltérően Románia meg is tett.) Csak az a probléma, hogy Nicát még akkor, hetekkel ezelőtt meginterjúvolta a megválasztott bizottsági elnök, és alkalmatlannak találta a tisztségre. A politikust hazájában több korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozták. Bukarest ennek ellenére újra az ő nevét terjesztette elő, ami további bizonytalanságot szül és elhúzza az új Európai Bizottság megválasztásának a folyamatát. Ursula von der Leyen továbbra is kapcsolatban áll a magyar és a román kormánnyal - ennyit közölt érdeklődésünkre szóvivője, Jens Flosdorff. Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a megválasztott bizottsági elnöknek többféle szempontot kell figyelembe vennie, amikor dönt a nevekről és a tárcák elosztásáról: az európai elkötelezettséget éppúgy, mint a szakmai tapasztalatot és felkészültséget. "Finoman kell egyensúlyoznia", és "a kirakós minden kockáját helyretennie" - hangsúlyozta. 

„Bűnözőkkel könnyebb, mint a politikusokkal...”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:48
Völgyi Lajos és Lengyel Róbert
Öt év alatt negyed órányi időre fordult meg a fejében, hogy lemond, pedig jelentős fideszes többséggel „küszködte” végig a ciklust – ez is kiderül abból az interjúkötetből, amit dr. Lengyel Róbert siófoki polgármesterrel készített MSZP-s képviselőtársa, Völgyi Lajos.
A Balaton déli partjának egyetlen kulturális folyóirata, az amúgy adományokból létező (a siófoki képviselő-testület erre az évre egyetlen fillér támogatást sem szavazott meg a kiadására) SiópArt első mellékleteként megjelent kötet siófoki bemutatóján Lengyel Róbert felidézte az életinterjúban is elmondottakat: „Civilek szimpátiatüntetést szerveztek mellettem kiállva, ami téli időben, este hatra lett meghirdetve a városháza előtti térre. Az irodámból pont odalátni, és negyed órával a kezdés előtt még egy teremtett lélek sem volt. Akkor azt mondtam, hogy ha valóban senki sem áll ki mellettem, akkor nincs értelme csatáznom. De a kapualjakban, a sötétben gyülekeztek az emberek és hat órára megtelt a tér...” A rendőrsztorik a legkedvesebbek számára a kötetben – árulta el a hajdani paksi kommandós, ex siófoki rendőrkapitány polgármester, megjegyezve: „Rendőrként, köztörvényesek között könnyebb volt, a bűnözők körében ugyanis még működik a betyárbecsület, a politikusok között még az sem...”. A szerző és interjúalanya arról is fellebbenti a fátylat: 2013-ban éppen Völgyi Lajos kereste meg a jelenlegi polgármestert, hogy a rendőri vezetés után legyen a város vezetője. Miután nem csak bal-, hanem jobboldaliak is megkeresték, azután mondott igent a felkérésre, s ezt követte az öt évvel ezelőtti, csaknem kétharmados győzelem a Siófokot akkor már 20 éve vezető fideszes Balázs Árpád ellen. „A jóisten mentse meg ezektől Siófokot” – utal Lengyel a jelenlegi fideszes kihívóira, és azzal indokolja újraindulását az október 13-i választáson, hogy „egész életemben a hazát szolgáltam, és nem akarok egypártrendszerben élni, márpedig ez is a mostani választások tétje… Siófoknak is sötét jövőt jósolok, ha közel kerülnek a húsosfazékhoz az ugrásra kész pénzemberek...” Az interjúkötet bemutatóján a szerző, Völgyi Lajos, mint a városvezető képviselő- és harcostársa az elmúlt öt évben, elárulta: éppen a polgármester óriási kitartása, emberi tartása adott erőt neki is kisebbségben… S hogy hogyan tovább? Lengyel Róbert azt mondta, szeretne olyan öt évet a város élén, amikor kevesebbet kell harcolnia, több ideje jut kikapcsolódni, például vadászni. „Őzet elvből nem lövök, a disznó az egy más kérdés...”  

Sneider Tamás: Semmilyen szinten nem tudtam róla, mire készülnek a győriek

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:42
Sneider Tamás
Fotó: Népszava
A Jobbik elnökét is meglepte, hogy pártjának egyéni jelöltjei visszaléptek Győrben. Szerinte kilóg a lóláb.
Visszalépett Győrben a Jobbik mind a négy egyéni képviselőjelöltje – közölte Fodor Roland, a párt helyi vezetője a Facebookon. Fodor közlése szerint ezzel az „ellenzéki moslékszövetség” elveszítette a képviselőjelöltjeinek negyedét, és minimális győzelmi esélyeit is. Kilépésük – állította – hónapok óta tervezett volt, nincs köze a Borkai Zsolt fideszes polgármestert „ocsmány módon lejárató anyagokhoz”. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke lapunknak elmondta: „semmilyen szinten nem tudtam róla, hogy Fodor Roland vezetésével mire készülnek a győri jobbikosok”. Ha ártani akartak az ellenzéki összefogásnak, és nem csupán Győrben, hanem országosan is, akkor politikai szempontból hasznosabb lett volna, ha ezt hamarabb meglépik – vélekedett a pártelnök. Így viszont kilóg a lóláb. Valami más is van a háttérben – utalt Sneider Tamás a Fidesz lehetséges szerepére. Kérdésünkre hozzátette: nincs olyan információja, hogy más településeken is előfordulhat hasonló eset. A Jobbik közleményt adott ki, ebben határozottan elítélte a győri visszalépéseket. Az országos elnökség döntése alapján a győri alapszervezet működését felfüggesztették, a négy visszalépő jelöltet összes párton belüli tisztségéből visszahívták, velük szemben etikai eljárás indítottak. Azokon a településeken, ahol a jobbikos tagság az ellenzéki együttműködésben való indulás mellett döntött, a Jobbik továbbra is tartja magát a megállapodásokhoz. Így Győrben is arra kéri szimpatizánsait, hogy az ellenzéki együttműködés jelöltjeit támogassák az október 13-ai választáson – zárul a Jobbik közleménye.