Hatalmas költekezésbe foghat a kormány az év végén

Publikálás dátuma
2019.10.08. 17:49

Fotó: Népszava
Szeptemberben 207 milliárd volt a költségvetés többlete, köszönhetően a brüsszeli utalásnak.
Szeptemberben 464 milliárd forint uniós támogatás érkezett Brüsszelből, ami rég nem látott pluszba lökte a költségvetés havi egyenlegét. A Pénzügyminisztérium közlése szerint szeptemberben így  207 milliárd forintos többlete keletkezett a költségvetésnek – a kilenchavi göngyölített hiány pedig 330 milliárd forintra mérséklődött. Utoljára ilyen alacsony deficitet 2001-ben mutatott a magyar államháztartás. Figyelemre méltó, hogy ami közös az idei és a 2001-es évben, hogy mind a két időszakban növekedési csúcsra jutott a magyar gazdaság – magyarán dőltek az adóbevételek. A  szeptemberben küldött 464 milliárd forinttal együtt idén Brüsszel már 931 milliárd forintot utal a magyar államnak, a kormány ezzel szemben 1077 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki a kedvezményezetteknek. A következő hónapokban, de különösen 2020-ban egyre erőteljesebb lesz Brüsszel költségvetési finanszírozása – ugyanis a kormány az elmúlt években több ezer milliárd forintnyi uniós támogatást előlegezett meg az államadósság terhére – így a következő hónapokban ugyanilyen arányú uniós támogatás érkezik majd, amit már nem kell kifizetnie a kormánynak – vagyis minden egyes brüsszeli eurócent a költségvetési egyenleget javítja. Látva a kilenchavi 330 milliárd forintos rekord alacsony deficitet, azt gondolhatnánk, hogy év végére is minimális hiány várható. Ám a Pénzügyminisztérium továbbra is kizárja ezt a lehetőséget, azt írja, hogy az év egészére kitűzött (uniós módszertan szerint számolt) 1,8 százalékos GDP arányos hiánycélt tekintik irányadónak – ami közel ezer milliárd forintos deficitet takar. Az látható, hogy az uniós pénzek nélkül a szeptember vaskos deficitbe fordult volna, ami már arra utal, hogy a költekezések megkezdődhettek: ebbe a sorba illenek a családvédelmi akcióterv kiadásai vagy a július eleji két százalékpontos szocho csökkentés is – amely viszont az eddigi adatok alapján nem rengette meg a büdzsét. Látva az eddig vállalt kötelezettségeket és a kormányzati hiánycélt, jelentős az esélye annak, hogy az utolsó negyedévben még számottevő, eddig nem ismertettet költségvetési pluszkiadásokra kerülhet sor, amelyek összértéke meghaladhatja akár a 400-500 milliárd forintot is. 
Szerző

Mészáros körének cégei akkor is nyernek a közbeszerzéseken, ha el sem indulnak rajta

Publikálás dátuma
2019.10.08. 10:16
Képünk illusztráció
Fotó: ROLAND WEIHRAUCH / AFP/dpa
A Rákos-Hatvan vasútvonal 150 milliárdos felújításának osztrák győztesei a miniszterelnök felcsúti barátjához köthető társaságokat is kiválasztották alvállalkozónak.
A Rákos-Hatvan vasútvonalat 150 milliárd forintból újítják fel, a nyertes kivitelezőket tavaly márciusban jelentették be, és a 24.hu információi szerint úgyis pénzhez jut néhány Mészáros Lőrinchez köthető cég, hogy nem is indultak a közbeszerzésen. A lap szerint a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. az 52 kilométeres szakasz felújítását három részre osztotta föl, a három részen pedig összesen öt osztrák gyökerű cég végezheti el a munkákat: a Strabag Vasútépítő Kft., a Belfry PE Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Thales Austria GmbH és a Thales Rail Signalling Solutions Kft. És akkor itt jön a varázslat: a Belfry és a Swietelsky bevonta alvállalkozónak Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cégét, a Vasútvill Kft.-t, Mészáros saját cégét, a Vasutautomatika Kft.-t, valamint Mészáros R-Kord nevű cégének bejáratott alvállalkozóját, a Termini-Rail Kft.-t; a Strabag és a Swietelsky pedig utóbbi magyar leányvállalataira, korábbi Mészáros-alvállalkozókra, a DS Vasút Kft.-re és Vasútgép Kft.-re is bízott alvállalkozói munkát. A Strabag külön is érdekes: a vasútfelújítási közbeszerzésen a Strabag által elnyert szakaszra ugyanis a Swietelsky is pályázott, de vesztett (egy másikat azonban megnyert), most pedig az történik, hogy az érintett szakaszon vesztes Swietelsky magyar leányvállalatai a nyertes Strabag alvállalkozóiként végezik el a munkát.    Kakukktojás: a 24.hu ír egy Crystal 91 nevű kft.-ről is, ami szintén alvállalkozóként csatlakozott a Strabaghoz és a Swietelskyhez, de a Crystal 91 Kft. többségi tulajdonosai nem Mészáros Lőrinchez, hanem Rogán Antalhoz vannak bekötve.  
Szerző
Frissítve: 2019.10.08. 12:02

Három százalék alatt az infláció szeptemberben, de az élelmiszerek ennél jobban drágultak

Publikálás dátuma
2019.10.08. 09:28

Fotó: Népszava
Az év első kilenc hónapjában 3,3 százalékos a drágulás.
A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal kedden. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havi 3,7 százalékosról 3,9 százalékra nőtt szeptemberben, és 0,2 százalék után 0,4 százalékos volt a havi maginfláció. Az élelmiszerek és a dohányáruk ára emelkedett legjobban egy év alatt, 5,1 illetve 12,3 százalékkal. Az üzemanyagok éves árcsökkenése az augusztusi 2,6 százalékosról 4,6 százalékosra változott. A szolgáltatások 3,4 százalékkal drágultak egy év alatt, az augusztusi 2,8 százalékos áremelkedés után. Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.
Szerző
Témák
infláció