Mészáros körének cégei akkor is nyernek a közbeszerzéseken, ha el sem indulnak rajta

Publikálás dátuma
2019.10.08. 10:16
Képünk illusztráció
Fotó: ROLAND WEIHRAUCH / AFP/dpa
A Rákos-Hatvan vasútvonal 150 milliárdos felújításának osztrák győztesei a miniszterelnök felcsúti barátjához köthető társaságokat is kiválasztották alvállalkozónak.
A Rákos-Hatvan vasútvonalat 150 milliárd forintból újítják fel, a nyertes kivitelezőket tavaly márciusban jelentették be, és a 24.hu információi szerint úgyis pénzhez jut néhány Mészáros Lőrinchez köthető cég, hogy nem is indultak a közbeszerzésen. A lap szerint a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. az 52 kilométeres szakasz felújítását három részre osztotta föl, a három részen pedig összesen öt osztrák gyökerű cég végezheti el a munkákat: a Strabag Vasútépítő Kft., a Belfry PE Kft., a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a Thales Austria GmbH és a Thales Rail Signalling Solutions Kft. És akkor itt jön a varázslat: a Belfry és a Swietelsky bevonta alvállalkozónak Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cégét, a Vasútvill Kft.-t, Mészáros saját cégét, a Vasutautomatika Kft.-t, valamint Mészáros R-Kord nevű cégének bejáratott alvállalkozóját, a Termini-Rail Kft.-t; a Strabag és a Swietelsky pedig utóbbi magyar leányvállalataira, korábbi Mészáros-alvállalkozókra, a DS Vasút Kft.-re és Vasútgép Kft.-re is bízott alvállalkozói munkát. A Strabag külön is érdekes: a vasútfelújítási közbeszerzésen a Strabag által elnyert szakaszra ugyanis a Swietelsky is pályázott, de vesztett (egy másikat azonban megnyert), most pedig az történik, hogy az érintett szakaszon vesztes Swietelsky magyar leányvállalatai a nyertes Strabag alvállalkozóiként végezik el a munkát.    Kakukktojás: a 24.hu ír egy Crystal 91 nevű kft.-ről is, ami szintén alvállalkozóként csatlakozott a Strabaghoz és a Swietelskyhez, de a Crystal 91 Kft. többségi tulajdonosai nem Mészáros Lőrinchez, hanem Rogán Antalhoz vannak bekötve.  
Szerző
Frissítve: 2019.10.08. 12:02

Három százalék alatt az infláció szeptemberben, de az élelmiszerek ennél jobban drágultak

Publikálás dátuma
2019.10.08. 09:28

Fotó: Népszava
Az év első kilenc hónapjában 3,3 százalékos a drágulás.
A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal kedden. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havi 3,7 százalékosról 3,9 százalékra nőtt szeptemberben, és 0,2 százalék után 0,4 százalékos volt a havi maginfláció. Az élelmiszerek és a dohányáruk ára emelkedett legjobban egy év alatt, 5,1 illetve 12,3 százalékkal. Az üzemanyagok éves árcsökkenése az augusztusi 2,6 százalékosról 4,6 százalékosra változott. A szolgáltatások 3,4 százalékkal drágultak egy év alatt, az augusztusi 2,8 százalékos áremelkedés után. Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.
Szerző
Témák
infláció

333,40 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.10.08. 08:12

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Kevéssé változott, kissé erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a hétfő estihez képes kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a hétfő esti 333,70 forint után kedd reggel fél nyolckor 333,40 forinton állt a bankközi kereskedelemben.
A dollár és a svájci frank jegyzése szintén csökkent kissé, a dolláré 303,80-ról 303,77 forintra, a svájci franké 305,62-ről 305,19 forintra.  
Szerző