Kedden megdőlt a hidegrekord, szerdán már tizenöt fokkal melegebb volt

Publikálás dátuma
2019.10.09. 13:52

Fotó: Monika Skolimowska / AFP
Nyírlugoson -6,2 fokig hűlt le a levegő.
Kedd hajnalban országszerte rendkívül hűvös volt az idő, és Nyírlugoson -6,2 fokig hűlt le a levegő, mellyel új országos, napi minimumhőmérséklet rekord született. A korábbi rekord -3,6 fok volt, melyet Zabar állomáson mértünk, 2002-ben – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A Facebook-oldalukon arról is beszámoltak, hogy a keddi és szerdai, hajnali 2 órás rádiószondás felszállások alapján jól látszik, hogyan melegedett csaknem 15 fokot felettünk a levegő, mindössze egy nap alatt:
Szerző

Győri ellenzéki polgármesterjelölt: Borkai mindent elárult, amit valaha fontosnak mondott

Publikálás dátuma
2019.10.09. 12:43
Glázer Tímea
Fotó: Glázer Tímea Facebook oldala
Glázer Tímea nem kéri Borkaitól, hogy lépjen vissza vagy mondjon le – szerinte azok után, amik az elmúlt napokban kiderültek, ennek semmi esélye nem lenne.
„Nem akartuk elhinni, hogy a magát családapaként, konzervatív keresztényként népszerűsítő polgármesterünk tényleg az ellenkezőjét csinálja annak, mint amiről beszélni szokott” – mondta a Borkai Zsoltnak és a győri polgároknak küldött videóüzenetében Glázer Tímea, az ellenzéki pártok győri polgármesterjelöltje. Hozzátette: azért várt napokig a nyilvános megszólalással, mert önkormányzati képviselőként, az ellenzék közös polgármester-jelöltjeként felelősen akart cselekedni, és biztos akart lenni abban, hogy ez a történet nem „rosszindulatú szóbeszéd vagy lejáratás, hanem a színtiszta igazság”. Ehhez azonban – folytatta – Borkai beismerése után semmilyen kétség sem férhet. „Ön polgármesterként elárult mindent, amit valaha fontosnak mondott” – üzente a polgármesternek. Majd arról beszélt: Borkai szégyent hozott a városra, „Győrről ma mindenkinek korrupt politikusok, milliókért bérelt luxusjachtok, magánrepülők és uniós pénzből eltartott örömlányok jutnak az eszébe”.
Glázer Tímea azt mondta, nem kéri Borkaitól, hogy lépjen vissza vagy mondjon le, „sajnos azok után, amit önről az elmúlt napokban megtudtunk, ennek semmi esélye nem lenne”. Végül arra kérte a győrieket, hogy vasárnap szavazzanak az ellenzékre, „mutassuk meg, hogy egy tisztességes város tisztességes városvezetést és polgármester érdemel”.

A fideszes polgármester szerint morálisan nem fogadható el, ami történt

Ughy Attila, XVIII. kerületi fideszes polgármester kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy le kellene-e mondani Borkainak, azt mondta, botránynak van egy „piszkos magánéleti része”, amit a családon belül kell rendezni és nem tartozik a közre. A másik, hogy akiről ezek az ügyek kijönnek, annak ezek a közéleti ellehetetlenülésével egyenlők. Ha egy közösség mégis bízik a polgármesterben és el tud tekinteni efölött, az az ő ügyük – közölte. Az elmúlt napokban kirobbant győri, budaörsi és kispesti botrányokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: morálisan nem fogadható el egyik esetben sem, ami történt. Novák Katalin, a Fidesz alelnöke pedig az Index kérdésére közölte: szerinte „szerencsétlen dolog”, ami történt, de az érintettnek kell elrendeznie ezt a családjával. Ha az a kérdés, hogy Borkai megítélése szerint példaszerűen viselkedett-e, akkor nemmel kell válaszolnia, de ez a polgármester és a családja ügye. Nem hiszi, hogy egy ilyen ügyben egy pártnak feladata lenne akár ítélkezni, vagy bármilyen egyéb döntést hozni.

Szerző

Orbán odapörkölt egyet Gémesi Györgynek, amikor beugrott Gödöllőre kampányolni

Publikálás dátuma
2019.10.09. 11:46
A miniszterelnök Kolozs Csaba fideszes gödöllői polgármesterjelölttel és családjával
Fotó: Orbán Viktor / Facebook
"Az nem lehet, hogy ellenséges közegben csináljunk valamit, az lehetetlen" - utalt az 1990 óta regnáló polgármesterre.
Úgy tűnik, Orbán az utolsó pillanatokban igyekszik ellenpontozni az önkormányzati választások kampányában eddig tanúsított passzivitását. Tegnap ugyanis a Fidesz miskolci polgármesterjelöltjéhez ugrott be, ma pedig már Kolozs Csaba gödöllői fideszes polgármesterjelölt és családja büszkélkedhetett miniszterelnöki látogatással és a látogatásról készült Facebook-videóval is. Ha Orbán célja az, hogy a Fidesz számára nehéz terepeket igyekszik jelenlétével feldobni, akkor Gödöllő nagyon is beleillik a koncepcióba, hiszen
a város a Fidesz számára már 29 éve bevehetetlen, Gémesi György ugyanis 1990 óta minden választáson elnyerte a polgármesteri címet.

Ezzel nyilván Orbán is tisztában van, az előzetes felmérések hevenyészett elemzése után nem véletlenül jegyezhette meg tehát saját jelöltje családi házában, hogy inkább a képviselő-testületi többségre van esélye a fideszes jelölteknek.
"Csak az első ember a nehéz!"

- summázott Orbán, majd rátért a Gödöllővel kapcsolatos vágyainak kifejezésére. "Jó lenne nagyon nyerni, végre csinálhatnánk valamit ebből a városból, szerencsétlenkedünk vele már nem tudom, mióta, nem?" Aztán Kolozs polgármesterjelölt felveti a gödöllői kastély helyzetét, amire Orbán azt mondja, azért nem tud vele boldogulni, mert ahhoz kéne egy megállapodás a város meg a kormány között.  
"Ha megállapodunk, akkor én tudok pénzt, meg fejlesztést meg sok mindent, de az nem lehet, hogy ellenséges közegben csináljunk valamit, az lehetetlen"

- mondta a miniszterelnök, majd besétáltak a gyerekszobába, végül kimentek a kertbe, hogy összeálljanak egy közös fotóra, Orbán pedig a család kutyájához szólva megjegyezte:
"Gyere, Bounty, téged is beveszünk!"

Szerző
Frissítve: 2019.10.09. 11:49