Előfizetés

Orbán ismét Rómába utazik, majd Macronnal találkozik Párizsban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 16:15

Fotó: Julien Mattia / AFP
A francia államfő munkaebéden látja vendégül a miniszterelnököt.
A Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) rendezvényére Rómába utazik Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön, majd pénteken Párizsba repül tovább, ahol Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel tárgyal – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán. A CDI – amelynek egyik alelnöki tisztségét Orbán Viktor tölti be – az olasz fővárosban tartja soron következő vezetőségi ülését – mondta a sajtófőnök. A magyar miniszterelnök péntek kora délután érkezik Párizsba, ahol Emmanuel Macron államfő munkaebéden látja vendégül. A tárgyalást megelőzően az Elysée-palota kertjében rövid sajtónyilatkozatot terveznek – tette hozzá Havasi Bertalan. Orbán szeptember végén is járt Rómában, ahol a Fratelli d'Italia (Olaszország Fivérei) jobboldali párt Atreju című rendezvényén vett részt. A miniszterelnök beszédet is mondott, az erről szóló cikkünket itt találja.

Ezres nagyságrendű szavazatvásárlást gyanít az ellenzék Soroksáron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 16:10

Fotó: Népszava
"A választási csalásra reális a kockázat" - alternatív szavazatszámláló rendszerrel is készülnek vasárnapra.
Van körülbelül ezer szavazó Soroksáron, aki megtiltotta a Fővárosi Választási Irodának, hogy a polgármesterjelöltek kampány céljára kikérhessék az adataikat - hangzott el sajtótájékoztatón szerdán. A Nemzeti Választási Iroda mellett hárman nyilatkoztak: a jobbikos Bereczki Miklós, XXIII. kerületi közös jelölt, Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, illetve Litresits András, a szocialisták NVB-s delegáltja - ő azt is elmondta, hogy a fent említett ezer ember a soroksári szavazók 5,6 százaléka. Ez jóval magasabb arány, mint bármelyik másik fővárosi kerületben: máshol átlagosan 1,2-1,6 százaléknyi választó él azzal a jogával, hogy rejtve maradhasson. Az ellenzék így azt gyanítja:
a rejtőzködő ezer szavazó valójában nem is él a kerületben, szervezetten jelentkeztették be őket oda, hogy a vasárnapi önkormányzati választást a kormánypártok javára befolyásolják.

Komoly információk vannak arról, hogy összefüggés van a fiktív lakcímbejelentések és azok száma között, akik letiltották adataik kiadását - nyilatkozta Bereczki. A szavazatvásárlásnak és szervezett szavaztatásnak sajnálatos hagyománya van a kerületben, részletezték a sajtótájékoztatón, emlékeztetve egy öt évvel ezelőtti esetre, amikor egy panzióról derült ki, hogy oda rengeteg embert jelentettek be, akik nem élnek Soroksáron.
Míg akár a börtönökben is törvény szabja meg, hogy hányan élhetnek egy adott nagyságú területen, az már nincs meghatározva, hogy egy lakásba hány főt lehet bejelentkeztetni - sajnálkozott Litresits. Egyúttal pedig felhívta a figyelmet arra:
bűncselekmény valakit a szavazásért bejelentkezni valahová anélkül, hogy életvitelszerűen ott tartózkodna.

A jegyzőknek vasárnapig még van ideje kivizsgálni azt, ha valahová gyanúsan sokan jelentkeztek be, mondta. Bereczki pedig kijelentette: 250 ezer forintos jutalmat ajánlanak annak, aki olyan bizonyítékot tud mutatni a választási csalásról, ami bíróság előtt is megállja a helyét.

Alternatív szavazatszámláló rendszerrel készül az ellenzék

Reális a kockázat a választási csalásra - mondta Kunhalmi Ágnes a sajtótájékoztatón. A fideszesek erre újra meg újra kísérletet is tesznek, folytatta, emlékeztetve a választási informatikai rendszer összeomlására, ismeretlen szervezetek varázslatosan gyors és sikeres jelöltállításaira, kamupártokkal elvitt szavazatokra és más zavaros, részleteiben azóta is homályos esetekre. Felhozta Záhony példáját is, ahol 50 négyzetméteres lakásokban papíron 100-150 ember lakik.
Mindezek miatt az ellenzék alternatív szavazatszámláló rendszert talált ki: urnazárás után a szavazóköri delegáltak és kampányfőnökök leadják számunkra is a jegyzőkönyveket, még mielőtt azok a központi nyilvántartásba kerülnének, hogy aztán össze lehessen hasonlítani az azokban lévő számokat a hivatalos végeredménnyel.

Borkai Zsolt győri fideszes polgármester egyre kínosabb botrányára is kitért Kunhalmi. Borkai szégyent hozott a nemzetre, ráadásul egy olyan hálózatot tarthat fenn, amely elsíbolja a közpénzt - idézi szavait az MTI. Sürgette, hogy Borkai Zsolt mondjon le olimpiai járadékáról, illetve hogy a hatóságok indítsanak vizsgálatot. "Mindannyian elképedve látjuk Borkainak a fenekét" - fogalmazott. Szerinte a jelenség egyenlő a Fidesszel: ezt csinálják a fideszesek, "csak nem mindegyiknek látjuk a fenekét".

Publicus: fej-fej mellett Tarlós és Karácsony

Népszava-informácó
Publikálás dátuma
2019.10.09. 15:40

Fotó: Népszava
Hajszálra ugyanannyit mért mindkét jelöltnek a választások előtt néhány nappal a Publicus Intézet.
A választók 48-48 százaléka szavazna Tarlós Istvánra és Karácsony Gergelyre is a Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint, amit a Népszava megbízásából készítettek. Eszerint Tarlós Istvánt inkább a szakmunkás bizonyítvánnyal vagy csak 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezők támogatják, náluk 55, illetve 54 százalékon áll, Karácsony Gergely a képzettebbek körében népszerűbb, az érettségizettek és a diplomások 51 illetve 64 százaléka szavazna az ellenzéki jelöltre. Ugyanakkor a társasházban élők körében Karácsony 60-35 százalékra vezet, míg Tarlós István a kertes-, és a panelházak lakói körében népszerűbb. A pártokat nézve nyilván nem meglepetés, hogy a Fidesz szavazóinak 96, az MSZP-t támogatóknak 97 százaléka Tarlósra illetve Karácsonyra szavaz majd. Karácsony támogatottsága a DK-sok körében 98 százalékos, a Momentumnál 84, utóbbi csoportban Tarlós István és Puzsér Róbert is számíthat 8-8 százalékra. Berki Krisztián támogatottsága elhanyagolható. A felmérésről holnapi lapunkban írunk részletesebben.