Előfizetés

Szabad szemmel: már megint a kormány miatt szégyenkezhet Magyarország

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.10. 06:44

Nemzetközi sajtószemle 2019. október 10.
Spiegel Magyarország megakadályozta, hogy az EU még a szíriai bevonulás előtt közös nyilatkozatban figyelmeztesse Törökországot. Az ügy kínos az unió számára, és a történtek miatt egyre több tagállam van amellett, hogy külpolitikai kérdésekben el kellene törölni a kormányok vétójogát. A török katonai beavatkozás azért kulcskérdés Európa számára, mert véres háború fenyeget és az újabb menekülthullámot válthat ki. A 28-ak képviselői már elkészítették az állásfoglalás szövegét, hogy felhívják Erdogan figyelmét a következményekre, és a szervezet egyúttal el akarta ítélni az elnök tervét, mármint hogy egymillió szír menekültet telepítene át török területről a szomszédos ország északi részébe. Ám Budapest keresztbe feküdt. A magyar képviselő semmivel sem indokolta a lépést. Pedig addigra már több tagállam kérésére kivették a nyilatkozatból, hogy ha bekövetkezik a támadás, akkor Ankarának következményekkel kell számolnia az EU részéről. A többiek azonban nyomást gyakoroltak Magyarországra, így az tegnap reggel elvileg kész volt elfogadni a dokumentumot. De aztán jött a hír, hogy a török csapatok megindultak, így már időszerűségét vesztette az egész diplomáciai erőfeszítés. Az este ugyan megjelent egy nyilatkozat, csakhogy az vajpuha. A magyar képviselet nem kívánta kommentálni az incidenst. Egy szóvivő egyfajta álhírnek minősítette a blokád vádját. A szövetségesek részéről teljes értetlenségbe ütközött a magyar eljárásmód. A luxemburgi külügyminiszter úgy fogalmazott: nem lehetséges, hogy a magyar kormány sorra megtorpedózza az unió elképzeléseit. Asselborn szerint ha még egy ilyen állásfoglalást sem tudnak elfogadni, akkor a szervezetet még törpének sem lehet nevezni a külpolitikában, hanem egyszerűen nem létezik. Ezért sürgette, hogy az ilyen döntéseket a jövőben többségi szavazással hozzák meg. A követelés egybeesik azzal, amit von der Leyen akar, ám kétséges, hogy el tudja-e érni a célját. Ugyanis ahhoz is az összes tagállam beleegyezése szükséges, jegyezte meg a luxemburgi politikus.
Washington Post/Bloomberg Nem kizárt, hogy kokit kap vasárnap az orbáni populizmus, mert az összefogásnak köszönhetően jól szerepelhet az ellenzék főként Budapesten és ez azután lendületet adhat neki a 3 év múlva esedékes országos választásokra. De az is elképzelhető, hogy nem tud bevenni több nagy várost, akkor pedig a jobboldali európai demagógok európai zászlóvivője alighanem ötödszörre is megszerzi a hatalmat. Orbán Viktor példátlan módon összpontosította saját uralmát, vegyíti a nacionalizmust, a kulturális konzervativizmust és az erős központi irányítást. A vele szemben álló erők a jelek szerint főleg a fiatalabb, liberálisabb városi lakosság körében törtek előre, mert az kevésbé fogékony a miniszterelnök keményvonalas bevándorlás-ellenességére és euroszkeptikus megnyilatkozásaira. Ha most feljönnek ezek a pártok, akkor pénzhez jutnak és láthatóbbá válnak a politikában, így az eredményt ugródeszkául használhatják 2022-ben. Orbán szinte mindent ural: a 24 nagyvárosból 20 tart a kezében és az övé mind a 19 megyei közgyűlés. Szövetségeseié az ország legnagyobb propaganda hálózata, valamint az állami média. 2010 óta a politikus fokozatosan megfosztotta autonómiájától a fővárost és csökkentette a polgármester jogkörét. Az ellenzék Isztanbul példájából merít reményt, hiszen ott sikerült útját állni az autokrata Erdogan jelöltjének. Mindent egybevéve azonban a Fidesz aligha veszítheti el az egész országra kiterjedő erőpróbát. Különösen vidéken nagy a befolyása és a gazdasági eredmények a legyőzhetetlenség látszatát kölcsönzik a kormányfőnek. Ebből a hatalomból csípnének le egy szeletet az ellenzékiek, sikerük esetén. De az igazi küzdelem akkor is csak három év múlva lesz.
Frankfurter Rundschau A vasárnapi lengyel választásoknak az a tétje, bekövetkezik-e az országban a magyar forgatókönyv. Így látja helyzetet egy neves lengyel szociológus és publicista, aki jelenleg Berlinben, a Robert Bosch Akadémián kutat, és akinek cikkei sorra jelennek meg az a legnagyobb amerikai és német lapokban. Slawomir Sierakowski úgy ítéli meg, hogy a PiS sikerében nagy szerepet játszik az ellenzék tanácstalansága: ezek az erők nincsenek jelen vidéken, de még a kormánypárt sajtóját sem olvassák, így azután fogalmuk sincs, mit kellene tenniük. A másik tábor viszont annyira arra az oldalra húz, hogy nem érdeklik a sorozatos botrányok, sőt, azok csak fokozzák elszántságát, mondván, hogy ezek az ügyek a reformokat, és ezzel együtt sok ember helyzetének javítását fenyegetik. A magyar forgatókönyv az abszolút győzelmet jelentené, de még a kétharmad sem kizárt. A felmérések 45 százalékot jósolnak a Jog és Igazságosságnak. Érdekes azonban, hogy sokan még a párt hívei közül sem szeretnék, ha alkotmányozó többséghez jutnának, ám még ez is bekövetkezhet. Ha valóban ez történik, akkor elsősorban a sajtó nézheti meg magát, mert a kritikus részére elhallgattatás vár. Pedig jelenleg a média 60-70 százaléka független, ideértve a fő tévécsatornákat, a négy legfontosabb napilapot, és a két nagy heti folyóiratot. Nem kis részük német, illetve amerikai tulajdonban van és Kaczynski hallgat mind Berlinre, mind Washingtonra. De muszáj rátennie a kezét erre a területre. Utána következnek a kulturális intézmények, az autonóm egyetemek és lezárulna az igazságszolgáltatás átalakítása is. A kérdés az, nem keresztezi-e a közelgő gazdasági válság ezeket az illiberális terveket, beleértve a civil társadalom megzabolázását. Mert ha az beüt, akkor veszélybe kerül a párt hatalma. Lényeges, hogy Varsó ma sokkal kevésbé fél Brüsszeltől. A Bizottság az utóbbi négy évben nem sok irányváltást tudott elérni a lengyel kormánynál, csupán az Európai Bíróság volt képes lefékezni a bíróságok átalakításának egy részét. Vagyis az mutatja meg a dolgok menetét, hogy mi lesz a szabad sajtóval és civil szervezetekkel. Ez a kettő sokkal, de sokkal lényegesebb, mint a gyenge ellenzék.
Der Standard Alighanem megnehezíti az újraválasztást Borkai Zsolt számára a szexbotrány, amelyben prostituáltak mellett sajtóértesülések szerint némi kokain is szerepet játszott. És az sem kizárt, hogy az egész kirándulást állampénzekből finanszírozták. Szakértők úgy gondolják, hogy az ügy hátrányos lehet a Fidesz számára is, hiszen a párt a „család szentségét” hirdeti a propagandában. Amúgy a történteket a városvezető magánügyének minősítette, és nem kívánt semmilyen megjegyzést fűzni azokhoz a vádakhoz, miszerint a politikus korrupció révén jutott sok millió euróhoz jutott kamucégeken keresztül.
FAZ „Tudják, a szokásos államok, Magyarországtól Lengyelországig”. Így válaszolt a német belügyminiszter arra a kérdése, hogy mely tagok nem lesznek jelen ma Brüsszelben, ahol a Bizottság kezdeményezésére a német-olasz-francia-máltai javaslat technikai részleteit vitatják meg a szakértők, vagyis azt, hogy miként osszák el önkéntes alapon a tengeren kimentett menedékkérőket. Egészen pontosan, hogy ki hangolja össze és finanszírozza az áttelepítéseket. Seehofer jelezte ugyanakkor, hogy más kormányok – és itt a spanyolokra és a görögökre utalt -, belpolitikai okok miatt nem tudnak csatlakozni az elképzeléshez. Ausztriában és Belgiumban meg kell várni, hogy megalakuljon az új kabinet. Vagyis e pillanatban igazából csupán Írország, Luxemburg és Portugália támogatja a tervet.
Deutsche Welle Görögország, Ciprus és Bulgária azt akarja, hogy osszák el a menedékkérőket a tagállamok között, és nem kizárt, hogy a három ország ellensúlyt képez a Visegrádi Csoporttal szemben. Az első közös fellépés kedden, az uniós belügyminiszterek luxemburgi ülésén volt,de nem sok esélye látszik, hogy a javaslatot elfogadják, pedig az idő sürget, mert az év első hónapjában több mint 45 ezren szálltak partra a görög szigeteken Törökország felől. Tavaly egész évben 33 ezren érkeztek. Ráadásul a török hadjárat felkorbácsolhatja a menekültáradatot. A migránsok ellen főként a négy közép-európai állam ágál. A görög miniszterelnök lehetetlenségnek nevezte, hogy egyes országok élvezik a schengeni térség minden előnyét, ám még egy-két ezer embert sem hajlandóak befogadni, és a felelősséget a déli tagokra nyomják rá. Micotakisz azt szeretné, ha a kérdést megvitatnák az egy hét múlva kezdődő EU-csúcson. Feltételezhető, hogy a politikus már a közeljövőben szankciókat sürget a négyek ellen, mivel azok elzárkóznak az általuk is vállalt szolidaritástól. Nem tudni persze, hogy mire lesz elegendő Athén, Nicosia és Szófia együttes akciója.
Libération Az újság vitába száll a konzervatív Le Figaro egyik szerkesztőjének véleményével, miszerint a populizmus nem fenyegeti a demokráciát, hanem esélyt kínál annak megújulására, az új népi mozgalmak és a referendumok révén. Laurent Joffrin az ellencikkben elismeri, hogy a mai demagóg szerveződések nem azonosak a tegnapi fasiszta pártokkal. De nyilvánvaló, hogy tendálnak a tekintélyelvűség felé, lásd Magyarországot és Lengyelországot. Azon felül az általuk szorgalmazott migrációs politika nem felel meg annak a hagyománynak, hogy tiszteletben kell tartani az idegenek jogát és méltóságát, márpedig ez a demokratikus kultúra egyik alaptétele. A populista vezérek, akik állítólag újjáalakítják a demokráciát, igyekeznek mentesíteni magukat a törvények hatálya alól, ahogy azt az osztrák nacionalisták csinálták – meg is fizették az árát a választásokon. A briteknél Johnson, aki a parlamenti tradíciókat fenyegeti, illetve Amerikában Trump a leváltás felé tart. Amikor valaki szembeszáll a népfelség elvével és az emberi jogokkal, az magát a szabadság rendszerét tagadja. A nemzeti identitást nem lehet szembeállítani az egyenlőség értékeivel, és a hatalmi ágak egyensúlyával, mert az zsarnoksághoz vezet. Ha a haladó tábor győzni akar, akkor előbb vissza kell szereznie a tömegek támogatását, és bölcsen teszi az elit, illetve a baloldal, ha figyelembe veszi ezt a követelményt. De amikor az maga is a nacionalista retorika területére téved, az fokozza a tekintélyuralmi kockázatokat és nyitva hagyja a kaput a féktelen demagógia előtt, ami azután az emberek ellen fordul.
Reuters A MOL tárgyalásokat folytat a Chevronnal arról, hogy jó kétmilliárd dollárért megveszi az amerikai cég részesedését egy hatalmas azeri olajlelőhelyben. Banki és ipari körök szerint azonban az óriásvállalat és legnagyobb tengerentúli riválisa, az Exxon azon van, hogy a BP által irányított helyi Chirag-Gunashli társaságnak adja el a Kaszpi-tengeren lévő érdekeltséget. Ez azt jelzi, hogy az USA olajgigászai 25 év elhagyják a kaukázusi köztársaságot és inkább ismét a hazai kitermelésre koncentrálnak. A magyar vállalat eredetileg meg akarta szerezni az Exxon részét is, de azután úgy döntött, hogy csak a Chevron része kell neki.  

Szélsőjobboldali terrorista gyilkolhatott Halléban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.09. 21:55

Fotó: Swen Pförtner / dpa Picture-Alliance / AFP
Élőben közvetítette ámokfutását, csak úgy, mint az új-zélandi gyilkos.
Egy 27 éves német férfi a hallei lövöldöző - jelentette egybehangzóan több hírportál szerda este. A beszámolók szerint a neonáciként jellemezhető elkövető
Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a támadást.

A videón elhangzó szövegek alapján B. antiszemita és szélsőjobboldali nézeteket vallott - írja a német Spiegel nyomán a 444.hu. A férfit késő délután fogták el a rendőrök. A támadásról készült 35 perces felvételt B. egy online játékoldalra is feltöltötte.
B. a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli hallei zsinagógára támadt, igen komolyan felfegyverkezve. A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Ezután menekülni kezdett, melyről egy amatőr felvételt az Euronews is közzétett:
Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.
Mindez kísértetiesen hasonlít az új-zélandi terrortámadásra. Christchurch városában március 15-én 51 embert lőtt agyon egy szélsőjobboldali terrorista, aki szintén vallási helyeket vett célba, élőben közvetítve tettét.

Az áldozatokra emlékeznek

Sok százan mentek el az áldozatokért tartott szerda esti megemlékezésre Halléban, tudósít az AFP hírügynökség. Angela Merkel német kancellár egy berlini zsinagógában vett részt virrasztáson az áldozatok emlékére.

EU: biztonsági kockázat az 5G kiépítésébe harmadik országbeli céget bevonni

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.09. 20:15
Illusztráció
Fotó: Shen Xiaoming / Imaginechina
Ugyan az EB jelentés nem nevezi meg a kínai céget, de jó eséllyel a Huawei aggasztja.
Fokozott biztonsági kockázatokat rejt a harmadik országbeli vállalatok részvétele az ötödik generációs mobiltávközlési hálózatok (5G) kiépítésében - figyelmeztetett az Európai Bizottság. A szerdán közzétett jelentés szerint a jövőbeli hálózatok fontos célpontok lehetnek, elsősorban az Európai Unión kívüli államok vagy általuk támogatott szereplők számára. Mint írták,
a hálózatok fejlesztőit rábírhatják, hogy biztosítsanak hozzáférést bizonyos kritikus fontosságú célpontokhoz, ahogyan például ipari kémkedésre is használhatják az esetleges "hátsó ajtókat".

Hangsúlyozták, hogy kulcsfontosságú kockázatértékelést végezni az EU-ban jelentős piaci jelenléttel bíró vállalatokat illetően, valamint óva intettek attól, hogy valamelyik gyártó egyeduralkodóvá válhasson a technológia terén a kontinensen. Egy ilyenfajta függőség kialakulása megnövelné a kiberbiztonsági fenyegetettséget, de emellett az ellátási zavarok esélyét is.
Noha nem nevezték meg Kínát vagy a Huawei-t a jelentésben, jó eséllyel a kínai óriásvállalatra utaltak. Biztonsági megfontolásokból korábban többek között az Egyesült Államok és Ausztrália is kizárta az 5G-hálózatok fejlesztéséből a Huawei-t, leszögezve, hogy Peking kémkedésre használhatja fel a vállalat berendezéseit. A vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai cégek együttműködését a hírszerző szervekkel.