Előfizetés

Sírva repkedtek ki a gyerekek a kampányhajrában átadott sashalmi óriáscsúszdákból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.12. 11:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
398 millió forintot adott rá a kormány a fideszes önkormányzatnak, erre volt elég.
Büszkén állt ki péntek délután a budapesti Sashalom fideszes polgármestere, Kovács Péter, hogy két nappal a választás előtt - amin jelöltként maga is elindul - megköszönje a kormánynak a 398 millió forintból épült játszóteret, amit átadhat. Az MTI tudósításából kiderül, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is tiszteletétt tette az átadáson: alig burkoltan beszélt arról, hogy jól csak kormánypárti önkormányzattal működik együtt a kormány.
Csakhogy szombatra már arról panaszkodnak a helyiek: a XVI. kerületi Reformátorok terén kialakított csúszdapark óriáscsúszdáiból sírva zuhannak ki a gyerekek. A 24.hu szúrta ki többek közt az alábbi, erről tett kommenteket a kerület ügyeivel foglalkozó egyik Facebook-csoportban:
  • "a lányom nyolc és fél éves, szétcsapta a térdét, fejét, a kislány, akivel voltunk, mind a két könyöke lila, minden gyerek sírva repült ki";
  • "a lányunk 10 percig zokogott a lépcső melletti csúszdán való lecsúszás után, mert az egyik kanyar megdobta őt és beverte a térdét, derekát megrántotta";
  • "előttünk egy gyerek foga tört ki, a lányom lába akadt be a csúszdába, el is jöttünk sírva".
Úgy tűnik, a csúszdapark is bekerülhet a beázó rendelők, félkész utak és életveszélyes munkagödrökkel teli játszóterek közé, amiket bár az emberek iránti elkötelezettségüket kívánják bizonyítani az önkormányzati választás előtti napokban a kormánypárti politikusok, inkább ennek az ellenkezőjére utalnak. Ezekről többször is írt már a Népszava, például itt és itt is.
Mindenesetre a szülők jegyezte, fent idézett bejegyezésekre reagált a városvezetés is: szombaton már le is zártak kettőt a három új csúszdából. "A TÜV minősített csúszdákat a kivitelező és a TÜV minősítők ma újból ellenőrzik. Első a gyerekek biztonsága" - írja közösségi oldalán az önkormányzat.

Keddtől több budapesti kerületben is zavaros víz jöhet a csapból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.12. 11:06
Illusztráció
Fotó: Népszava
Október 15 és 17. között tisztítási munkálatokat végeznek.
Október 15 és 17. között az V., VI., VII., VIII., IX. és XIII. kerület ivóvízellátásában meghatározó szerepet betöltő gerincvezetékek tisztítási munkálatai miatt vízzavarosodás, víznyomáscsökkenés várható – írja honlapján a Fővárosi Vízművek. A tájékoztatás szerint az érintett  területek a következők:
  • október 15-én, 7 és 19 óra között a IX. kerület,
  • október 16 án 7 és 19 óra között az V. és XIII. kerület,
  • október 17-én 7 és 19 óra között pedig a VI., VII., VIII. és IX. kerület.
A társaság hozzátette: a hálózat-karbantartási munkák tervszerű elvégzése hosszú időre garantálja a kerületek lakosainak a megbízható és kiváló minőségű vízszolgáltatást. 

A hétvégén is lehet új személyit igényelni

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.12. 09:48
Illusztráció
Fotó: Népszava
Rendkívüli nyitvatartás van a hétvégén a kormányablakokban, okmányirodákban. A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat.
Szombaton és vasárnap rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok. A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik. Akiknél nincsenek ott a szükséges okmányok, azok nem voksolhatnak. Minden választásnál akadnak azonban olyanok, akik csak a szavazatszámláló bizottság előtt szembesülnek azzal, hogy lejárt valamelyik személyi okmányuk. A Miniszterelnökség korábban közölte: annak érdekében, hogy minden választásra jogosult szavazhasson az önkormányzati választáson, a választás hétvégéjén, szombaton és vasárnap rendkívüli nyitvatartási rend lesz érvényben a kormányablakkal, okmányirodával rendelkező településeken. A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája a kormanyablak.hu oldalon érhető el. Az érintett kormányablakok és okmányirodák szombaton 8 és 19 óra között, vasárnap 7 és 19 óra között tartanak nyitva.