Előfizetés

Több száz tüntető követelte Budapesten, hogy a magyar kormány határolódjon el a török agressziótól

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.10.12. 15:25

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A demonstrálók emellett azt akarják, hogy Törökország azonnali hatállyal vessen véget Észak-Szíria megszállásának és vonuljon ki Szíria teljes területéről.
Háromszáznál is többen gyűltek össze szombat kora délután a török nagykövetség előtt, hogy tiltakozzanak az autonóm Észak-Szíria megszállása ellen, amelyet Erdogan utasítására a török hadsereg és szíriai csatlósaik kezdtek meg. Eközben az Egyesült Államok kivonult a területről, magára hagyva korábbi szövetségeseit az Iszlám Állam elleni harcban. – A magyar kormány megpróbálta megakadályozni – egyedüli EU-s tagállamként –, hogy az Európai Unió figyelmeztesse a török vezetést. A nemzetközi közösség, a világ nagyhatalmainak vezetői tétlenül figyelik az eseményeket, miközben virágzó fegyverkereskedelmet tartanak fenn a török állammal. Olyan bűnt követnek el, amit sosem lehet megbocsátani. Több tízezer ártatlan ember vére száradhat a lelkükön. Milliók hagyhatják el otthonaikat és válhatnak menekültté – olvasható az eseményt szervező Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderáció közösségi oldalán. A tüntetőket a török nagykövetség előtt ellentüntetők fogadták, így a két csoport az út két oldalán demonstrált, majd az Észak-Szíria megszállása ellen tiltakozók a Szabadság térre, az amerikai nagykövetség elé vonultak, hogy Tamás Gáspár Miklós és egy Budapesten tanuló kurd diák felolvassa üzenetét.
A tüntetés fő követelése, hogy Törökország azonnali hatállyal vessen véget Észak-Szíria megszállásának és vonuljon ki Szíria teljes területéről. Felszólították a magyar kormányt, hogy egyértelműen határolódjon el a török agressziótól és függesszen fel minden diplomáciai kapcsolatot a török állammal, amennyiben az folytatja a háborút és az etnikai tisztogatást, továbbá követelték egy repüléstilalmi zóna létrehozását a nemzetközi közösségtől a török légierő által fenyegetett területek felett.

Kettőzött létszámmal készülhetnek a kettős állampolgárok vasárnapi özönére a határrendészek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.12. 15:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
Sőt, a sok magyar lakcímmel bíró kettős állampolgár miatt néhol háromszor annyian ellenőrizhetnek a Magyar Hang szerint.
Immáron szokásosnak mondható procedúra megy majd végbe a Magyar Hang értesülése szerint a magyar-ukrán határszakaszon vasárnap: a választások idején megduplázódik az átkelőknél a határrendészek száma. Információik szerint Beregsuránynál legalábbis ez történik majd október 13-án: nem a hétköznapokon szokásos hat fő áll majd a strázsán, hanem tíz útlevélkezelőt, két ügyeletest, és egy forgalomirányítót helyeznek szolgálatba, 100 szálék pluszbérért cserébe. Sőt, állítólag máshol nem is duplázás várható, hanem háromszoros létszámmal ellenőrzik majd az átkelést.
Az okoktól úgy értesült a lap: olyan sok ukrán-magyar kettős állampolgár rendelkezik lakcímmel a határmenti településeken, hogy az már feltűnt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottságnak (TVB) is.
"A rendőrségi szolgálatszervezés adatai nem minősülnek közérdekű adatnak" a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerint, ezért kérdéseivel hiába fordult hozzájuk a lap. Az EP-választás alatt mindenesetre ugyanez történt.

Kora este tüntetnek Győrben a Borkai-ügy miatt, már most sok a rendőr a helyszínen

B.Z.
Publikálás dátuma
2019.10.12. 15:15
Rendőrök a győri városházánál, miután elkezdődött a tüntetés
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A Városháza mögött csapatszállító autók sorakoznak, a helyszínen száznál is több egyenruhás lehet.
Már most nagy a rendőri készültség a győri Városháza előtt, ahova a Momentum helyi szervezete 17 óra 30 perctől „Tüntetés Borkai Zsolt és a maffiakormányzás ellen” címmel hirdetett demonstrációt. Az épület mögött több tucat csapatszállító autó van, a helyszínen száznál is több rendőr lehet, köztük rohamrendőrök is. A Városházánál többen arról beszéltek, hogy soha életükben nem láttak ennyi rendőrt Győrben. A szervezők „Borkai Zsolt korrupciós és egyéb ügyei miatt” hirdették meg a tüntetést. Kiemelték: szerintük „Borkai Zsolt ügye azt is megmutatja, mit jelent valójában Orbán Viktor »keresztény szabadsága«: azt, hogy a Fidesz vezetőinek mindent szabad”. Az esemény Facebook-oldalán eddig több mint 600 részvevő és háromezer érdeklődő jelzett vissza.
Péntekre, az országot lázban tartó jachtos-szexvideós botrány kirobbanása után egy héttel egyébként már az összeomlás képét mutatta a fideszes kommunikáció a Borkai-ügyben: a szexbotrányhős polgármester péntek délután négykor rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze Győrbe hat órára, majd nem sokkal a nagy bejelentés előtt hirtelen indoklás nélkül lefújták az egészet. Lapunk elérte a polgármester sajtófőnökét, ám ő csak annyit erősített meg, hogy ők, helyben szervezték a rendkívüli sajtótájékoztatót, ám azt már nem mondhatta meg, hogy miért kellett azt lefújni. Arra a kérdésünkre, hogy a fővárosból, a Fidesz vezetése döntött-e így arra annyit mondott: nem tud mást mondani.