Fideszes ételosztáson bántalmazták a Jobbik képviselőjét és egy riportert Pécsen

Publikálás dátuma
2019.10.13. 10:08
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az önkormányzati irodában osztották az élelmiszercsomagokat. A jobbikos politikus is bement egy tudósítóval, kis híján meglincselték őket.
Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi képviselője és az ATV tudósítója a fideszes pécsi önkormányzat egy pécs-keleti irodájába próbáltak bemenni, ahol ételcsomagokat osztottak romáknak. A képviselőt a falhoz nyomták, a tévést életveszélyesen megfenyegették és bántalmazták - írja a Pécsi Stop.
Az atrocitás a lap szerint vasárnap reggel, a Szeptember 6-a téren történt A jobbikos képviselő, Gyimesi Gábor arra lett figyelmes, hogy romák egyen-ételcsomagokkal jönnek ki a helyiségből. Megpróbált szóba elegyedni egyikükkel, és az kiderült, hogy tartós élelmiszer van benne, de hogy a csomaggal a hóna alatt utána szavazni ment-e, az ember nem árulta el. Gyimesi Gábor, mint önkormányzati képviselő megpróbált bemenni az irodába, amelynek az ajtaját valamiféle vezető beosztásban lévő közmunkás állta el. Az esetet az ATV munkatársa rögzítette egy kamerán. 
Gyimesinek ugyan sikerült bejutnia, de elmondása szerint a helyszínen lévők „bevadultak”, őt a falhoz szorították, az ATV riporterét pedig bántalmazták, életveszélyesen megfenyegették és a kamerát akarták kicsavarni a kezéből. A helyszínre reggel fél kilenc körül értek ki a rendőrök.  A portál hozzáteszi, hogy egy BIOKOM-feliratú irodánál történt az eset, az ATV munkatársának 100 ezer forintot meghaladó kárja keletkezett az atrocitásnál.
Szerző

Kilencig a választók több mint 7 százaléka le adta voksát

Publikálás dátuma
2019.10.13. 09:44
Önkormányzati választások 2019. október 13-án
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Több mint 577 ezren szavaztak idáig, ez 0,23 százalékkal magasabb részvételi arány mint öt éve.
Lelkesebbnek tűnnek az önkormányzati választások résztvevői, mint 2014-ben: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kilenc órás adatai szerint eddig 577 447 fő szavazott, ami a választásra jogosultak 7,20 százalékát jelenti. Ez valamivel magasabb arány, mint az öt évvel ezelőtti, amikor 569 452 fő, tehát a szavazópolgárok 6,97 százaléka járult az urnákhoz. 
Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 367 ezer választópolgárból 0,92 százalék, 12 555 választó adta le szavazatát. Délelőtt 9 órára már a jogosultak 5,72 százaléka (78 257 választó) voksolt - derül ki a választási iroda MTI-nek elküldött összesítéséből.
A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt kilenc órakor: Baranya megye 7,8 százalék 24 325 szavazó Bács-Kiskun megye 7,48 százalék 31 687 szavazó Békés megye 8,6 százalék 24 665 szavazó Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7,46 százalék 39 717 szavazó Csongrád megye 8,45 százalék 28 383 szavazó Fejér megye 7,71 százalék 26 671 szavazó Győr-Moson-Sopron megye 6,9 százalék 25 578 szavazó Hajdú-Bihar megye 7,23 százalék 31 304 szavazó Heves megye 8,45 százalék 20 579 szavazó Jász-Nagykun-Szolnok megye 8,34 százalék 25 523 szavazó Komárom-Esztergom megye 6,54 százalék 16 306 szavazó Nógrád megye 8,08 százalék 12 836 szavazó Pest megye 6,53 százalék 67 607 szavazó Somogy megye 8,43 százalék 21 846 szavazó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 7,59 százalék 34 402 szavazó Tolna megye 8,41 százalék 15 477 szavazó Vas megye 7,22 százalék 15 075 szavazó Veszprém megye 7,52 százalék 21 592 szavazó Zala megye 6,76 százalék 15 617 szavazó
Szerző
Frissítve: 2019.10.13. 09:48

Öt év alatt több kell a falunapi ingyenpörköltnél

Publikálás dátuma
2019.10.13. 09:43

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A kampány nem dübörgött, de a választók aktívak Hetesen.
- Olyanok vagyunk, mint a régi görögök: ez itt az Agóra – lep meg a hetesi kocsmában egy sildes sapkás férfi, majd szájához emeli a pálinkás stampedlit. A somogyi faluban reggel hétkor nyitott az egység, s a korán kelők jelentős része valóban a hatvanas éveket idéző söntéspult előtt gyűlik össze. Bő negyed óra alatt vagy tucatnyian kérik ki a szokásos ébresztőjüket, egy részük szembeköszön a fali tablóról, ahol a törzsvendégeket örökítették meg. Két feles között a többség átballag az utca túloldalára a faluházba szavazni, a sörök addig kint várnak a kuglipálya melletti terasz egyik asztalán. - A Káróra! – emeli meg alig fél perc múlva a zöld üveget tulajdonosa, jelezve, hogy Klára, azaz Török Tiborné mellett tette le a voksát. A regnáló polgármester tehát egy voksot bizonyosan elkönyvelhet negyed nyolc előtt, s lehet, komoly jelentősége lesz a szavazatnak, hiszen a faluban igencsak éles versenyt várnak a helybéliek. Öt éve Törökné nyert, akkor a leadott 551 voksból – 57 százalékos részvétel mellett – 212-t gyűjtött be, tizennyolccal többet, mint legerősebb kihívója. Pedig már akkor is mögötte állt teljes mellszélességgel a Fidesz-KDNP, a helyiek állítása szerint szórólapján Orbán Viktor buzdított a szavazásra. Az idén a párttámogatás ugyan megmaradt, de a kampányban csak a megyei közgyűlés meglehetősen súlytalan és ismeretlen elnökét, Bíró Norbertet tudta felvonultatni a faluvezető. Akinek ráadásul csak egy kihívója akadt: a saját alpolgármestere. Pavelka Bélát korábban körzeti megbízottként ismerte meg a falu, korai nyugdíjba vonulása után pedig biztonságtechnikai céget alapított, egyúttal elmerült a civil világban, s a mögöttünk álló ciklusban azt is megtehette, hogy alpolgármesteri juttatásait rendre felajánlotta valamilyen helyi célra. Legalábbis ezt állítják hívei.
- Vagy így, vagy sem – legyint Törökné egy másik támogatója, immáron a harmadik felesét a kezében tartva. – Nekem már csak körzeti meghízott marad, aki állandóan megbüntetett valamiért… A programját is csak addig olvastam, hogy nem a szavak embere, hanem a tetteké: na, ez bizony igaz, te büntetéskirály, mondtam magamban, azzal szét is téptem. Mások szerint viszont Pavelka megfelelő választás lenne – népszerűségét jelzi, hogy 2014-ben csak képviselőnek indult, de kilenc százalékkal többen szavaztak rá, mint Töröknére -, hiszen a jelenlegi polgármester asszony súlytalan, a fideszes támogatottságból nem sokat profitált a falu. Ráadásul meglehetősen rosszul kezelte az országos botrányt kiváltó, két évvel ezelőtti iskolai balhét: az egyik tanárról kiderült, hogy rendszeresen veri a diákokat, a falu azonban nem emiatt háborodott fel, hanem azt a pedagógust próbálták kiutálni maguk közül, aki jelentette az esetet – sokak szerint Törökné nem állt ki mellette, hanem próbált kimaradni az ügyből, ami rossz hírét vitte a településnek. - Többen utálják, mint szeretik – jelenti ki sörös pohara mögül egy vadászkalapos férfi. – Még egy fórumot sem mert tartani, mert tudta, hogy felkérdezik, aztán szorul. - Miért, a Béla tartott? – heveskedik azonnal Törökné híve. - Hát olvastad, nem a szavak embere – érkezik a replika.
A presszó teraszhangulata tehát jó alap, s a voksolás iránti, korábbinál nagyobb érdeklődést az utca túloldalán, a faluházban is megtapasztaljuk. Hét órára már 26-an leszavaztak, ami jelentős növekedés az öt évvel ezelőtti, időarányos 16-hoz képest, s míg a bizottság elnökével beszélgetünk, újabb kilenc hetesi érkezik. Ahhoz képest, hogy mindenki falubeli, meglehetősen fagyos a hangulat, a köszönésen kívül egy szó sem hangzik el, mindenki gyorsan ikszel, aztán megy is a dolgára. - Nem volt harsány a kampány, de eléggé megosztott a falu – mondja egy középkorú asszony kilépve az épületből. – A Klára 38 százalékkal lett legutóbb polgármester, vagyis a többségnek nem ő kellett. Jellemző, hogy bár a Fidesz-KDNP indította, tíz százalékkal kevesebbet kapott, mint a listán a kormánypártok. És igazából azóta sem csinált semmit, a nagy ígérgetésből, hogy majd a Fidesz mi mindent hoz ide, semmi sem lett. Annyit kaptunk, mint bármelyik másik ekkora település. A politikusok is csak akkor tolták ide a képüket, amikor valamelyik választás miatt akartak valamit. Hát akkor próbálja meg valaki más. Aki talán észreveszi, hogy egy kistelepülésnek nemcsak falunap kell meg ingyenpörkölt! És erre nem sokkal később az utca túloldalán is bólintanak az Agóra tagjai. Bár elismerik, a pörkölt finom volt…
Szerző