Karácsony Gergely: a tét az, hogy Budapest visszaveszi-e önállóságát

Publikálás dátuma
2019.10.13. 11:35

Fotó: Erdős Dénes
Nem rólam szól ez a nap, hanem a budapesti polgároké, akik kilenc év után visszavehetik városukat a kormánytól - mondta az ellenzéki főpolgármester-jelölt.
Ez budapestiek napja lesz, nem az enyém, és örülök, hogy ilyen sokan részt vesznek az önkormányzati választáson - mondta Karácsony Gergely, miután családi körben vasárnap reggel leadta szavazatát egy zuglói óvodában. Karácsony az esemény utáni sajtótájékoztatón felidézte az elmúlt hónapok „gyomorforgatónak” nevezett kampányát, majd arról beszélt, hogy a tét most az: budapestiek visszaszerzik-e városukat a kormánytól, amit a Tarlós-féle vezetés kilenc év alatt, fokról fokra adott át Orbánéknak.
„Elvitték a város pénzét, Városligetét, HÉV-hálózatát, az iskolákat, kórházakat (…) a lehetőséget, hogy a város saját maga hozza meg a vele kapcsolatos legfontosabb döntéseket” - mondta Karácsony. A mögötte álló kampányt keménynek, de sikeresnek nevezte, és megköszönte az ellenzék, valamint a több száz aktivista áldozatos munkáját.  Újságírói kérdésre azt mondta, semmit nem élt meg kudarcnak az emúlt időszakban, hiszen megváltoztatta az ellenzéki politikát, létrehozta az ellenzéki egységet – innentől Budapest polgárain múlik, hogy lépnek-e jogaikért. 
Szerző

Már Karácsony győzelmét jósolja a Taktikaiszavazás

Publikálás dátuma
2019.10.13. 11:12

Fotó: Erdős Dénes
Feltéve, ha az ellenzéki szavazók legalább olyan arányban mennek el szavazni, mint az EP-választáson.
A 2018-az országgyűlési választáson 106 egyéni választókerületből 96-nak az eredményét pontosan előrejelző taktikaiszavazas.hu folyamatosan frissülő prognózisa szerint a budapesti főpolgármester-választást szűk, 1 százalékon belüli különbséggel Karácsony Gergely nyeri Tarlós István előtt. Ez az első kutatás, amely egyértelműen Karácsony győzelmét jósolja – mint emlékezetes, a szavazás előtti utolsó publikált adatok alapján a kutatócégek többsége fej-fej melletti eredményt várt, ugyanakkor az összes kutatás azt jelezte, hogy folyamatosan szűkül az olló a két jelölt között: Tarlós István nem tud új szavazórétegeket megszólítani, Karácsonynak viszont bővül a tábora. A Fideszes kampány eleve a választóközönség altatására, a bizonytalanok távoltartására és a kemény mag door-to-door eszközökkel történő mozgósítására koncentrált, az ellenzék viszont a politikai senki földjén tanyázókhoz is igyekezett szólni, többek között a bérlakásprogramra, a városzöldítésre, a 14 éven aluliak ingyenes utazására vonatkozó ígéretekkel. A közvéleménykutatók csütörtöki konferenciáján annak megjóslására ugyanakkor senki sem vállalkozott, milyen hatása lehet a Borkai-botránynak a jobboldali tábor elbizonytalanításában és az ellenzék mobilizálásában. A taktikaiszavazas.hu nem közvéleménykutatást közöl, de az előrejelzéshez felhasználja a közvéleménykutatók adatait. Ahogyan Sanyó Ádám, az oldal működtetője kérdésünkre kifejtette, „a szűk Karácsony győzelem a Publicus szerdán kiadott felmérése után került fel az oldalra. A felmérésben magasabb lett a Momentum szavazóinak aránya (akik Karácsonyt választanák) egy korábbi felméréshez képest, és emiatt fordult át az előny Karácsonyhoz. Ettől függetlenül mindez csak akkor válik igazzá, ha az ellenzéki szavazók legalább olyan arányban mennek el szavazni, mint az EP-választáson (és a Fidesz sem visz el arányaiban több szavazót), illetve a különböző ellenzéki pártok szavazói valóban Karácsonyt támogatják kiemelkedően magas  arányban”, ahogyan arra az utóbbi napok mérései utaltak. Az elemző 2012-2016 között Angliában dolgozott, 2014-2016 között angol politikai pártok kampányában segített, illetve a 2016-os Brexit népszavazásban az EU-párti kampány egyik önkéntes-koordinátora volt Cambridge-ben. A 2015-ös angliai választások óta foglalkozik választási előrejelzések kutatásával.
Frissítve: 2019.10.13. 11:17

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.10.13. 10:58

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A kormánypárt végletekig lebutított kampányhirdetésben hívja harcba választóit.
„A kommunisták mind szavaznak. Legyünk ott mi is!” - ezzel a faék egyszerűségű, agresszív üzenettel kampányol a Fidesz az önkormányzati választások napján.  A bejegyzést a 444.hu szúrta ki.
A Facebook-üzenet, ami a kormánypárt világnézetű szemléletű ellenfeleit egy kalap alatt, ellenségként kezeli, azt az elkoptott sablont is megismétli, hogy a baloldal nem építeni akar, hanem háborúzni a kormánnyal. 
Szerző