Előfizetés

Már százharmincezren menekültek el a kurdok ellen indított török támadás miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.13. 14:45

Fotó: BULENT KILIC / AFP
Az offenzívának már több tucat halálos áldozata van, köztük sok civil.
Százharmincezernél is többen kényszerültek otthonuk elhagyására Szíria északkeleti részén a török hadsereg és a velük szövetséges milíciák által a héten indított offenzíva miatt - jelentette be az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) vasárnap. Az OCHA szerint elsősorban a török határhoz közeli Tell-Abjad és Rász el-Ajn településekről menekülnek az emberek, becslések szerint pedig további mintegy 400 ezer civil szorul segítségre az összecsapások miatt. Ugyanekkor a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd vezetésű ernyőszervezet vasárnap azt közölte, hogy a török hadsereg ágyúzása következtében csaknem 800-an szöktek meg az észak-szíriai Ajn Íszában lévő táborból, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet családtagjait őrzik. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet értesülései szerint a táborban káosz uralkodik.
A kurd hatóságok leszögezték, hogy a központ ágyúzása a terroristák támogatását jelenti. A héten korábban már öt terrorista megszökött az ugyancsak kurd ellenőrzés alatt álló Kamisli börtönéből, miután a török hadsereg ágyútűz alá vette a várost. Az SDF bejelentette azt is, hogy a török offenzíva kezdete óta már 76 katonája vesztette életét a harcokban, akik közül 31-en szombat óta estek el. Ankara és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport szerdán indította a Béke Forrása fedőnevű offenzíváját Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen.        Az offenzívának már több tucat halálos áldozata van, köztük civilek is. Az első áldozatok között volt egy keresztény család.

Kurd politikusnőt lőtt agyon egy törökbarát arab milícia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.13. 10:34
Hevrin Khalafot szabályosan lemészárolták egy törökpárti arab milícia fegyveresei
Fotó: Twitter
A 35 éves nőt sofőrjével együtt rángatták ki kocsijából, és az út szélén kivégezték őket.
Legkevesebb kilenc kurd civillel, köztük a szíriai kurd közösség egyik politikai vezetőjével végzett a Törökország által támogatott arab milícia Szíria északi részén – írj az Index, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns civil szervezet vasárnapi bejelentését idézve. A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szíriai ellenálló milícia politikai szárnya, a Szíriai Demokratikus Tanács szerint az áldozatok egyike a 35 éves Hevrin Hálaf, aki a Szíriai Jövő párt főtitkára és a tanács egyik vezetője volt.  A tanács szerint a Törökország által támogatott milicisták – a Szíriai Nemzeti Hadsereg fegyveresei – sofőrjével együtt kirángatták az autójából a Kámeslíje és Manbídzs közötti úton, és agyonlőtték. 
A Yeni Safak nevű török kormánypárti lap úgy számolt be Hálaf meggyilkolásáról, hogy "sikeres műveletben végeztek" a politikai vezetővel,

aki a lap szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű "terrorszervezet" egyik politikai szervezetét vezette. Az YPG nevű kurd milíciát Törökország terrorszervezetnek tekinti, és ez a milícia adja az SDF gerincét. A lap valamiért arról ír, hogy Hevrin Hálaf autóját légi csapás érte - a történtekről beszámoló kurdistan24.net szerint azonban a kocsit szitává lőtték, az asszonyt és legalább még két fegyvertelen civilt pedig megkötözték, majd egyszerűen kivégezték a gyilkosságot kamerázó fegyveresek.
Brett McGurk, az amerikai elnök korábbi különmegbízottja, aki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni koalíció tevékenységét koordinálta megrökönyödésének adott hangot a Twitteren a török kormánypárti lap interpretációja miatt."Úgy tudni, Hevrin Hálafot kirángatták az autójából és agyonlőtték. Ez háborús bűn" - fogalmazott McGurk. A szombaton meggyilkolt civilekkel immár 38-ra emelkedett az északkelet-szíriai török offenzíva halálos áldozatainak száma. Törökország eddig négy katona elvesztéséről számolt be, 18 civil halt meg a határ török oldalán a kurdok által Szíriából kilőtt rakéták miatt. A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport szerdán támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Ankara célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahova a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek. 

Szabad szemmel: megint Magyarország a téma a nemzetközi sajtóban

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.13. 07:04

Nemzetközi sajtószemle 2019. október 13.
Yahoo/Bloomberg A Borkai-orgiáról készült videón múlhat, hogy Orbán Viktor továbbra is vaskézzel irányíthatja-e Magyarországot. A felvételek ajándékot jelentenek az ellenzéknek a választás előtt. Ausztriában egy hasonló botrány megbuktatta a kormányt, ám a magyaroknál a miniszterelnök immár egy évtizede egyre keményebben ellenőrzi a dolgokat, szétverve a civil társadalmat és kontroll alá vonva a közmédiát. A tét most az, hogy valóban érinthetetlen-e. Európában már érzékeny pontnak számít, hiszen kérlelhetetlenül védelmezi az illiberális értékeket. Törökország azonban megmutatta, hogy a helyi választások figyelmeztetést jelentenek a szavazópolgárok hangulatára nézve. Ha az Orbán-ellenes erők nagy számban mennek el voksolni Budapesten, az jelzés volna a jobboldali populisták zászlóvivőjének. Erdogannak érzékeny csapás volt, hogy elvesztette Isztanbult, bár majd meglátjuk, hogy igazából mennyire. Ugyanez érvényes a magyar politikusra. A Fidesz számára a videó azért veszélyes, mert elriaszthatja a párt híveit a részvételtől az egész országban. Az Eurázsia Csoport nevű amerikai elemző intézet szakértője szerint főleg ha a főváros kicsúszik Orbán kezéből, az azt tanúsítaná, hogy a miniszterelnök nem legyőzhetetlen, és növelné az esélyt, hogy védekezésre kényszerül, ami azután azt eredményezné, hogy több hibát is elkövet. Viszont ha az ellenzék nem tud visszahódítani több nagy várost, az előrevetítené, hogy a kormánypártnak áll a zászló 3 év múlva. A filmfelvétel felbukkanása szokatlan módon rövidzárlatot idézett elő az országot uraló elitben. A földrész egyik legerősebb propagandagépezete normális esetben gyorsan elintézi az ilyen ügyeket, így azok általában nem befolyásolják a párt népszerűségét. Viszont ha ezúttal jelentősen előre is tör az ellenzék, akkor is nehéz dolga lesz, hogy a továbbiakban megtörje a Fidesz támogatottságát, hiszen jelentős a gazdasági növekedés, emelkednek a bérek és kommunikációs rendszer továbbra is működik. És akkor még ott van az orbáni fenyegetés, hogy megnézhetik magukat anyagilag azok a települések, amelyek a másik oldal mellé állnak.  
Le Monde Budapesten összefogott a baloldal és a szélsőjobb. A szokatlan koalíció azt reméli, hogy megnyeri a választást Tarlós Istvánnal szemben. Vagy ahogy Karácsony Gergely megfogalmazta: véget akarnak vetni annak a mítosznak, hogy Orbán legyőzhetetlen. A politikus tavaly a kormányfő riválisa volt az országos választásokon, jócskán kikapott, de azt mondja, hogy az ellenzékkel együtt levonta a tanulságokat. Alföldi Róbert úgy nyilatkozott a lapnak, hogy itt sokkal nagyobb a tét, mint a helyi hatalom, mert siker esetén változhatnak a dolgok. A kudarc viszont azt jelentené, hogy megette a fene a következő 40 évet. Karácsony úgy ítéli meg, a Jobbik már nem szélsőséges, a radikálisok elhagyták. Akárcsak azok a hívek, akiket Orbán bevándorlás-ellenes vonala vitt el. A párt ily módon a középjobb népnemzeti erejeként jelenik meg. De azért még fontos posztokat töltenek be olyanok, akik korábban antiszemita jelszavakat hangoztattak. Erre az ellenzék polgármester jelöltje azt válaszolja, hogy Budapesten csakis olyan jelölteket fogadtak el, akik soha nem nyilvánultak meg rasszista módon. Viszont a Fidesz-ellenes tábortól fontos voksokat rabolhat el két kisebb esélyekkel induló jelölt. De lázasan készül a kormányoldal is. Azt azonban még a Fidelitas elnöke is elismeri, hogy aligha képesek megismételni a 2014-es eredményt, mert az annyira kiugróan jó volt. Mindenesetre a kampány rendkívül erőszakosnak bizonyult, amire idáig nemigen akadt példa Magyarországon. A leleplező videók sorát a Fidesz kezdte, ám azután a pártot is utolérte ez a sors a Borkai-féle felvételek miatt. Nehéz megmondani, hogy ezek az anyagok kihatnak-e a választás eredményére, mindenesetre a hadjárat színvonalát jól mutatják.
Deutsche Welle A szex- és korrupciós botrány megrengeti az orbáni rendszert. Normális körülmények közepette a helyi választások sokkal kevésbé lényegesek. Ez az utóbbi 10 évre már csak azért is igaz, mivel a kormány a legtöbb jogkört megvonta az önkormányzatoktól és példátlan módon központosított szinte mindent. Ám most másként áll a helyzet, mert a rendszerváltás óta még egyetlen helyhatósági választás sem ígérkezett ennyire fontosnak. Csakhogy most az ellenzék sok helyütt közösen indul, Budapesten Karácsony Gergely fej fej mellett halad Tarlós Istvánnal. Egyfajta utolsó esély ez a Fidesz-ellenes tábor számára: ha nyer, akkor van remény arra, hogy egy nap megtöri Orbán nyomasztó teljhatalmát. Ha veszít, akkor nagyjából vége is a jelenlegi ellenzéki pártfelállásnak. Ehhez képest a miniszterelnök számára érzékeny jelképes csapással érne fel, ha le kellene mondania a fővárosról. Nem csoda, hogy ő és a Fidesz is igencsak tisztességtelen és mocskoz hadjáratot folytatott, a magyar politikai kultúra új mélypontra jutott. Kormányzati politikusok hajmeresztő hazugságokat találtak ki arról, hogy az ellenzéki jelöltek tömegesen akarnak migránsokat betelepíteni. Azon kívül Orbánnal együtt többé-kevésbé nyíltan fenyegetőztek azzal, hogy megvonják az állami támogatásokat azoktól a településektől, ahol nem az ő emberük fut be. Ám jött a Borkai-botrány, ami már csak azért is kínos, mert a győri polgármester azzal kampányolt, hogy igen jó családapa és a Fidesz hagyományos, keresztény-konzervatív értékeit hirdeti. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy lassanként kiderül, ő és a családja, valamint egy-két bizalmasa nyilvánvalóan kőgazdag lett az utóbbi időben. Közpénzeket tulajdonított el, milliós nagyságrendben, és azokat off-shore számlákra irányította. A sajtó kutatásai megerősítik a vádakat. Az Audi egyébként cáfolja, hogy bármi köze volna a visszaélésekhez. De a szálak egészen Orbán és a kormány környezetéig vezetnek. Ideértve Semjént és Tiborcz Istvánt. A HVG azt írta, hogy itt megmutatkozik a rendszer igazi arca. Ily módon a választás egyfajta népszavazás lehet. A kormányfő keményen hallgat, de hát ő nemrégiben a pártkongresszuson meghirdette, hogy nem szabad semmi rosszat mondani a fideszes párttársakról.  
The Times Dobrev Klára szerint jó esély van arra, hogy Orbán Viktor a jövő csütörtök-pénteki EU-csúcson megvétózza a brit kormányfő által kénytelen-kelletlen előterjesztendő újabb halasztási kérelmet. Az Európai Parlament DK-s alelnöke úgy véli, hogy a kormányfő nem annyira Johnson, hanem sokkal inkább Putyin kedvében akar járni, amikor felfordulást okoz a nyugati közösségben. A kilépés jelenlegi határidejének lejártáig már csupán alig két hét van hátra, és még mindig nem tudni, mit akar a szigetország vezetése: megállapodni az EU-val vagy netán jön a rendezetlen kiválás? Utóbbi esetben a miniszterelnöknek a londoni parlament döntése értelmében kérnie kell Brüsszeltől a halasztást. Az biztos, hogy Johnson maga választást akar odahaza, legfeljebb egy hónapon belül.
Libération Bernard-Henry Lévy gonosznak tartja Orbán Viktort. A jeles francia filozófus tavasszal körbejárta Európát, hogy mindenütt bemutassa színdarabját és ennek során fogadta őt a magyar miniszterelnök, mellesleg a tudós ma sem tudja, mi okból. Mindenesetre a tapasztalatait közzéteszi egy folyóiratban és ennek kapcsán beszélt a konzervatív Figarónak. Úgy mutatja be a magyar politikust, hogy az fiatal ellenzékiből mára autokratává vedlett át, de mekkora szomorúság ez! Ám ezért nem a kommunizmust, hanem a nacionalizmust és a populizmust terheli a felelősség.  Lévy az interjúban elmeséli, hogy a sokórás beszélgetés során több fényképet is készített Orbánról, és annak nosztalgikus kifejezés futott át az arcán, amikor a vendég Soros nevét említette (az aljas plakátok pár héttel beszélgetésük előtt jelentek meg Budapest utcáin.) Érdeklődött felőle, az egészségi állapotáról. De fotó örökítette meg a zavart is, ami akkor jelent meg nála, amikor tárgyalópartnere közölte vele: migrációs politikája miatt nem csupán a konzervatív liberális tábor, hanem a katolikus egyház is ki fogja közösíteni. Ezen felül szembesítette azzal az ellentmondással is, hogy míg egykor ellenzékiként sírt Nagy Imre sírjánál, addig ma Putyinnak adja el magát. A megjegyzéseket Orbán olyan közhelyekkel ütötte el, hogy Magyarország kicsiny és neki ügyelnie kell arra, hogy senkivel se keveredjen rossz viszonyba. Ám közben pontosan tisztában van azzal, hogy az orosz elnök stratégiája Európa lebontására irányul. Tudja, hogy az államfő Bécstől Párizsig szélsőjobbos, EU-ellenes pártokat támogat, sőt finanszíroz. Az viszont nem járja, hogy a magyar miniszterelnök egyfelől az uniós támogatások legnagyobb haszonélvezője, másfelől viszont nem győz Putyin kedvében járni. Európa olyan jó birodalom, amely a világiság, a szólásszabadság, de mindenekelőtt az ellenállás szövetségese a diktatúrákkal szemben, amelyek mindenütt felütik a fejüket – mutatott rá Lévy.