Ezek a botrányok rázták fel igazán a szavazókat

Publikálás dátuma
2019.10.13. 15:14

Fotó: Népszava
Győrben és Budaörsön is markánsan többen vesznek az önkormányzati választáson, mint öt évvel korábban.
Érezhetően kihatott a városi és kerületi botrányok kirobbanásra a helyi választói aktivitására – ez derül ki a Nemzeti Választási Iroda 2014-es és 2019-es, délután egy órai adatainak összevetéséből. A legnagyobb eltérést a győri adatokban találtuk, ezek szerint Borkai Zsolt fideszes polgármester orgiája elérte a választói ingerküszöböt: délután egyig a választók 24,28 százaléka, 89 993 fő szavazott, 
vagyis 7,15 százalékponttal többen mentek el voksolni Győrben, mint 2014-ben.

Kiszivárgott szexvideóval hozták kínos helyzetbe Budaörs polgármesterét, Wittinghoff Tamást is, a durvuló kampány pedig itt sem hagyta hidegen a választókat. Itt a részvétel 5,77 százalékponttal magasabb (32,34 százalék, azaz összesen 7454 fő), mint öt évvel korábban ebben az idősávban.  Érden a jobboldali jelöltek háborúja és a bírósági ítélettel letiltott fideszes plakátkampány borzolhatta a kedélyeket, de a választások előtt félkészen átadott játszótér ügye is sokat nyomhatott a latban: a megyei jogú városban 14 198 fő – a szavazásra jogosultak 25,81 százaléka – vett egy óráig részt a választáson, ami  
6,46 százalékponttal nagyobb érdi részvételt jelent korábbihoz képest.

A kispesti szocialistákat és Gajda Péter polgármestert a Lackner Csabáról kiszivárgott, droghasználatra és korrupciós ügyekre utaló felvétellel szorongatta meg a kormánypárti sajtó. Itt tapasztalható a legkisebb, de azért mérvadó változás: Kispesten 2,9 százalékponttal többen szavaztak (29,47 százalék, 13 956 fő ) a választásra jogosultak közül, mint öt éve ilyenkor. Igaz, ez az adat még alacsonyabb is, mint az egész országban: az összes szavazópolgár 26,6 százaléka voksolt 13 óráig, miközben ugyanez az adat 2014-ben 23,53 volt.
Szerző
Frissítve: 2019.10.13. 15:24
Fotó: Erdős dénes / Népszava

Választ az ország - képek a szavazóhelyiségből

Reggel hattól este hétig lehet szavazni az önkormányzatok összetételéről, a politikusok többsége ezt már meg is tette. Viszonylag kevés balhéval, az előző önkormányzati választásnál egy hajszálnyival jobb részvételi aránnyal zajlik a voksolás. A galéria frissül.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.10.13. 23:10
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szavaz az önkormányzati választáson a Zugligeti Általános Iskolában
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Senki nem tudja megtippelni, hogy Győrben mi lesz
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Karácsony Gergely és családja
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Miskolc, Lyukóvölgy
Fotó: Zagyi Tibor
A nemzetiségi szavazatok zöld borítékban érvényesek
Fotó: Kovács Tamás / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc és családjuk szavaz
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, édesanyja és felesége
Fotó: Kovács Attila / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Palóc népviseletben a rimóci közös önkormányzati hivatalban kialakított szavazókörben
Fotó: Komka Péter / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Emlékhely Mohácson Szekó József emlékére
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Pécsen válsztási csalás nyomaira bukkant az ATV stábja, de kidobták őket a helyi önkormányzati irodából
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava

A győriek szerint Borkai nyer, és rögtön megbukik

Publikálás dátuma
2019.10.13. 14:17

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Győrben eddig is keringtek szexpletykák a polgármesterről, de a repülőkről nem tudtak. Most mindenki azt várja, hogy Borkai győz, de sokan biztosak benne, hogy a választás után valamiképp távozik.
Borkai-szobor – nevetnek többen a ladikban evező pucér férfi szobrán (helyszín: Győr belvárosa, Baross utca). Az elsőre kissé furának ható alkotás 1997 óta ékesíti a sétálóutcát – a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. jóvoltából – ám a nagy vízen hajókázó, férfiasságát közszemlére tevő alak új jelentéstartalmat kapott, miután a város fideszes polgármesteréről több olyan felvétel került nyilvánosságra, melyek egy, az Adrián ringó luxusjachton tartott szexparti közben készültek. Különösen erős az áthallás úgy, hogy pár lépéssel odébb található Rákosfalvy Zoltán ügyvéd (az említett szexparti aktív résztvevője) győri kaszinójának reklámja is. A hirdetést időközben valaki „Borkai kurvapecér Zsolt ajánlásával” matricával színesítette.
A városban többen arról beszéltek, Borkait azóta sem látták. Így a szavazás napján sem tudták, egyáltalán voksolt-e a polgármester. Bár a „Borkai-affér” okán szombaton a városban rég nem látott méretű, ezer fős ellenzéki tüntetés gyűlt a városháza elé, vasárnapra úgy tűnt, elsimultak a kedélyhullámok. A megkérdezettek bizton állítják: szerintük a Fidesz megnyeri a győri választást. A különbség a miértekben van. Az ellenzékiek szerint Borkai azért újrázhat, mivel emberei „betonstabilan” beépültek mindenhová, az összes lényeges poszton fideszes pártkatona ül. A kormánypárti szavazók szerint azért folytathatja a „tetten ért polgármester”, mert a város épül-szépül, munka van bőven a környéken és ezt nem akarják kockára tenni azzal, hogy ellenzéki jelöltre voksolnak. Az egyik szavazókör előtt, ahol mikrovita is kialakul a két tábor között, egy idős ellenzéki hölgy azzal replikázik, hogy ez kirakat: a projektek a város központját érintő látványberuházások.
Győrre jellemző mód hangos purparlé nem kerekedik, szinte barátságos a csevely, amiben mindenki egyetért, az az, hogy a város békés, továbbá, hogy a választás után Borkai rekordgyorsasággal lemond, vagy lemondatják és utána időközi választás lesz a városban. (Helyi jól értesültek úgy tudják, hogy szombat, késő este a környéken látták Orbán Viktor konvoját. Bár a hír megerősíttetni még nem tudtuk, a helyik kész ténynek veszik, hogy Borkainak alighanem díszkísérettel a miniszterelnök kézbesítette ki a selyemzsinórt.) Ami biztosnak tűnik, hogy ha győz is a Fidesz, Győrben nem készül ünnepre. Mint azt a helyi Fidesz-pártirodán elmondják: tudtukkal nem lesz semmilyen ünnepség este. „Talán majd mindenki ünnepel, családi körben” - mondja az egyik ott dolgozó aki előtt éppen egy félig összegyűrt borkaizsoltos-szórólap hevert ottjártunkkor. Az egyesült ellenzék a helyi MSZP székházban várja az eredményt.
Az érezhető, hogy még a legelszántabb kormánypárti szavazók is leírták a szexbotrányba keveredett Borkait. Így találkoztunk olyan idős házaspárral, akik – mint mondják – régóta fideszesek, tulajdonképpen más párt nem is létezik számukra, ám az egyértelmű, hogy Borkainak mennie kell. „Borkai egy dolog. Mi már nem rá szavazunk, hanem Orbán Viktorra és a Fideszre” – világítják meg a különbséget, mivel a kormánypárt és politikája szerintük továbbra is tisztességes. Felvetésünkre, hogy ahogy korábban Borkairól is városszerte keringtek a legvadabb magánéleti és korrupciós pletykák, ez más Fidesz vezetőkről is gyakori, arra csak annyit mondott egy választó: az csak pletyka. Ugyanakkor bíznak a Fideszben, viszont ha valakiről bizonyíték kerül elő – ahogy Borkairól –, akkor annak mennie kell. Ez alkalmasint eddig is így lehetett: volt olyan kormánypárti szavazó aki tudósítónknak elismerte, hogy már régóta keringtek a városban Borkai-körüli pletykák repülős kiruccanásokról, szexkalandokról. Ami meglepte őt, hogy kiderült, hogy a kompánia majd minden tagjának saját repülőgépe lett. „Erre azért nem gondoltam” vallotta be.
Frissítve: 2019.10.13. 16:51