Előfizetés

Fucsovics Márton izomgyulladásssal és részleges izomszakadással küzd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.14. 18:14

Fotó: Daniel Bockwoldt/dpa Picture-Alliance / AFP
Visszalépett a stockholmi tenisztornától.
Izomgyulladás és részleges izomszakadás miatt Fucsovics Márton (64. a világranglistán) visszalépett az ausztrál Bernard Tomic (191.) elleni selejtezős mérkőzéstől a pekingi ATP-500-as verseny selejtezőjében - írta Facebook-oldalán a magyar teniszező csapata. Egyúttal azt is bejelentette, hogy a sanghaji mesterverseny kvalifikációjában sem indul. Ha minden jól megy, és egészségi állapota lehetővé teszi, akkor Fucsovics legközelebb az október 14-én kezdődő stockholmi ATP-250-es versenyen szerepel majd. A helyén a selejtezőből szerencsés vesztesként felkerült német Oscar Otte szerepel Stockholmban. 

A lengyelek is Eb-résztvevők

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.14. 17:04

Fotó: Roman Koksarov / MTI/AP
Eddig Belgium, Lengyelország, Olaszország és Oroszország biztosította helyét a torna 24-es mezőnyében.
A lengyel válogatott is kijutott a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokságra, miután a vasárnap befejeződött selejtezőn 2-0-ra legyőzte Észak-Macedóniát. A lengyelek sikerüknek köszönhetően két fordulóval a zárás előtt nyolc pont előnyre tettek szert a harmadik észak-macedónok előtt. Szintén jól állnak az osztrákok, akik öt ponttal szereztek eddig többet az észak-macedóniai együttesnél. 
A németek Emre Can korai kiállítása miatt (az utolsó emberként szabálytalankodó futballista a 14. percben kapott piros lapot) több mint 75 percig emberhátrányban játszottak, ennek ellenére 3-0-ra nyertek Észtország vendégeként. A másik találkozón a hollandok 2-1-re nyertek Fehéroroszországban, a továbbjutás nem dőlt el, Hollandia és Németország 15-15, Észak-Írország 12 pontot szerzett eddig. 
A hétfő esti programban kiharcolhatja az Eb-részvételt Anglia, ha nyer Bulgáriában és Koszovó otthon kikap Montenegrótól, bár utóbbinak csekély a valószínűsége. A címvédő portugálok is biztosítják helyüket a kontinenstornán, ha idegenben legyőzik az előttük öt pont előnnyel vezető ukránokat. Ha a szerbek nem nyernek Litvániában, akkor Ukrajna mindenképpen Eb-résztvevő. 
A világbajnok Franciaország Törökországot fogadja, mindkét csapat 18-18 pontot szerzett, a harmadik helyen álló Izland 12-vel rendelkezik. Az izlandiak várhatóan otthon legyőzik Andorrát, ezért itt még nem dőlt el semmi. 
A jövő évi kontinenstornát a sportág történetében első alkalommal tizenkét országban rendezik. Magyarországon a 190 milliárd forintért épített Puskás Ferenc Stadionban bonyolítanak le három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt az Eb-n, a stadiont novemberben adják át. 
Eddig Belgium, Lengyelország, Olaszország és Oroszország biztosította helyét a torna 24-es mezőnyében. 

Higler és Sajó – Mindennek tekinthettük a vasárnapi meccset, csak felhőtlen gyerekzsúrnak nem

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.10.14. 16:00

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A mérkőzést egyenesben közvetítő televízió stúdiójában is délibábot kergettek: a találkozó elemzése olyan vidámságba torkollt, mintha Hacsek és Sajó-jelenetet néztek volna a résztvevők.
Robert Schörgenhofer osztrák sporttársat méltatlanul elfeledtük, noha jó szomszédunk, ha nem tett is annyit a magyar válogatott Eb-szerepléséért, mint az UEFA a létszámemeléssel, múlhatatlan érdemeket szerzett abban, hogy hazánk fiai pótselejtezőt játszhattak 2015 őszén. A Feröer-szigetek legjobbjaival vívott Üllői úti találkozón ugyanis elnézett Guzmics nyilvánvaló szabálytalansága fölött, így honfitársaink 0-1-ről 2-1-re fordítottak, de soha meg nem válaszolható kérdés: mi van, ha a játékvezető 1-1-nél a büntetőpontra mutat, és a tizenegyest értékesíti az ellenfél.
Arra viszont könnyű felelni, miként zárul a Magyarország–Azerbajdzsán Eb-selejtező négy évvel később ugyanott, ha a mérkőzés holland bírája a 92. percben, 1-0-nál megítéli a vendégek teljesen szabályos gólját: akkor 1-1-gyel zárul a parti, és szertefoszlik a remény, hogy a magyar labdarúgó-válogatott egyenes ági résztvevője lesz a jövő évi Európa-bajnokságnak. Miután azonban a sípos dirigens handset képzelt, és szabadrúgást rendelt el kifelé, huszonegyedik századi legjobbjaink egy cardiffi győzelemmel eljuthatnak a kontinenstornára. Nem állítom, hogy könnyű lesz Walesben nyerni november 19-én, de a rivális szintén mérsékelt képességeinek ismeretében lehetetlennek egyáltalán nem nevezném a feladatot, legföljebb annyit jegyzek meg: a múlt heti teljesítményekkel – akár a horvátok, akár az azeriek ellenivel – alighanem képtelenség a megoldás... 
Ám egyelőre az a tisztünk, hogy ne bánjunk olyan mostohán az amersfoorti Dennis Higlerrel, ahogyan a vorarlbergi Schögerhoferrel tettük, és fogadjuk a holland játékvezetőt, valamint partjelzőjét tiszteletbeli magyarrá. Elvégre széles e világon mindösszesen két ember akadt, aki szabálytalannak vélte Bahlul Musztafazade egyenlítő gólját. Illetve, nem volt az egyenlítő gól, hiszen maradt az 1-0 „ide”, jóllehet a vendégek labdarúgója még véletlenül sem kezezett, mielőtt a hálóba juttatta a labdát. Jellemző az ítéletre, hogy a Nemzeti Sport online kiadása is ilyesmiket írt: „Van Isten, megúsztuk; Higler megmentette a válogatottat.”
Ami a futballprodukciót illeti, az megint csak keserves volt. Igaz, spliti „villámtréfák” nem fordultak elő, de hát olyan pancserhármast, amilyet a csetlő-botló magyarok a lázálmos horvátországi első félidőben elővezettek, egy mérkőzésen belül talán csak ötven-száz évenként látni. Arra tehát nagy tétet lehetett tenni, hogy a csütörtöki három „öngólt” nem ismétlik meg, sőt meg sem közelítik honfitársaink, ám attól bizony tartani kellett: vasárnap is sikerül csütörtököt mondani.
Az aggály majdnem realitássá vált, hiszen a döntetlen is vereséggel ért volna fel. A kezdetlegesen labdázó ellenfelet a magyar együttes csak az első harminc percben tudta megzavarni, majd viszonylag élénk fél óra múltán ugyanúgy a saját korlátaival küzdött, mint ibolya szerény kvalitású vetélytársa. A második félidőben nagyjából annyi akciót vezetett, amennyit szokott, azaz elvétve örvendeztette meg a közönséget formás támadással. A hivatalos körök nagy vívmányként értékelték, hogy több mint tízezer srác egybegyűlt az elvben zárt kapus találkozón. (Azt tapasztalni: a kiskaput jó ideje könnyebben találják mifelénk, mint a kaput.) Ezzel együtt mindennek tekinthettük a vasárnap kora estét, csak felhőtlen gyerekzsúrnak nem, sőt a szünet utáni teljesítmény inkább az ifjúság elrettentésére, mint csábítására volt alkalmas.
De Einstein óta tudjuk, minden relatív. Ahogyan Higler sporttárs fantáziált, úgy a mérkőzést egyenesben közvetítő televízió stúdiójában is délibábot kergettek: a találkozó elemzése olyan vidámságba torkollt, mintha Hacsek és Sajó-jelenetet néztek volna a résztvevők. Pedig hát Azerbajdzsán nem csekély mázlival felülmúlt válogatottja az utóbbi három évben csak Katarban, Máltán, a Feröer-szigeteken és Bahreinben nem kapott ki, ha idegenben lépett fel. (Igaz, a máltai iksz mellett a másik három meccsét megnyerte.) Az Eb-selejtezők történetében pedig ez a szolid mérlege: 66 mérkőzés, 6 győzelem, 10 döntetlen, 50 vereség.
A keserű félszázas jubileumhoz közösen segítette tizennégy eredeti és egy tiszteletbeli magyar...
Ezzel együtt egy szponzorcég hirdetést tett közzé: „Szép volt, fiúk! Gratulálunk a győzelemhez! Ott vagyunk a magyar sport nagy pillanatainál!” A reklámhoz tartozó fotón pedig Kádár Tamás látható. Ő az „azeri” meccsen nem játszott. Horvátországban sem, ám ott a pályán volt. De vajon melyik lehetett a nagy pillanata?

Elnézést kért a játékvezető

Elnézést kért az azeriek szövetségi kapitányától, Nikola Jurcevictől Dennis Higler, a mérkőzés holland játékvezetője. A szakember azeri újságíróknak elmondta, a bíró a felvételek megtekintése után belátta, hogy tévedett. Jurcevic hozzátette, ez rajta nem segít, az sem kizárt, hogy a budapesti vereség miatt elveszíti a munkáját.