Előfizetés

Jogsértő, mégis mindennapos a motozás a sportrendezvények előtt

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.10.16. 08:55

Fotó: BRUNO FAHY / AFP
Személyiségi jogot sértenek a sportrendezvények előtt a biztonsági emberek a drukkerek ellenőrzése során, amikor megmotozzák őket.
A sporttörvény szerint a sport társadalmilag hasznos céljainak megvalósítása érdekében az állam gondoskodik a sportrendezvényeken a közbiztonságról, a gyakorlatban e feladatát nagyrészt jogalkotással látja el.
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) biztonsági szabályzata szerint a néző sportrendezvény helyszínére akkor léptethető be, ha a ruházata és csomagja átvizsgálásához hozzájárul, amit a biztosítást végző rendőr és a rendező szerv alkalmazottja jogosult elvégezni. Hozzájárulás hiányában a belépni szándékozó néző az adott sportrendezvényt nem tekintheti meg. A néző hozzájárulása a belépőjegy megvásárlásával megtörténik, a jegyen lévő figyelmeztetés utal a pályarendszabályokra.
A csomag és a ruházat átvizsgálását ma a gyakorlatban a rendező szerv személyi-, és vagyonőr jogosultságú alkalmazottai végzik, akik a belépni szándékozó néző ruházatán keresztül a testének felületét is alaposan végigtapogatják.
Dr. Hoós Tibor, nyugalmazott törvényszéki tanácselnök, címzetes táblabíró a Népszava részére elküldött állásfoglalásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a ruházat vizsgálatával együtt a testfelület tapogatása a büntetőeljárási törvény szerint már kényszerintézkedésnek, motozásnak minősül, amit kizárólag ügyészség és nyomozó hatóság rendelhet el olyan személlyel szemben, akiről megalapozottan feltehető, hogy elkobozható dolgot tart magánál. „A sporttörvény a ruházatátvizsgálás kivitelezését nem írja le, hanem a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói tevékenységről szóló törvényre - 2005. évi CXXXIII. törvény - utal, amely meghatározza a beléptetést végző személy- és vagyonőr jogosultságait, szabályozza, hogy miként kell eljárnia. A 26.§ (3) bekezdés alapján rendezvénybiztosítási feladatokat ellátó személy jogosult zárt területen vagy helyen tartott rendezvényre belépő személyt különösen a testi sérülés okozására alkalmas tárgyak bevitelének megakadályozása érdekében csomagja tartalmának bemutatására felszólítani, rajta és csomagján kizárólag fémtárgyak kimutatására alkalmas eszközt alkalmazni, ennek visszautasítása esetén a rendezvényen való részvételét megtiltani. Nem ad tehát ez a törvényi rendelkezés lehetőséget a személyi és vagyonőr beléptetőnek a testfelület végigtapogatására ruházat átvizsgálása címén!” – figyelmeztet a szakember.
A ruházatátvizsgálás módjára sportesemény alkalmával a Személy- Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara ajánlásokat adott, amely szerint a felsőruházat kigombolásával, a kinyitott ruházat felemelésével (amit nyilvánvalóan felszólításra a belépni szándékozónak magának kellene elvégeznie) vizuálisan meg lehet győződni arról, hogy nincs-e a belépni kívánó személynél tiltott tárgy, de a helyszíni körülményektől függően a felsőruházat levetésével, és a levetett ruházat simításával, gyűrögetésével is végre lehet ezt hajtani. Ez az értelmezés – helyesen – nem tesz említést a testfelület tapogatásának a lehetőségéről, a gyakorlat azonban ettől mégis eltér!
A szakember kiemelte: a felhatalmazás nélküli motozás sérti az Alaptörvényt, amely szerint „AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani”, az emberi méltóság sérthetetlen.
Hasonlóképpen rendelkezik a Polgári Törvénykönyv is, amely előírja, hogy az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. Nem sért ugyan személyiségi jogot az a magatartás, amihez az érintett hozzájárul, a néző azonban a jegy megvásárlásával a ruházata törvényes átvizsgálásához járul hozzá, amit nem lehet összemosni a testfelülete megtapogatásához való hozzájárulással még akkor sem, ha a beléptetők ezt általánossá teszik, mert úgy ítélik meg, hogy ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módozata az átvizsgálásnak.
„A sportrendezvényre történő beléptetés nemzetközi viszonylatban eltérő, egyes országokban ugyancsak a testfelület végigtapogatásával történik. Kétségkívül a jó megoldást terrorcselekmények, illetve azok veszélye is nehezítik, a magyar viszonyokat azonban a hatályos magyar jogi szabályozás keretei között kell elemezni!” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a beléptetés törvényes és kulturált formája beléptető kapuk létesítése, az egyedi műszeres ellenőrzés, kamerarendszer lenne, a ruházatátvizsgálást végzők rendelkezzenek kellő szakmai tapasztalatokkal a törvény által megengedett forma végrehajtásakor. A stadionon belüli rendfenntartás nem a beléptetés témaköre!  
Hoós Tibor szerint a leírtak alapján indokolt lenne a megszégyenítő, megalázó, a testfelület végigtapogatásával járó – jogszabállyal alá nem támasztott - ruházatátvizsgálási gyakorlat felülvizsgálata! A jövő évben Budapest Európa-bajnoki mérkőzéseket rendez. Mutassa meg Magyarország Európának a beléptetés biztonságos, ám kulturált formáját! Az MLSZ a Népszava érdeklődésére úgy reagált, hogy fémdetektoros ellenőrzéssel nem lehet megtalálni a legkülönbözőbb módon elrejtett pirotechnikai eszközöket, ezek használatát viszont rendkívüli szigorral szankcionálja a FIFA és az UEFA. A repülőtereken alkalmazott beléptető kapus ellenőrzés rendkívüli módon lelassítaná a nézők beengedését, ami komoly feszültségeket okozhat. Az MLSZ hangsúlyozta, nehéz jó megoldást találni, amikor ferencvárosi drukkerek megkéselték társukat, azért bírálták a biztonságiakat, mert nem vizsgálták át elég alaposan a lelátóra beengedett szurkolókat.

Eb-selejtezők: a 92. percben lőtt góllal jutottak ki a spanyolok

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.16. 07:12

Fotó: Mikhail Kireev / AFP / Sputnik
A románok nem tudták legyőzni a norvégokat, az írek pedig még pontot sem szereztek Svájcban.
A spanyolok is biztosították a helyüket a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságon, miután a selejtezősorozat keddi játéknapján 1-1-es döntetlen értek el a svédek vendégeként Solnában. A kezdést követően a spanyol válogatott játszott magabiztosabban és ragadta magához az irányítást, a svédektől villanásokra futotta csupán. Igaz, mindeközben a kapura veszélyesebbek voltak a házigazdák, de Geától bravúrra is szükség volt. Az 50. percben a spanyolok kapusa aztán már hiába védett ismét kétszer óriási helyzetben, a vendégek kapuja nem szabadult fel, Marcus Berg megszerezte a vezetést a svédeknek. A nagy iramú, színvonalas mérkőzésen a házigazdáknak önbizalmat adott az egygólos előny, amit kiváló játékkal őriztek meg a hajráig az egyre idegesebb spanyolokkal szemben. A 92. percben aztán egy szögletet követően nem tudtak felszabadítani a svédek, a visszalőtt labdát pedig a csereként beállt Rodrigo jó érzékkel rúgta be a kapuba. A vendégek így sorozatban már 38 mérkőzésen szereztek gólt. Szintén az F csoportban a románok Bukarestben nem tudták legyőzni a norvégokat, a vendégek ott is a 92. percben szerezték az egyenlítést érő találatukat. Az íreknek az Eb-részvételhez győzni kellett volna Svájcban, viszont még pontot sem szereztek: 2-0-ra maradtak alul.

Eredmények:

D csoport: Svájc-Írország 2-0 (1-0) gól: Seferovic (16.), Duffy (93. - öngól) Gibraltár-Grúzia 2-3 (0-2) gól: Casciaro (66.), Chipolina (74.), illetve Haraisvili (10.), Kankava (21.), Kvilitaia (84.) A csoport állása: 1. Dánia 12 pont/6 mérkőzés (16-5), 2. Írország 12/7 (6-4), 3. Svájc 11/6, 4. Georgia 8/7, 5. Gibraltár 0/6 F csoport: Svédország-Spanyolország 1-1 (0-0) gól: Berg (50.), illetve Rodrigo (92.) Románia-Norvégia 1-1 (0-0) gól: Mitrita (62.), illetve Sörloth (92.) Feröer-szigetek - Málta 1-0 (0-0) gól: Baldvinsson (71.) A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Spanyolország 20 pont, 2. Svédország 15, 3. Románia 14, 4. Norvégia 11, 5. Málta 3 (2-18), 6. Feröer-szigetek 3 (4-23) G csoport: Izrael-Lettország 3-1 (3-1) gól: Dabbur (16., 42.), Zahavi (26.), illetve Kamess (40.) A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Lengyelország 19 pont, 2. Ausztria 16, 3. Szlovénia 11 (13-8), 4. Izrael 11 (15-15), 5. Észak-Macedónia 11 (10-11), 6. Lettország 0 J csoport: Liechtenstein-Olaszország 0-5 (0-1) gól: Bernardeschi (2.), Belotti (70., 92.), Romagnoli (77.), El Shaarawy (82.) Görögország - Bosznia-Hercegovina 2-1 (1-1) gól: Pavlidisz (30.), Kovacevic (88. - öngól), illetve Gojak (35.) Korábban: Finnország-Örményország 3-0 (1-0) gól: Jensen (31.), Pukki (61., 88.) A csoport állása: 1. (már továbbjutott) Olaszország 24 pont, 2. Finnország 15, 3. Bosznia-Hercegovina 10 (17-14), 3. Örményország 10 (13-15), 5. Görögország 8, 6. Liechtenstein 2

A rasszista botrány miatt lemondott a bolgár futballszövetség elnöke, rögtön házkutatást rendeltek el

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.15. 18:54
Boriszlav Mihajlov
Fotó: Harold Cunningham / AFP
A bolgár kormány nyomására kedden lemondott posztjáról Boriszlav Mihajlov, a helyi labdarúgó-szövetség (BFS) elnöke.
A sportvezető azután távozott, hogy a hétfői bolgár-angol Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést rasszista megnyilvánulások zavarták meg. Kraszen Kralev sportminiszter kedden bejelentette: amíg a BFS elnöke nem mond le, a kormány minden kapcsolatot felfüggeszt a szövetséggel, és a központi támogatást is berekeszti. Hozzátette: Mihajlov lemondását maga Bojko Boriszov miniszterelnök kérte, aki szenvedélyes futballrajongó hírében áll. Az BFS szóvivője kedden kora délután az állami rádióban még azt közölte, hogy Mihajlov nem hajlandó lemondani, néhány órával később azonban érkezett a hír, hogy 14 év után mégis távozik posztjáról. Lemondása után röviddel rendőrök lepték el a szövetség irodáit, a helyi média beszámolója szerint a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársai tartottak házkutatást. A főügyész szóvivője azt mondta, korrupció gyanújával elsősorban a BFS játékvezetői bizottságának munkáját vizsgálják, a fókuszban a bírójelölések vannak. Hozzátette: egyelőre túl korai arról beszélni, hogy őrizetbe vesznek-e valakit az ügy kapcsán. A hétfői, szófiai találkozót először a vendégek 2-0-s vezetésekor a 28. percben kellett félbeszakítani, mert a hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál, köztük Tyrone Mingsnél és Raheem Sterlingnél volt a labda. A nézők egy része náci karlendítést mutatott be, mások UEFA-emblémás pólókat emeltek a magasba, de az európai szövetség mottójának számító "respect" (tisztelet) helyett "no respect" felirattal. A műsorközlő többször felszólította a közönséget a rasszista megnyilvánulások befejezésére, de a 43. percben ismét félbeszakították a játékot egy időre. A második szünetnél több tucat bolgár huligán távozott a lelátóról. Ezt követően be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet az angolok 6-0-ra nyertek meg.