Előfizetés

Gajda Péter a héten előveszi a fehér poros képviselőt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.15. 15:16
Gajda Péter
Fotó: Gajda Péter Facebook oldala
Gyors megbeszélésre és döntésre számít Lackner Csaba ügyében a kispesti polgármester, a korrupciós vádak miatt pedig a rendőrséghez fordul.
Annyit tudok elmondani, mint korábban: ha egyértelműen bebizonyosodik Lackner Csabáról, hogy kokaint fogyasztott és emiatt ostobaságokat beszélt, akkor távoznia kell a közéletből – mondta a Népszavának Gajda Péter.

Ennek az ügynek gyorsan vége lesz

A kispesti polgármestert annak kapcsán kerestük meg, hogy a Magyar Nemzet szerint már a kispesti szocialisták is szabadulnának a kínossá vált Lacknertől, aki a Hír TV által bemutatott felvételen fehér port rendezget, egy neki tulajdonított hangfelvételen pedig a kerület állítólagos korrupciós ügyeiről. beszél. Gajda nem erősítette meg, hogy a szocialistáknak már kínos lenne Lackner, de kérdésünkre elmondta, hogy
a botrány kirobbanása óta már beszélt képviselőtársával, és abban állapodtak meg, hogy a héten tisztázzák a kialakult helyzetet.

Ezután gyors döntés születhet arról, mit kell tenni – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ha Lackner így vagy úgy távozik a városi képviselő-testületből, akkor körzetében értelemszerűen időközi választást írnak ki. Mint Gajdától megtudtuk, az új főpolgármester még nem tárgyalt  a kínos ügyről vele , de „nyilván eljön ennek is az ideje”.

Gajda szerint egyetlen, kerületi mutyikról szóló állítás sem igaz

Lackner Csaba a kiszivárogtatott videón fehér port rendezget egy tányéron. Egy hangfelvételen pedig állítólag ő beszél arról, hogy a kerületi politikában hülyére veszik azt, aki nem keresi meg az évi százmillió forintot. Az egyértelműen vágott felvételen szó esik egy bizonyos Krinyóról – a Hír Tv szerint Kránitz Krisztiánt, a XIX. kerületi vagyonkezelő vezetőjét említik így – aki nem osztott vissza eleget a prominens szocialistáknak, többek között Gajdának sem, emiatt pedig kiutálták őt a helyi politikából. „Valótlanság és ostobaság minden, ami velem vagy az önkormányzattal kapcsolatban elhangzott a felvételen, egyik állítás sem igaz” - mondta az ügy kapcsán lapunknak Gajda. A polgármester ügyvédje segítségével becsületsértés és rágalmazás miatt tett feljelentést a videón elhangzottak miatt, az állításokat tényként kezelő Magyar Nemzettől és Hír TV-től pedig helyreigazítást követel. Arról ugyanakkor Gajda még nem tud, hogy a Lackner-felvétel miatt vizsgálódna a rendőrség – őt legalábbis nem keresték az ügyben. 

Ilyen furcsa béremelés talán még soha nem volt Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.15. 14:59

Fotó: Google Street View
A Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél úgy értelmezik a 2017-ben aláírt hároméves bérmegállapodást, hogy az csak három évre szól, tehát visszaállnak a 2017-es bérszintre.
Megdöbbentően sajátosan értelmezték a hároméves bérmegállapodást a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél, s ennek megfelelően módosították mintegy 900 alkalmazottjuk munkaszerződését. A cégnél úgy vélik, mivel a 2017-2019-re kötött megállapodás ez év végén lejár, a bérek visszaállnak a korábbi alaphelyzetbe. A Vasutasok Szakszervezete szerint ez nemcsak furcsa, hanem aggályos megoldás is, ezért a minisztériumtól kérnek értelmezési megerősítést. Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét az a furcsa értelmezése a hároméves bérmegállapodásnak, amellyel az érdekvédők a Vasútegészségügyi Nonprofit Kft.-nél találkoztak. A cégnél ugyanis úgy vélik: mivel a 2017-2019-re szóló hároméves béremelés meghatározott időre szól, ezért a megemelt munkabérek sem járnak ennél hosszabb ideig. A munkáltató furcsa értelmezése szerint tehát ez év végén a bérek visszaállnak a 2017-es szintre, s a dolgozóknak erről szóló munkaszerződés-módosítást kellett aláírniuk – adta hírül közleményében a VSZ. 
Ilyen végtelenül aggályos kimenetelű értelmezéssel a VSZ még nem találkozott, s mivel a szakszervezet a cégvezetéssel nem jutott egyezségre, az Emberi Erőforrások Minisztériumától kéri a béremelés végrehajtásának értelmezését. Az ügy tisztázása érdekében a szakszervezet arra a kérdésre is választ vár a minisztertől, hogy az eddigi bérek további folyósítására változatlanul biztosítja-e a kormány a szükséges forrásokat – mondta Zlati Róbert. A VSZ alelnöke szerint felfoghatatlan ez a munkavállalókat bizonytalanságban tartó furcsa szemlélet, ilyennel más munkáltatónál még nem találkoztak. A szakszervezet szerint a cégnél lezajlott munkaszerződés módosítások feleslegesek és aggályosak is.

Hiába fenyegetőzött Tarlós, nem engednek a Lánchíd felújításának árából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.15. 13:37

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az ajánlattevő cégek hallgatnak, csak a Strabag-csoport egyik tagja jelezte, hogy még nem változtatnak árajánlatukon.
A Lánchíd és a Váralagút felújításához költségbecslést készítő mérnököket hívta raportra a Tarlós-féle városvezetés a tenderre érkezett magas ajánlati árak miatt. De azóta is hiába folyik az alkudozás, a vállalatok egyelőre nem engedtek az ajánlati árból – értesült az Mfor.
Így hiába fenyegetőzött a tenderbontás után Tarlós István ex-főpolgármester azzal, hogy visszadobja a túlárazott Lánchíd tendereket, ahogy kétszer is tette azt a 3-as metró infrastruktúra pályázataival. (Azt nem tette hozzá, hogy harmadszorra már elfogadta az eredetileg becsült áraknál jóval magasabb összegeket is.) Ráadásul most már alkalma se lesz bármit is visszadobni.
A Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. a cég esetleges vállalási árcsökkentési hajlandóságára vonatkozó kérdésre a lapnak azt válaszolta:
a társaság a Lánchíd és a Váralagút rekonstrukciós tenderén is indult.  Mivel a határidőn belül beadott érvényes pályázatunk elbírálása folyamatban van, egyelőre várjuk a hivatalos és jogszerű bírálatot, eredményhirdetést. További lépésekről csupán annak ismeretében döntünk.

Van idő a gondolkodásra, hiszen az úgynevezett borítékbontást hatvan napos értékelési időszak követi, majd pedig két hét áll a kiíró rendelkezésére, hogy a lehetséges nyertesektől bekérje a szükséges igazolásokat. A fenti határidők még nem teltek le és a cég egyelőre nem kapott a pályázat eredményességére netán eredménytelenségére vonatkozó értesítést. Így kivárnak, mint ahogy vélhetőleg ezt teszi a többi tenderre jelentkező cég is. Az Mfor valamennyit megkereste, de máshonnan nem kapott választ. A híd felújítását már 2002-ben tervbe vette a városvezetés. Az átkelőt ugyanis utoljára 1986 és 1988 között javították, de átfogó rekonstrukció nem történt.  A terveket hosszas vívódás után hat évvel ezelőtt rendelte meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), de eltartott egy darabig, amíg összejött a pénz a munka megrendeléséhez. Az első kivitelezői tendert tavaly októberben írták ki, ám ezt később visszavonta a BKK, mivel kiderült, hogy a járdák szélesítéséhez jelentősen meg kellene erősíteni a híd láncait, ami nagyon megdrágította volna a munkát. A kormány erre lecsípett egymilliárdot a hídfelújításra adott 7 milliárdos támogatásból, később pedig visszaadta a pesti hídfő körüli terek fejlesztésére - emlékeztet a portál.