Előfizetés

Felhősen indul a szerda, de délutánra újra süthet a nap

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.15. 16:03
Illusztráció
Fotó: Monika Skolimowska / dpa Picture-Alliance / AFP
Szerda estig a Kárpát-medencét is eléri nyugatról egy hullámzó front, ami a fejünk fölött oszlik majd fel.
Kedd éjszaka nagyrészt derült lesz az ég, de főként az Északi-középhegység térségében, valamint délnyugaton köd képződhet, hajnalban pedig nyugaton megnövekszik a felhőzet, és a határvidéken néhol zápor már lehet. Szerdán nyugat felől átmenetileg tovább növekszik, de közben szakadozik is a felhőzet, és főként a Dunántúlon és középen alakulhat ki eső, zápor. Reggel, délelőtt a nyugati megyékben egy-egy zivatar is lehet. Kezdetben keleten, majd nyugaton valószínű több napsütés. Reggelig a déli, szerdán az északnyugatira forduló szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul, de északkeleten néhol hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 18 és 25 fok között alakul, ám északnyugaton, nyugaton csak 15-17 fok valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Északnyugat-, Nyugat-Európa időjárását többközéppontú ciklon, illetve a hozzá tartozó frontok alakítják. Hatásukra elsősorban a frontok mentén erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, a Földközi-tenger középső medencéjében helyenként zivatarok is kialakulnak. Sekély ciklon okoz felhős időt az Ural előterében is. A két rendszer között anticiklonális hatások a meghatározóak, a hajnali ködfoltok feloszlása után általában kevés a felhő, napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi területén általában 2 és 11 fok között alakul. Ettől délebbre jóval melegebb van, a délutáni órákra többnyire 18 és 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Balkánon és Dél-Franciaországban néhol 28-29 fokot mérnek.
Szerda estig a Kárpát-medencét is megközelíti, majd eléri a tőlünk nyugatra elhelyezkedő hullámzó front, amely felettünk fokozatosan feloszlik.

Borkai fiának a havi egymilliós fizetés mellé közpénz is jár - Hadházy feljelentést tett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.15. 16:00

Fotó: Shutterstock
Bár Borkai Ádám focista, a győri női kézilabdacsapat igényelt TAO-támogatást utána.
Közösségi oldalán jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy feljelentést tett Borkai Zsolt győri polgármester fiának ügyeivel kapcsolatban. Amit eddig tudni lehetett, hogy a 24 éves Borkai Ádám három éven át biztosan havi egymillió forint fizetést kapott egy olyan cégtől, aminek nem volt bevétele, és az a Rákosfalvy Zoltán ügyvéd menedzseli, aki a polgármesterről nyilvánosságra került kompromittáló felvételeken szintén főszereplő. Borkai Ádám ezen túl "nemzetközi kapcsolatok koordinátoraként" szerepel a Győri Audi ETO Kézilabda Club honlapján - ennek a csapatnak Borkai Zsolt idén márciusban 13 millió forint önkormányzati támogatást javasolt, a szokásos évi apanázson felül.
Hadházy viszont azt írja, újabb információkra bukkant, amik miatt "lehet, hogy kell még egy kiegészítést tennie a feljelentéshez". A jelek szerint az eredetileg focista Borkai Ádám bár nem rendelkezik szakmai jogosítvánnyal, a győri női kézilabdacsapatnál a 2019/2020-as szezonra szóló, TAO-támogatás iránti kérelemben már mint "technikai vezető" szerepel. Hogy mennyit keres Borkai, azt nem lehet pontosan tudni, de egy táblázatból az derül ki: 
éves bérköltsége a klubelnökével együtt 21,9 millió forint. Ennek a kérelem szerint a fele lenne a támogatás, tehát közpénz.

Alstom-ügy: beismerés esetére felfüggesztettet javasolt az ügyész, de a vádlottak tagadnak

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.15. 15:51

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Így a tárgyalást is meg kell tartani.
Felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozták az előkészítő ülésen a vádlottakra, ha beismerik a bűncselekmény elkövetését, az Alstom-ügyben kedden - közölte a Fővárosi Törvényszék. A jelenlévő négy vádlott azonban tagadta bűnösségét. A budapesti M2-es és M4-es vonalon közlekedő Alstom-metrószerelvények szállítására kiírt közbeszerzési pályázat befolyásolása miatt indult büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség a vádlottakat gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntettével vádolja, ezt szerinte a másod-, a harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlott bűnsegédként követte el. A keddi ülésen jelen levő négy vádlott tagadta bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Ezután a vád és a védelem ismertette bizonyítási indítványait, majd a bíróság az ügyet tárgyalásra utalta. Az ötödrendű vádlott ügyében november 26-án tartanak előkészítő ülést. A Központi Nyomozó Főügyészség idén augusztus végén jelezte, hogy az áprilisban megvádolt négy mellett egy újabb ember ellen emelt vádat vesztegetés miatt az Alstom-ügyben. Azt is kérték, hogy az újabb vádemelést a bíróság egyesítse az alapüggyel. Az alapügyben megvádolt négy ember egyike, a francia Alstom cég vezető tisztségviselője a vádhatóság szerint a BKV M2-es és M4-es metróvonalat érintő járműbeszerzésére 2005 júniusában kiírt közbeszerzési eljárásban milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg az eredményt befolyásolni képes ismeretlen embert vagy embereket. A főügyészség szerint a jogtalan előny 2007-ben és 2009-ben történt kifizetéséhez - az Alstom pénzügyi forrásából - három fiktív tanácsadói szerződést kötöttek meg a vesztegetési pénz átadásában közvetítő szerepet játszó dán és osztrák gazdasági társaságokkal, amelyeknek összesen 8 463 643 eurót (2,8 milliárd forintot) fizettek ki. Az ötödik vádlott a vesztegetés forrását fiktív tanácsadói szerződésekkel biztosító ügyletbe bevont gazdasági társaság tulajdonosa és tényleges irányítója, aki az így megszerzett vesztegetési pénz továbbításában, átadásában működött közre - állítja az ügyészség a vádiratban.
Kapcsolódó
Már öt vádlottja van az Alstom-ügynek