Nem tud hazatérni Floridából Magyarországra egy férfi, mert halottnak nyilvánították

Publikálás dátuma
2019.10.16. 11:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szokatlan megkeresés érkezett Miamiból a Pest Megyei Főügyészségre.
A Pest Megyei Főügyészségre szokatlan megkeresés érkezett: az Egyesült Államokból egy holtnak nyilvánított személy ügyében fordultak az ügyészséghez. Az ügyészség közleménye szerint egy idős, beteg férfi ügyében az Amerikai Egyesült Államokból, Miamiból fordultak hozzájuk. A férfi útlevélkérelmet terjesztett elő, amikor azzal szembesült, hogy nem kaphat, mert Magyarországon holtnak van nyilvánítva. A férfit 1987-ben a Ceglédi Városi Bíróság nyilvánította holttá. A bíróság akkor azért döntött így, mert akkoriban a férfiról csak annyit tudtak, hogy korábban külföldre távozott, de azután sem hollétéről, sem életben létéről semmilyen információ nem állt rendelkezésre. A férfi azonban nem halt meg, az Egyesült Államokban, Floridában telepedett le. A magyar állampolgár férfi súlyos beteg lett, és még egyszer haza akar térni Magyarországra, azonban Amerikában az útlevél kérelmét elutasították, mivel elhunyt személyként van nyilvántartva. A férfi a konzulátuson keresztül a Pest Megyei Főügyészségtől kért segítséget. Az ügyészség a férfi érdekében rögtön fellépett, és a rendkívüli körülményekre tekintettel soron kívül kezdeményezte a Ceglédi Járásbíróságnál a holtnak nyilvánításról szóló bírói döntés hatálytalanítását.
Szerző

Tüntetők várják majd Erdogant Budapesten

Publikálás dátuma
2019.10.16. 10:10

Fotó: Guillaume Pinon / AFP
A főváros több pontján is bejelentett demonstrációkkal tiltakoznának.
„Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen” címmel szerveztek tüntetést november 7-ére Budapestre. A Facebook-esemény leírásában – melyet a „Mi időnk” oldal hirdetett meg – egyebek mellett az áll:
„az Európai Baloldal a kurdokkal és minden szíriai elnyomott kisebbséggel szolidárisan tüntetéseket szervez Erdogan látogatása ellen, amelyhez minden demokratikus szervezet csatlakozását várjuk.”

Terveik szerint a látogatás idején Budapest több pontján is bejelentett demonstrációkkal tiltakoznak majd.  A Facebook-eseményen cikkünk megjelenéséig körülbelül ezer ember jelezte, hogy részt vesz a tüntetésen, csaknem 5 ezren pedig azt írták, érdekli őket a tiltakozás.
Szerző

Kezdődik a sakkozás a közgyűlési mandátumokkal

Publikálás dátuma
2019.10.16. 10:10

Fotó: Molnár Ádám
Tarlós István már közölte, hogy nem veszi át a mandátumát, a fideszes közgyűlési képviselők között is lehet még csere.
Kényelmes többségben lesz az ellenzék a harminchárom tagú Fővárosi Közgyűlésben. A testületben Karácsony Gergely főpolgármesteren kívül Budapest 23 kerületének polgármestere ül majd, valamint kilenc olyan politikus, akik kompenzációs listáról jutottak be.
Tóka Gábor választási szakértő lapunknak korábban elmondta, ez a kilenc listás mandátum az alapján oszlik meg, hogy hány szavazatot kaptak a vesztes polgármesterjelöltek a budapesti kerületekben. (Az ellenzék 14 kerületben győzött, a Fidesz hétben, míg két helyen hivatalosan független polgármester lesz.) A kormánypárt ennek következtében hat embert juttat a közgyűlésbe „vigaszágon”, míg az ellenzék hármat: Tüttő Katát, Gy. Németh Erzsébetet és Havasi Gábort. (Utóbbiak polgármesterként is indultak, Tüttő az V., Gy. Németh a XVII., míg Havasi a XXII. kerületben maradt alul kormánypárti riválisával szemben.)
Bár Tarlós István kikapott Karácsony Gergelytől a főpolgármester-választáson, mivel első helyen állt a Fidesz-KDNP fővárosi listáján, könnyedén bejuthatott volna a közgyűlésbe. A volt főpolgármester ugyanakkor kedden bejelentette, nem kívánja átvenni a mandátumát. Ez annak fényében nem meglepő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök még vasárnap éjszaka, Tarlós vereségére utalva közölte: „Budapest vesztett egy polgármestert, de én nyertem egy kiváló tanácsadót”.
Lapunk megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, valamint Tarlós stábját a tanácsadói munka konkrétumairól, de egyik helyről sem kaptunk válaszokat. Mivel Tarlós még a mandátumátvétel előtt visszalépett a közgyűlési tagságtól, a Fidesz-KDNP lista automatikusan ugrott egyet, így Hoffmann Tamás, a XI. kerületben vereséget szenvedő politikus lépett a volt főpolgármester helyére. A kormánypártnak mindennel együtt 13 mandátuma lesz, az ellenzéknek 18, rajtuk kívül pedig Pesterzsébetről Szabados Ákos, a Soroksárról pedig Bese Ferenc lesz tagja a közgyűlésnek.
Hoffmannon kívül a Fideszből polgármesterként Pokorni Zoltán (XII.), Kovács Péter (XVI.), D. Kovács Róbert (X.) Szentgyörgyvölgyi Péter (V.), Borbély Lénárd (XXI.), Karsay Ferenc (XXII.) és Horváth Tamás (XVII.) lesz fővárosi képviselő, a kompenzációs listáról pedig Bagdy Gábor, Hassay Zsófia, Láng Zsolt, Sára Botond és Wintermantel Zsolt jutott be. Ez ugyanakkor még nem tekinthető végleges állapotnak, mert a mandátumátvétel után is le lehet mondani a tagságról, ezután pedig a Fidesz-KDNP dönt arról, hogy kit juttat be a listájáról. Információnk szerint Wintermantel Zsolt vissza is adja majd a mandátumát, a Fidesz ugyanakkor nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre lapzártánkig.
Karácsony Gergelynek szerdától számítva tizenöt napja lesz arra, hogy összehívja az új közgyűlést. (Az ATV információi szerint Tarlós István csütörtökön adja át a hivatalt utódjának.) Az alakuló ülés egyik legfontosabb feladata a főpolgármester-helyettesek választása lesz majd. A posztot betöltheti olyan politikus is, aki tagja a közgyűlésnek, ugyanakkor ez nem feltétel. Karácsony Gergely elméletileg Tüttő Kata, Gy. Németh Erzsébet, vagy Havasi Gábor közül is választhatna helyettest. Ebben az esetben akár egy újabb ellenzéki képviselő is beülhetne a közgyűlésbe, ha a leendő főpolgármester-helyettes visszaadja a mandátumát. Ez ugyanakkor forrásaink szerint nem valószínű, mert egy külsős helyettesnek semmilyen hatása sincs a közgyűlésre, azaz a testületből választott helyettesek várhatóan megőrzik a tagságukat.
Szerző
Témák
Budapest
Frissítve: 2019.10.16. 10:59