Előfizetés

Babosék elődöntősek Moszkvában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.16. 16:33

Fotó: www.babostimea.hu
Az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős győzött a párosok negyeddöntőjében a moszkvai keménypályás tenisztorna egymillió dollár (300 millió forint) összdíjazású női versenyében.
A vb-címvédő magyar-francia duó a viadal honlapja szerint a Nadja Kicsenok, Raluca Olaru ukrán-román kettőssel csapott össze szerdán, és 35 perc alatt hozta a nyitószettet. Az elején az ukrán-román páros két, míg a Babos-Mladenovic páros egy bréklabdát hárított. Ezután az 1. helyen kiemeltek 4:2-re elhúztak, 30-ra, majd 15-re nyerte el ellenfele adogatását. Közben 15-re el is veszítette saját játékát. Babos és francia társa 5:3 után 30-ra brékelt, ezzel lezárta a nyitó felvonást.
A második felvonás kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, Babosék 4:3 után 40-re brékeltek, de utána 30-ra elveszítették az adogatásukat. Kicsenok és Olaru a 12. gémben 30-40-ről, két mérkőzéslabdáról mentette meg saját szerváját. A rövidítésben az ukrán-román páros 3-0-ra is vezetett, majd 6-5-nél szettlabdához jutott. Ezt Babosék hárították, majd még két alkalommal nyert labdamenetet az ellenfél játszmalabdájánál. 8-8 után a magyar-francia kettős megnyerte adogatását, utána pedig fogadóként befejezte a negyeddöntőt – számolt be a magyar teniszező honlapja. A találkozó 1 óra 42 percig tartott.

Eredmény: női páros, negyeddöntő:

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)-Nadja Kicsenok, Raluca Olaru (ukrán, román) 6:3, 7:6 (10-8)

Húsz perc alatt elkeltek a sorsdöntő walesi-magyar Eb-selejtező vendégjegyei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 15:09

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Egy hónap múlva 1600 magyar szurkol majd Cardiffban, hátha legyőzi ellenfelét a válogatott.
Mindössze húsz perc alatt elkelt az összes vendégjegy a Wales-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőre - írja a Magyar Labdarúgó Szövetség Twitter-oldala. Marco Rossi együttesét november 19-én 1600 szurkoló buzdítja majd Cardiffban a sorsdöntő összecsapáson. Amennyiben a magyar válogatott nyer, akkor ott lesz a 2020-as kontinensviadalon.
A jövő nyári Eb-t 12 ország egy-egy stadionjában rendezik, Budapesten három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor. Ha a magyarok kijutnak, akkor legalább két találkozójukat hazai pályán vívhatják a csoportkörben - teszi hozzá az MTI.

DVTK: ez nem szeretet, ez rajongás

Vincze Attila
Publikálás dátuma
2019.10.16. 12:05

Fotó: Illés Tibor / MTI
Egész Észak-Magyarországot felölelő sportkoncepció körvonalazódik Miskolcon, a megyehatárokon átívelő program 1,3 millió embert érint.
Kilenc éve, 2010-ben indult a vidéki Magyarország meghatározó sportklubjának átalakítása: a DVTK új tulajdonossal és új működési modellel igyekezett belesimulni a XXI. századba. Hogy a kísérlet sikerült-e, még nem teljesen egyértelmű, az viszont igen, hogy az átalakítás alapjaiban változtatta meg a klub korábbi életét. „Több lehetőség közül választottuk ki Diósgyőrt, hiszen itt mindig kiemelkedő szurkolói bázis működött, másrészt a város, a megye sport iránti rajongása ugyancsak legendás volt” – mutatta be a kilenc évvel ezelőtti indítékokat Sántha Gergely, a DVTK ügyvezetője.
A bankszektorból érkezett vezető szerint a klub átalakítása elengedhetetlen volt, mert azok a szakemberek, akik korábban a DVTK-t képviselték, kikoptak a rendszerből, pótlásukat pedig tudatosan olyanokkal oldották meg, akik az élet más területén már sikeresek voltak. A mai vezetők között van világszinten elismert orvos, a sporttelevíziózás és sportkommunikáció területén komoly tapasztalattal rendelkező szakember, vagy olyan, aki a hazai autóiparban dolgozott csúcsvezetőként. 
Ezzel együtt nem volt könnyű a rajt, mert a focicsapat 2010-ben kiesett az első osztályból. „Nehéz időszak volt, sok kritika ért bennünket akkoriban” – mesélte az ügyvezető, aki megjegyezte: a csapat egy év múlva visszajutott a legjobbak közé, és ezt a pozíciót azóta is tartja. „A DVTK 110 éve alatt kevés olyan időszak volt, amikor ilyen hosszú ideig megszakítás nélkül az NB I-ben tudott maradni. Amenyiben azt nézzük, hogy a jelenlegi NB1 12 csapatos, és olyan nagyvárosoknak, mint Szeged, Pécs, Nyíregyháza, Győr, Szombathely vagy Békéscsaba nincs első osztályú futballcsapata, akkor azért ez nem rossz kiindulási alap” – mondta Sántha Gergely.
A klubvezetés a jövőképet kiterjesztette a megye határain kívülre, ugyanis egy olyan Észak-magyarországi régiós multisport klub felépítése a cél, amelynek révén 1.3 millió embert tudnak elérni. „Kimondott célunk, hogy ha a Borsod-, Heves- és Nógrád megyében élő 1,3 millió ember a sportra gondol, akkor egyből a DVTK jusson az eszébe. Nem csupán az élsport, hanem a rekreációs, a lakossági vagy az egészségmegőrző sport esetében is. De természetesen a tehetségkutatás a kiemelt feladat, hogy az itt élő gyerekeket a DVTK-ba irányítsuk. ” A megyehatárokon átívelő egységes sportszakmai koncepció lényege, hogy mire a klubhoz kerül egy tehetség, addigra már ismerje a DVTK-ban alkalmazott játékrendszereket, ami a beilleszkedést jelentősen megkönnyíti. És ez nem csupán a focira, de a női kosárlabdára vagy a jégkorongra is érvényes. 
Mivel ezt már külföldön jól kitalálták, ezért Sántha Gergely és a klubvezetés több európai városban is napokat töltött, hogy az ott felépített klubmodell működését tanulmányozza. Mint mondta, a helyi adottságok miatt nyilván nem lehet egy holland város gyakorlatát egy az egyben adaptálni a diósgyőri viszonyokra, de a modell felépítése igenis lehet hasonló. Ennek egyik, ha nem a legjelentősebb része, hogy a szurkolók tudjanak azonosulni a klubbal. Diósgyőrben ezzel sosem volt probléma, a piros-fehér színkombináció iránti szeretet sokkal inkább rajongás. Ezt az életérzést hivatott erősíteni, hogy a tizenöt szakosztályában 2600 fiatalt foglalkoztató DVTK saját nevelésű fiataljait igyekszik beépíteni a csapataiba. Még akkor is, ha ez nagyon kockázatos. „Határozottan kiálltunk a fiatalok mellett, holott ez a szakmai irány rövid távon ritkán szokott beválni. Sokatmondó, hogy a tavalyi bajnokságban a DVTK-ban kapták messze a legtöbb játéklehetőséget a 20 év alatti játékosok a 12 klub közül. Tajti Mátyás és Szabó Bence húzóembernek számítottak a mögöttünk hagyott évadban, és saját nevelésű játékosaink közül Géringer Tamás, Korbély Kristóf, Orosz Donát és Tóth Borisz is bemutatkozhatott a legjobbak között. Nagyon komoly vereségekbe szaladtunk bele, és a tavalyi szezon jelentős részében a kiesés ellen küzdöttünk. Az erről döntő utolsó meccsen, az Újpest ellen is volt fiatal a csapatban, amit szurkolóink 12 ezres létszámukkal együtt támogattak. És sikerült, ami igazolta, hogy van létjogosultsága a fiatalok szerepeltetésének. Ráadásul mindezt a vadonatúj, valóban nagyon komfortos stadionunkban” – mondta Sántha. 
A Doubble Pass belga cég a magyar utánpótlásképzés és akadémiai rendszer átvilágítása után több problémát is feltárt, ezeken Diósgyőrben igyekeztek változtatni. Ennek eredménye, hogy amíg a klub utánpótlás nevelése három éve a 14. volt a rangsorban, mára bekerült az első hatot tömörítő klaszterbe. 
Az ügyvezető szerint a napokban átadott DVTK Medical Center építése is ebbe az irányvonalba illik. „Tudományos háttér nélkül ma már nincs élsport, de ez több akar lenni egy szimpla laboratóriumnál” – fogalmazott az ügyvezető, aki elmondta: az MR, röntgen, ultrahang gépekkel felszerelt központ az Észak-magyarországi régió ellátását is képes megoldani. Az európai orvosi csúcsminőség mellett egy világhírű kézsebész, dr. Szabó Zsolt leigazolása volt a klub egyik nagy dobása. A nemzetközileg elismert sebésztől – aki a Miskolci Egyetem docense – a DVTK sportegészségügyi portfóliójának megújítását várják.
Kérdés persze, hogy mi lesz a focicsapattal: „Idén nem a kiesés ellen szeretnénk harcolni, ennek érdekében meg is tettük a megfelelő lépéseket a keret és a szakmai stáb alakításával, de nagyon sűrű a mezőny: a tizenkét csapatos bajnokság sajátja, hogy a mezőny negyven százaléka veszélyeztetett volt az elmúlt két évben, a középmezőnytől legfeljebb pár pont választja el a hátul lévőket. Hiszünk benne, hogy az idei év meghozza az áttörést.”