Előfizetés

Kórházi fertőzések: elmaradt a szembenézés

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.10.17. 06:00

Fotó: Népszava
Hiába rendeztek konferenciát, ott nem derült ki, hogy mennyire vannak biztonságban a betegek a kórházakban, illetve hogy betartják-e a az előírásokat. Az előadásokból is úgy tűnt, ezt nemigen ellenőrzi senki.
Mindössze egy tavalyi, nemzetközi vizsgálat kissé elnagyolt adatait ismerhette meg a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban az IME szaklap által rendezett konferencia hallgatósága szerdán. A témában felszólaló Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára is főként csak a megelőzéssel kapcsolatos jogszabályt ismertette, amelyről tavaly ősszel Kásler Miklós miniszter már minden részletet megosztott a nagyközönséggel. Eszerint például valamennyi egészségügyi intézménybe kerülő betegnél kockázatfelmérést kell végezni. A kórházi fertőzések megelőzését szolgáló, egy éve életbe lépett rendeletről kicsit részletesebben Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt. Mint mondta: a kockázatok mérséklésére az elmúlt hónapokban több módszertani levelet is készített a hivatala. Így például már előírás, hogy csak olyan betegnél alkalmazható a hólyagkatéter, akinél az elkerülhetetlen, mint ahogyan a gépi lélegeztetés szükségességét is minden betegnél naponta felül kell vizsgálni. A tisztifőorvos megjegyezte: új kihívást jelent a kórházi fertőzéseket illetően, hogy növekszik a lakosságon belül az idősek, a krónikus betegségekben szenvedők aránya, és sok a legyengült szervezetű páciens is, akik emiatt így fogékonyabbak olyan fertőzésekre, amelyet az egészséges ember szervezete legyőzne. Ám, hogy pontosan mi a helyzet a hazai intézményekben a kórházi fertőzéseket illetően, arról keveset tudni. A TASZ évek óta próbálja kiperelni a kórházi fertőzésekről az adatokat az ÁNTSZ hivatalától, végül a Kúria ítélete kellett ahhoz, hogy valamit kapjon a nyilvánosság. A TASZ ezt követően csak egy szakember számára értelmezhető adattömeget kapott. A konferencián szóba került, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), az egykori ÁNTSZ készített tavaly egy önbevalláson alapuló felmérést, amit százegy kórház töltött ki. A válaszok alapján négy kategóriába sorolták az intézményeket: bukás nem volt, kettő alapszinten teljesített, többi közepes vagy haladó minősítést kapott a fertőzés megelőzésben. Mindebből azonban nem derült ki, hogy végül is mennyire vannak a betegek biztonságban a kórházakban, illetve hogy betartják-e a az előírásokat. Az előadásokból is úgy tűnt, ezt nemigen ellenőrzi senki. Egy tavalyi nemzetközi felmérésből úgy tűnhetett nem olyan rossz a helyzet: míg az unióban átlagosan minden minden huszadik beteg szenved el az ellátásával kapcsolatos fertőzést, addig nálunk csak minden huszonötödik. De Oroszi Beatrix (NNK) ezzel kapcsolatban is megjegyezte, hogy a tagállamonként eltérnek az elvárások ahogyan a jelentés kötelezettség is. A hallgatóságból fölszólalt egy kormányhivatali munkatárs, aki szerint az ellenőrzésekhez se elég szakemberük, se megfelelő szaktudásuk. Madách Krisztina egyetemi docens szerint pedig lehozhatják a csillagot az égről, akkor sem lesz kevesebb kórházi fertőzés, ha a nővér-beteg arány nem változik. Ma van ahol 25 frissen operált jut egyetlen ápolóra, de ő még csak gumikesztyűt sem kap a munkájához.

Orbán beszélt Karácsonyról, és Borkait is hibáztatja a választásokért, amit szerinte a Fidesz nyert meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 21:52

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Törökországnak pedig pénzt adna a miniszterelnök.
Balatonalmádiban, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt adott interjút Orbán Viktor a Hír TV-nek, amiben többek között azt mondta, a kormány együttműködésre törekszik Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesterrel, és a Tarlós Istvánnal megkötött megállapodásokat változatlanul hatályban tartja. Beszélt arról is, hogy a választások eredményét befolyásolhatták a győri polgármesterről, Borkai Zsoltról nyilvánosságra került felvételek. Szerinte a győriek vasárnap elmondták a véleményüket, ezután pedig a Fidesz elnökeként kellett néznie az ügyet, mint mondta, náluk ez nem fér bele. A riporter kérdezte Orbánt Törökországról is, aki pénzt adna a Szíriában háborúzó országnak, hogy az visszatelepítse oda a menekülteket. 

Úgy tűnik, Orbán idén nem tart beszédet október 23-án

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.16. 21:15
Orbán 2010. október 23-án - Népszava fotó
Legalábbis a szerdán meghirdetett hivatalos programban nincs benne.
Nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor kihagyja az október 23-ai beszédet, korábban külföldi kötelezettségekre hivatkozva maradtak el a beszédei, de az elmúlt két évben például volt miniszterelnöki felszólalás, mindkétszer a Terror Háza előtt - írja a 444. A kormány honlapján közzétett program szerint október 22-án, kedden az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök. Innen átvonulnak az ünneplők a műegyetem K épületébe, ahol 15 órakor kezdődik a rendezvény. Itt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Józsa János, a BME rektora mond beszédet. Délután fél 5-kor megtartják a hagyományos fáklyás emlékmenetet a Műegyetem - Szent Gellért tér - Szent Gellért rakpart - Várkert rakpart - Casino - Ybl Miklós tér - Clark Ádám tér - Fő utca - Jégverem utca - Bem rakpart - Bem tér útvonalon. A fél 6-kor kezdődő Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet. Este 6 órától az Ismerős Arcok zenekar ad koncertet, amely alatt és azt követően fényfestés lesz látható a környező épületeken. Október 23-án, szerdán reggel 9-kor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren. 10 órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Emellett egész nap családi programokkal várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosok kiállítással, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Este 7 órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honey Beast, Szabó Balázs bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten - regisztrációt követően - ingyenes a részvétel. Mindemellett október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz - olvasható a programban.