Előfizetés

Megvan Karácsony kabinetfőnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.17. 20:40
Karácsony Gergely és Balogh Samu a Városházán
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Balogh Samu a főpolgármester kampányában is aktív szerepet vállalt.
Balogh Samu lesz Karácsony Gergely kabinetfőnöke – értesült a Népszava. Balog Samu várostervező szakember, Karácsony Gergely programjának megírásáért felelt a Magyar Narancs cikke szerint. A programot egy 20-25 fős tanácsadói csapat készítette, ugyanakkor a program több fejezetét maga Karácsony Gergely írta. A program elkészítése még tavaly decemberben kezdődött és összeállítása az előválasztás első fordulójára fejeződött be. Ezután Balogh Samu koordinálta Karácsony Gergely programjait, például a kerületjárásokat.

Új választást követel az ellenzék Csepelen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.17. 20:04
Illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Fideszre szavaztatott idősek, halottak a névjegyzékben, 6 százalék érvénytelen voks - Bangóné Borbély Ildikó szerint egyértelműen csalás történt.
Bangóné Borbály Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégedne meg, új választást követel Csepelen - írja az Azonnali. Az MSZP-s parlamenti képviselő a portálnak úgy nyilatkozott:
az ellenzék megtámadta az eredményt, egy újra kiírt választást szeretnének elérni a XXI. kerületben.

"Ott volt az idősek otthonában látott eset is, ahol demens és mozgásképtelen betegeket szavaztattak mozgóurnával, nekik ott mondták el, kire kell szavazni. De szerepelt a nyilvántartásban 2013 óta halott ember is, egy nénihez pedig úgy vittek ki mozgóurnát, hogy ő nem is kért ilyet. Visszaéltek a nevével és az adataival, meghamisították a nevét, ezt pedig egy fideszes jelölt felesége vitte be" - sorolta az okokat az Azonnalinak Bangóné Borbély Ildikó.
A politikus szerint már a számok is azt bizonyítják, hogy itt valami törvénytelenség történt, mivel 1620 érvénytelen szavazat volt a kerületben, ez pedig az összes leadott szavazat hat százaléka. Ráadásul minden választókerületben száz felett volt az elrontott lapok száma úgy, hogy sokan pont csak az egyéni jelöltekre nem tudtak helyesen ikszelni, a polgármesterekre viszont sikerült. De azt is gyanúsnak tartja, hogy a szavazókörök fideszes delegáltjai hétfőn tettek esküt, az ellenzékiek pedig kedden.
Csepelen október 13-án 52 százalékot kapott a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Borbély Szilárd, az ellenzéket képviselő párbeszédes Erdősi Éva pedig 43 százalékot. A választás.hu szerint 8 fideszes, 8 ellenzéki és egy független jelölt jutott a képviselő-testületbe.

A gyógyszerkísérletek mérgezik a humán és innovációs tárca viszonyát

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.10.17. 19:30
Horváth Ildikó
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Nyílt színen bírálta a humán minisztérium egészségügyi államtitkára csütörtökön az innovációs tárcát a Világgazdaság „I. Innovációs Fórum – gyógyszeripar és egészségipar” című innovációs konferenciáján.
Lengyel Györgyi, az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa ismertette azt az egészségipari stratégiát, amelyet a tárcája a kormány elé kíván vinni. Ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy mire lenne szükség a gyógyszeripar versenyképességének erősítéséhez annak érdekében, hogy minél több klinikai vizsgálatot hozzanak a cégek Magyarországra. Arra is van benne javaslat, hogy az iparjogvédelmi eljárásokat hogyan kellene felgyorsítani és költséghatékonnyá tenni, miként lehetne a gyógyszergyártást a határainkon belül tartani. Mindez azonban - mint a követező felszólásból kiderült - nem élvezi az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatását. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ugyanis határozottan kijelentette, sem ő, sem a minisztere nem támogatja, hogy a koncepció a kutatásfejlesztést és a klinikai vizsgálatokat Palkovics László tárcájához telepítené. Ha ez megtörténne azzal a fejlesztési forrásokat az ipar igényei, érdekei szerint osztanák el. Közölte azt is, hogy a humán tárca már a nyáron jelezte korrekciós igényeit az anyaggal kapcsolatban, de az innovációs minisztérium arra ügyet sem vetve, nem vezette át a kért módosításokat. Horváth Ildikó megjegyezte: gondolom amikor a miniszteri biztos asszonyt a szakértői felkészítették az előadására, ők is jó lehetőségnek tartották, hogy ezt egy nyilvános vitában megvitassuk, ha már írásban nem sikerült. Lengyel Györgyi nem kommentálta Horváth Ildikó szavait, az előadás után távozott. A két tárca feszültsége abból eredeztethető, hogy mind több területet veszít a humán tárca, köztük az orvos egyetemek is átkerültek Palkovics tárcájának felügyelete alá, s míg az ITM sikerrel viszi át az akaratát a kormányzatban, addig Kásler Miklós tárcája kevésbé.