Győr;Borkai Zsolt;

Öt évre kértek betekintést Borkai vagyonnyilatkozatába, csak az idén leadottat kapták meg

A korábbit ugyanis visszaadták a polgármesternek, így az már nincs meg a hivatalnak. Borkai sosem teszi közzé a dokumentumokat.

Betekintést kért a hvg.hu Borkai Zsolt újraválasztott győri polgármester vagyonnyilatkozatába, öt évre visszamenőleg. A portál végül kapott időpontot a győri városházára, személyes betekintésre, de csak az idén leadott dokumentumot kapták meg. A városháza sajtósa, illetve az alpolgármester is arra hivatkozott, hogy az önkormányzati törvény értelmében az új vagyonnyilatkozat benyújtása után a korábbit visszaadják a polgármesternek, így az már nincs meg a hivatalnak.

Borkai egyébként egyike azon polgármestereknek, akik soha nem teszik közzé a neten a vagyonnyilatkozatukat, és az Átlátszó korábbi kérését sem teljesítette, amikor a portál próbából elektronikus formában kérte ki az összes megyei jogú város polgármesterének vagyonbevallását. Borkai 2017-es vagyonnyilatkozata miatt a legutolsó hírek szerint perelnek, amelyet első fokon elvesztett a polgármester.

A 2018-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatból – melyet Borkai 2019 januárjában adott le – kiderül, hogy hét ingatlan van a nevén, négy győri és három sokorópátkai. Győrben található

  • egy 640 négyzetméteres építési telke, melynek fele részben tulajdonosa 1989 óta,

  • egy 639 négyzetméteres telke, rajta egy 108 négyzetméteres családi ház, mely fele részben az övé 1993 óta,

  • egy 65 négyzetméteres lakóháza, 4/6-od tulajdoni arányban, 2010 és 2017-es örökléssel került hozzá,

  • és egy 17 négyzetméteres garázsa, melyet szintén 2017-ben örökölt.

Sokorópátkán három szántója van, melyből kettőt 2016-ban, egyet 2018-ban vett, az összterület 23 771 négyzetméter, vagyis 2,37 hektár. Nagy értékű ingóság nincs a nevén. Az illetményalap hathavi összegét meghaladó készpénzhez beírt 15 millió forintot, amelyet 2017-ben örökölt.

Banknak 10,5 millióval tartozik. Rendszeres jövedelemként olimpiai járadékot (297 ezer) és polgármesteri fizetést (kicsit több mint 1 milliót) kapott 2018-ban. A vagyonnyilatkozata szerint gazdasági társaságban nincs érdekeltsége. 

Az évközbeni pénzmozgás értelemszerűen nem látszik a vagyonnyilatkozatban, csak a leadás időpontjában hatályos állapot. Borkai Zsolt a házastárshoz, illetve a vele közös háztartásban élőhöz nem írt be senkit. (A városvezetőnek felesége és két gyermeke van.)