Előfizetés

Bérlethamisításért ítéltek felfüggesztettre két budapesti férfit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 16:41
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Egyikükre nézve az ítélet jogerőre is emelkedett, míg a másik férfi – védőjével együtt – három munkanap gondolkodási időt tartott fenn.
Felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélt két bérlethamisítót a bíróság – derül ki az ügyészség közleményéből. A vádirat lényege szerint egy 38 éves férfi 2015-ben elhatározta, hogy hamis BKV bérletek készítése és árusítása révén fog pénzhez jutni. Azt tervezte, hogy alapanyagként a jegy- és bérletkiadó automatában lévő hőpapírt szerez meg, és arra a megrendelők által megadott adatokkal készíttet bérleteket. Az elkövetésbe bevonta egy, a számítógépes szerkesztéshez értő, szintén 38 éves ismerősét. Egy másik ismerőse, egy 26 éves férfi vállalta, hogy 54 éves édesapjával együtt megszerzik a hőpapírt, amelyhez a fúrógépet és egyéb eszközöket az ötletgazda biztosította számukra. Az apa és fia a XVI. kerületben sikertelenül, majd a XI. kerület, Budaörsi úton sikeresen megfúrtak egy jegy- és bérletautomatát, amelyből mintegy 280 ezer forint értékű hőpapírt tulajdonítottak el, és ezért felbujtójuktól 130 ezer forintot kaptak. A két 38 éves férfi elkezdte a bérlethamisítást, mind saját részre, mind a feketepiacon, a jogszerű árnál olcsóbban, és kiterjedt ügyfélkörre tettek szert. A két hamisítót a rendőrség 2016. októberében, a IV. kerületi Deák Ferenc utcában intézkedés alá vonta. Egyiküknél 14 hamis bérlet volt, később a nyomozók a lakásukon több mint 100 hamis bérletet, hőpapírt és hőnyomtatót találtak. A kerületi ügyészség a két hamisító ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és más bűncselekmények, az apa és fia ellen rongálás bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat. A bíróság a két hamisítót bűnösnek mondta ki a vád szerint és 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint fejenként félmillió forint pénzbüntetésre ítélte őket. A bíróság a vádlottakat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól. Az egyik vádlottra nézve az ítélet jogerőre is emelkedett, a másikuk – védőjével együtt – három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat kapcsán. Az automaták megrongálásával vádolt apa és fia ellen tovább folyik a bírósági eljárás.

Tömegkarambol az M1-esen - óriási a dugó a zsámbéki lehajtónál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 15:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Öt autó ütközött össze, a balesetben egy ember sérült meg.
Öt autó ütközött össze péntek délután fél 3 körül az M1-es autópálya Budapestről kivezető oldalán, a 27-es kilométerszelvénynél, a zsámbéki lehajtónál - írja a police.hu. Az elsődleges információk alapján
a balesetben egy ember megsérült.

A rendőrök a helyszínelést megkezdték, a forgalom rendőri irányítás mellett, lassan halad, az érintett útvonalon jelentős torlódás alakult ki. Az Útinform szerint mindkét irányba csak a külső sáv használható.

Négy késsel és egy bárddal próbálták kirabolni a szegedi dohányboltot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.18. 12:47
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A két, szerb és szerb-magyar kettős állampolgárságú férfival szemben vádat emeltek.
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a két, szerb és szerb-magyar kettős állampolgárságú férfival szemben, akik februárban az egyik szegedi dohányboltot kísérelték meg felfegyverkezve kirabolni. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a két férfi február 6-án, 18 órakor jelent meg az egyik, Szeged belvárosában található trafiknál. Egyikük a bejárat előtt figyeléssel biztosította társa cselekményét, míg a másik férfi a dohányboltba belépett, elővett egy bárdot, valamint a nála lévő 4 darab kés közül egyet, majd angol nyelven a bevétel átadására szólította fel az eladót. A vádlott a kasszára is mutatott, majd a késsel és a bárddal hadonászva a hátráló eladó felé lépett. Azonban egy, az üzletbe lépő várásló megzavarta, ezért végül távozott a trafikból. A férfinál volt még egy, a társa által magyar nyelven írt cetli is, amelyre „az add ide a pénzt aranyt” szavakat írta, és amit a vásárló belépése miatt már nem tudott átadni az eladónak. A Szegedi Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a két férfival szemben. A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.