„Az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra”

Publikálás dátuma
2019.10.19. 13:08

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Örülnek a választási sikernek, de nem dőlnek hátra - hangozott el a szocialisták választmányi ülése után.
Megkérdőjelezhetetlen útitársakká váltunk – jelentette ki Kunhalmi Ágnes az ellenzéki együttműködésre utalva a szocialisták választmányi ülése után. Az MSZP választmányi elnöke ugyanakkor hozzátette, a múlt vasárnapi sikernek örülnek, de nem dőlnek hátra. – Visszajött a remény, megszűnt Magyarországon a centrális erőtér. Nem sikerült, amit a Fidesz nagyon szeretett volna, nem tudtak végső csapást mérni az ellenzékre – fogalmazott a politikus, aki szerint az elmúlt években kialakult önkényuralmi rendszerből, egyelőre nem lett diktatúra. Igaza lett az MSZP-nek és a Párbeszédnek – folytatta Kunhalmi –, amikor végtelenségig mantrázták, hogy teljes összefogás hozhat csak sikert. – Ebben a belpolitikai térben, ilyen választójogi törvény mellett, ez az egyetlen reálpolitikai recept arra, hogy megmozdítsuk azt a szavazóréteget, amely egyébként is többségben van – mondta. Kunhalmi szerint az MSZP erős, stabil bástyája a teljes összefogásnak, amelyet nem csak tartani, hanem mélyíteni kell. Ettől függetlenül persze nem becsülik le a Fidesz korrekciós képességét, állampárti eszközrendszerét, médiabirodalmát. – Ezek ellenére is megverhetőek, mi pedig felkészülünk a döntő ütközetre – utalt a 2022-es országgyűlési választásra is. Az ellenzéki politikus üdvözölte Karácsony Gergely főpolgármester első bejelentéseit, például, hogy Demszky Gábort és Tarlós Istvánt is díszpolgári címre javasolta. – Ez az új politikai felé tett első lépés, ahogy a kilakoltatások felfüggesztése, a nyilvános pályáztatások elrendelése is – sorolta Kunhalmi Ágnes. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is azt emelte ki, hogy az ellenzék együttműködése a recept a NER lebontására. – Amennyiben hitet teszünk a jogállamiság, a demokratikus működés és a társadalmi igazságosság mellett, akkor megtudjuk győzni a választókat arról, hogy van alternatíva a Fidesz ellen – mondta. A szocialistáknak egyébként csaknem 350 önkormányzati képviselőjük lett országszerte, csaknem 50 polgármester mellett. Ők Tóth Bertalan ígérete szerint azért fognak dolgozni, hogy ne csak a kiváltságosak országa legyen Magyarország. A pártelnök továbbá bejelentette, az MSZP rendszerváltó pártként készen áll az újabb rendszerváltásra. A választmányon azt kérte a megválasztott tisztségviselőiktől, hogy kezdeményezzék a szabad városok együttműködését, minden lépésük a helyben élők érdekeit szolgálja, ne kössenek alkukat a hatalom embereivel és közpénznek nem lehet helye magánzsebekben. Személyi kérdésekről nem Tóth nem beszélt (lapunk korábban megírta, hogy Szakács László lehet Tóbiás József utódja a parlamentbe), ugyanakkor azt megerősítette, hogy Molnár Zsolt budapesti elnököt kérte fel pártigazgatónak.  
Szerző
Témák
MSZP

"Az ellenzék vezető ereje nem párt, hanem közös ügy"

Publikálás dátuma
2019.10.19. 12:14

Fotó: Kovács Tamás / MTI
1848 és 1956 is Budapesten kezdődött, ahogy a mostani változás is - emlékeztette Gyurcsány Ferenc a hatalmat.
Egyszer sem nevezte meg Orbán Viktort vagy a Fideszt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szombati beszédében, amelyet pártja nyolcadik születésnapja alkalmából tartott, a DK frissen megválasztott polgármestereinek és képviselőinek budapesti találkozóján. – Ahonnan mi kezdtük, olyan mélyről nem kezdte senki. Értetek, értem egy fabatkát sem adtak volna – így emlékezett vissza a DK indulására Gyurcsány. Ma viszont már ott tartunk – folytatta a pártelnök –, hogy „mi lettünk az ország vezető ellenzéki ereje, parlamenti frakciónk lett és egy hete megnégyszereztük önkormányzati képviselőink számát.” A pártelnök arról is beszélt, hogy két ok miatt alapították meg a Demokratikus Koalíciót, amelyekből soha nem fognak engedni. Hittek abban, hogy lehet becsülettel szolgálni a hazát és nem úgy, mint a „mai uralkodók, akiknek üzenem: aki meglopja a hazát, az nem politikus, hanem bűnöző.” Gyurcsány szerint emellett, aki bárkit amiatt bánt, hogy kik a szülei, mi a származása, a hite, kit szeret, az megöli az ember lelkét, ők pedig nem ilyenek. A volt miniszterelnök – bár nem szokott –, de most szót ejtett a „gyurcsányozásról” is, amely szerinte lehet, hogy a következő szótárakban már önálló szócikket fog érdemelni. – Én ezt jól viselem, bár úgy gondolom, hogy a „gyurcsányozás” tíz évvel azt követően, hogy nem vezetek kormányt, hamis vádlók és megtévesztett tanúk közpusztító szövetsége – fogalmazott. Azt ugyanakkor hozzátette: akinek a lelki nyugalmához az kell, hogy három miatyánk után egyet „gyurcsányozzon” az esti nyugtató helyett, azt nem bánja, sőt „egyfajta nemzetjavító is lehet”. Az ellenzéki politikus persze üzent Orbán Viktoréknak is, bár nem nevezte meg a miniszterelnököt. – Akinek arra van szüksége, hogy bárkiből bűnbakot képezzen, odavesse mások lába elé, az nem építi a nemzetet, hanem megtöri azt, hogy végre ez az ország egymásra találjon – mondta. Gyurcsány összegzése szerint a politikai értelemben legnagyobb befolyással rendelkező tízezernél nagyobb lélekszámú településeken több ellenzéki képviselő lett, mint kormánypárti. – 1848 és 1956 is Budapesten kezdődött, ahogy a mostani változás is. Ezt még ők is értik – mondta. Gyurcsány leszögezte azt is, hogy nem vezet sehová az a kérdés, miszerint ki az ellenzék vezető ereje. Azt javasolja ellenzéki kollégáinak, hogy ne egyik, vagy másik párt legyen a vezető, hanem a közös ügy, ami Gyurcsány szerint a szabad, demokratikus Magyarország megteremtése. – Amikor Márki-Zay Péter azt mondja, hogy ingyenessé teszi a hódmezővásárhelyi tömegközlekedést, vagy Karácsony Gergely bejelenti, hogy megállítja a kilakoltatásokat, akkor lelkesen figyelem: tudják, új fejezetet kell kezdeni. Minden új polgármesternek és képviselőnek azt üzenem, hogy mutassák meg: a város az ott lakó polgároké – fogalmazott. Gyurcsány emellett azt kéri az új vezetőktől, hogy minden városházára tűzzék ki az EU zászlóját. 
Szerző
Frissítve: 2019.10.19. 12:42

Füves cigivel vehettek szavazatot Szentpéterúron

Publikálás dátuma
2019.10.19. 11:22
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Spanglival csábították az urnákhoz a helyi fiatalokat, az üggyel foglalkozó területi választási bizottság a rendőrséghez fordult
Feljelentést kezdeményez a Zala Megyei Területi Választási Bizottság (ZMTVB), mert tanúvallomások szerint Szentpéterúron "füves cigarettát" kínáltak, illetve adhattak szavazatokért cserébe múlt vasárnap – írja az MTI. A Zala Megyei Önkormányzat honlapjára feltöltött határozatok között szerepel, hogy többen azért nyújtottak be fellebbezést a polgármester-választás eredményét megállapító határozat ellen, mert
valaki "füves cigaretta ígéretével kísért olyan fiatalokat a szavazóhelyiséghez, akik talán el sem mentek volna szavazni".

Az egyik vallomás aláírója szerint ő azért kapott kábítószer hatású anyagot, hogy az egyik polgármesterjelöltre szavazzon. A tanúvallomásokból a területi választási bizottság azt állapította meg, hogy felmerült a választói akarat befolyásolására irányuló kísérlet, de érdemben nem foglalkozott az üggyel, mert a beadványban nem jelölték meg a vélt törvénysértést. A ZMTVB ugyanakkor a fellebbezésekben, illetve a tanúvallomásokban szereplő, büntetőjogi felelősséget felvető állítások miatt az iratanyagot átadta a megyei rendőr-főkapitányságnak.
Szerző