Előfizetés

"Az ellenzék vezető ereje nem párt, hanem közös ügy"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 12:14

Fotó: Kovács Tamás / MTI
1848 és 1956 is Budapesten kezdődött, ahogy a mostani változás is - emlékeztette Gyurcsány Ferenc a hatalmat.
Egyszer sem nevezte meg Orbán Viktort vagy a Fideszt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szombati beszédében, amelyet pártja nyolcadik születésnapja alkalmából tartott, a DK frissen megválasztott polgármestereinek és képviselőinek budapesti találkozóján. – Ahonnan mi kezdtük, olyan mélyről nem kezdte senki. Értetek, értem egy fabatkát sem adtak volna – így emlékezett vissza a DK indulására Gyurcsány. Ma viszont már ott tartunk – folytatta a pártelnök –, hogy „mi lettünk az ország vezető ellenzéki ereje, parlamenti frakciónk lett és egy hete megnégyszereztük önkormányzati képviselőink számát.” A pártelnök arról is beszélt, hogy két ok miatt alapították meg a Demokratikus Koalíciót, amelyekből soha nem fognak engedni. Hittek abban, hogy lehet becsülettel szolgálni a hazát és nem úgy, mint a „mai uralkodók, akiknek üzenem: aki meglopja a hazát, az nem politikus, hanem bűnöző.” Gyurcsány szerint emellett, aki bárkit amiatt bánt, hogy kik a szülei, mi a származása, a hite, kit szeret, az megöli az ember lelkét, ők pedig nem ilyenek. A volt miniszterelnök – bár nem szokott –, de most szót ejtett a „gyurcsányozásról” is, amely szerinte lehet, hogy a következő szótárakban már önálló szócikket fog érdemelni. – Én ezt jól viselem, bár úgy gondolom, hogy a „gyurcsányozás” tíz évvel azt követően, hogy nem vezetek kormányt, hamis vádlók és megtévesztett tanúk közpusztító szövetsége – fogalmazott. Azt ugyanakkor hozzátette: akinek a lelki nyugalmához az kell, hogy három miatyánk után egyet „gyurcsányozzon” az esti nyugtató helyett, azt nem bánja, sőt „egyfajta nemzetjavító is lehet”. Az ellenzéki politikus persze üzent Orbán Viktoréknak is, bár nem nevezte meg a miniszterelnököt. – Akinek arra van szüksége, hogy bárkiből bűnbakot képezzen, odavesse mások lába elé, az nem építi a nemzetet, hanem megtöri azt, hogy végre ez az ország egymásra találjon – mondta. Gyurcsány összegzése szerint a politikai értelemben legnagyobb befolyással rendelkező tízezernél nagyobb lélekszámú településeken több ellenzéki képviselő lett, mint kormánypárti. – 1848 és 1956 is Budapesten kezdődött, ahogy a mostani változás is. Ezt még ők is értik – mondta. Gyurcsány leszögezte azt is, hogy nem vezet sehová az a kérdés, miszerint ki az ellenzék vezető ereje. Azt javasolja ellenzéki kollégáinak, hogy ne egyik, vagy másik párt legyen a vezető, hanem a közös ügy, ami Gyurcsány szerint a szabad, demokratikus Magyarország megteremtése. – Amikor Márki-Zay Péter azt mondja, hogy ingyenessé teszi a hódmezővásárhelyi tömegközlekedést, vagy Karácsony Gergely bejelenti, hogy megállítja a kilakoltatásokat, akkor lelkesen figyelem: tudják, új fejezetet kell kezdeni. Minden új polgármesternek és képviselőnek azt üzenem, hogy mutassák meg: a város az ott lakó polgároké – fogalmazott. Gyurcsány emellett azt kéri az új vezetőktől, hogy minden városházára tűzzék ki az EU zászlóját. 

Füves cigivel vehettek szavazatot Szentpéterúron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 11:22
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Spanglival csábították az urnákhoz a helyi fiatalokat, az üggyel foglalkozó területi választási bizottság a rendőrséghez fordult
Feljelentést kezdeményez a Zala Megyei Területi Választási Bizottság (ZMTVB), mert tanúvallomások szerint Szentpéterúron "füves cigarettát" kínáltak, illetve adhattak szavazatokért cserébe múlt vasárnap – írja az MTI. A Zala Megyei Önkormányzat honlapjára feltöltött határozatok között szerepel, hogy többen azért nyújtottak be fellebbezést a polgármester-választás eredményét megállapító határozat ellen, mert
valaki "füves cigaretta ígéretével kísért olyan fiatalokat a szavazóhelyiséghez, akik talán el sem mentek volna szavazni".

Az egyik vallomás aláírója szerint ő azért kapott kábítószer hatású anyagot, hogy az egyik polgármesterjelöltre szavazzon. A tanúvallomásokból a területi választási bizottság azt állapította meg, hogy felmerült a választói akarat befolyásolására irányuló kísérlet, de érdemben nem foglalkozott az üggyel, mert a beadványban nem jelölték meg a vélt törvénysértést. A ZMTVB ugyanakkor a fellebbezésekben, illetve a tanúvallomásokban szereplő, büntetőjogi felelősséget felvető állítások miatt az iratanyagot átadta a megyei rendőr-főkapitányságnak.

Harcol a kormánypárt, új választást írhatnak ki Jászberényben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 10:29
Szabó Tamás, Jászberény korábbi fideszes polgármestere megtámadta a választási eredményeket
Fotó: Berénycafé!Facebook
„Aggályos eseményekre” hivatkozva semmisítette meg a területi választási iroda az ellenzéki győzelemmel járó eredményt, még egy esélyt kap a fideszes jelölt.
Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben november 10-én, ha jogerőre emelkedik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási bizottság határozata. Ez ugyanis igazat adott a Fidesz-KDNP színeiben induló Szabó Tamásnak, aki fellebbezett, miután mindössze tizennégy szavazattal győzte le őt múlt vasárnap a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje, Budai Lóránt – értesült az Azonnali. 
Az erről szóló határozatot a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, Pócs János töltötte fel közösségi oldalára azzal a kommenttel: Budaiék választási csalása miatt kell újra szavazni.  
Magában a határozatban az áll: a területi választási bizottság megváltoztatja a Jászberényi Helyi Választási Bizottság döntését, amely kimondta, hogy Budai nyerte a szavazást, és megsemmisíti a polgármester-választás eredményét. A megismételt szavazást a területi választási iroda november 10-re tűzte ki, a pénteken kelt határozat ellen ugyanakkor még lehet bírósági felülvizsgálati kérelemmel élni a Szegedi Ítélőtáblán október 21-én délután négy óráig.  

Éles volt a verseny

A városban igen kiélezett volt a verseny: négyen is elindultak a polgármesterségét. Az ellenzéknek itt is sikerült együttműködnie, így a helyi Jobbik elnök, Budai Lóránt mögé sorakozott fel a DK, az MSZP és a Momentum is. Ugyanakkor a pártlogós indulás helyett – például Egerhez hasonlóan – itt is inkább egy közös egyesületet hozott lére az ellenzék, hogy ennek színeiben induljanak. Végül Budai Lóránt 3909, Szabó Tamás 3895, a független Magyar Levente 931, míg a mi hazánkos Dobrosi Péter 434 darab szavazatot kapott. Ami a képviselői helyeket illeti, a Fidesznek az egyéni győzelmekkel, illetve a kompenzációs listával a tizennégy helyből hetet sikerült megszereznie, az ellenzéki egyesületnek csak hatot, míg a Mi Hazánknak egyet. Vagyis – ha a Mi Hazánk a Fidesszel szavaz – Budai polgármesterként kisebbségben lenne a testületben.   

Pénzt ajánlhattak a voksért, idegenek mentek a szavazókörökbe

A területi választási bizottság szerint egyébként azért kell megismételni a választást, mert a szavazás alatti egyes események „olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt”, amelyet csak egy új szavazással lehet orvosolni. Például a bizottság szerint idegenek mentek a szavazókörökbe, „a szavazatszámláló bizottsági tagok kontrollálatlanul mozogtak”, illetve szavazási szándékot torzító pénzfelajánlás is történt.   

Győzött a saját pályázatán

A kormánypárti Szabó Tamás egyébként 2010 óta áll Jászberény élén, a neve akkor vált országosan is ismertté, mikor az azóta már bezárt Népszabadság 2015-ben megírta: a polgármester öt évre bérlője lett egy olyan, városi tulajdonban lévő lakásnak, amelyre saját maga írt ki pályázatot. A helyzetet fokozta, hogy a kiírásra a városvezetőn kívül egy háromgyerekes, egészségügyben dolgozó édesanya is jelentkezett, aki így nem jutott lakáshoz. Egyébként nemcsak Jászberényben akarnak új szavazást, hanem Csepelen is, igaz, ott az ellenzék szeretné ezt elérni. Emiatt éppen pénteken küldte orvoshoz a szocialista Bangóné Borbély Ildikót Németh Szilárd, miután a kormánypárti politikus szerint nem bírja elviselni a csepeli választók döntését, vagyis a Fidesz győzelmét.