Opre Roma;jogegyenlőség;roma büszkeség napja;

2019-10-19 18:01:45

Büszke romák vonultak Salgótarjánban

Országos aláírásgyűjtés indul: roma érdekvédők szeretnék elérni, hogy tizennyolc évre állítsák vissza a tankötelezettségi korhatárt.

„Tanulni akarunk!” – idén ez volt a jelmondata a hetedik alkalommal meghirdetett Roma Büszkeség Napjának. A helyszín korábban mindig Budapest volt, a felvonulást most először tartották vidéken, méghozzá a nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban.

A rendezvényt az Idetartozunk Egyesület, valamint a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége szervezte. Az előzetes bejelentkezések alapján nemcsak a környező településekről, hanem – egyebek mellett – a fővárosból, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest megyéből, de még Szlovákiából is érkeztek romák Salgótarjánba. 

Érezzétek jól magatokat! - köszöntette Szomora Szilárd főszervező az összegyűlt, mintegy 400 embert szombat délután, az Öblösüveg-gyárnál. Részt vett a rendezvényen Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos is. 

A tömeg rendőri felvezetéssel, zenélve és énekelve, roma zászlókat lengetve indult a városközpont felé. A vonulók időnként jelszavakat skandáltak: 

 Útközben megemlékeztek az elhunyt salgótarjáni művészekről. Virágot helyeztek el Oláh Jolán és Balogh Balázs András festők, Szepesi József költő, író lakhelyénél, végül pedig Balázs János festő, költő, író szobránál.

A főtéren felolvasták a Salgótarjánban született Snétberger Ferenc üzenetét: a gitárművész hangsúlyozta, hogy mindenkit megillet az önbecsülés, az emberi méltóság és a jogegyenlőség. Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület vezetője bejelentette, országos aláírásgyűjtést indítanak annak érdekében, hogy a tankötelezettség korhatárát állítsák vissza tizennyolc évre.  Követelik továbbá, hogy az érettségit adó intézményekben tanuló hátrányos helyzetű fiatalok is kaphassanak Szabóky Adolf-ösztöndíjat.