Előfizetés

Ezt az októbert tényleg lehet szeretni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 18:31

Fotó: Shutterstock
Olyan idő lesz vasárnap és a következő napokban, hogy el sem hisszük.
Aki szereti a vénasszonyok nyarát (bocsánat, indián nyarat), annak egy szava sem lehet sem a vasárnap, sem a következő néhány nap időjárására. A Meteorológia Szolgálat jelentése szerint éjszaka ugyan a túlnyomóan derült ég miatt hűvös lesz (bár nem nagyon, 7-14 fok várható) és főként északkeleten foltokban köd képződhet, nappal viszont szinte nyári időt élvezhetünk. Kevés lesz a felhő, sokat süt a nap, csapadék nem lesz. Egyedül a szélre lehet apró panasz, mert többfelé megélénkül, az ország északnyugati harmadán nagy területen meg is erősödik a déli, délnyugati szél. De ez meleget hoz, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 26 fok között várható. Szóval aki csak teheti, irány az erdő, a természet, használjuk ki a pompás időt! Hétfőn még ennél is melegebb lesz, az országban sok helyen 27-28 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, és egészen péntekig 20 fok felett marad a nappali maximum, csapadék a következő héten egyáltalán nem várható.

Büszke romák vonultak Salgótarjánban

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.10.19. 18:01

Fotó: Facebook/Roma sajtóközpont
Országos aláírásgyűjtés indul: roma érdekvédők szeretnék elérni, hogy tizennyolc évre állítsák vissza a tankötelezettségi korhatárt.
„Tanulni akarunk!” – idén ez volt a jelmondata a hetedik alkalommal meghirdetett Roma Büszkeség Napjának. A helyszín korábban mindig Budapest volt, a felvonulást most először tartották vidéken, méghozzá a nógrádi megyeszékhelyen, Salgótarjánban. A rendezvényt az Idetartozunk Egyesület, valamint a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége szervezte. Az előzetes bejelentkezések alapján nemcsak a környező településekről, hanem – egyebek mellett – a fővárosból, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Pest megyéből, de még Szlovákiából is érkeztek romák Salgótarjánba. 
Érezzétek jól magatokat! - köszöntette Szomora Szilárd főszervező az összegyűlt, mintegy 400 embert szombat délután, az Öblösüveg-gyárnál. Részt vett a rendezvényen Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos is. 
A tömeg rendőri felvezetéssel, zenélve és énekelve, roma zászlókat lengetve indult a városközpont felé. A vonulók időnként jelszavakat skandáltak: 
„A szegregációs senkinek sem jó!”, „Oktatást, ne koplalást!”, „Opre, roma!” (Fel, romák!).

 Útközben megemlékeztek az elhunyt salgótarjáni művészekről. Virágot helyeztek el Oláh Jolán és Balogh Balázs András festők, Szepesi József költő, író lakhelyénél, végül pedig Balázs János festő, költő, író szobránál.
A főtéren felolvasták a Salgótarjánban született Snétberger Ferenc üzenetét: a gitárművész hangsúlyozta, hogy mindenkit megillet az önbecsülés, az emberi méltóság és a jogegyenlőség. Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület vezetője bejelentette, országos aláírásgyűjtést indítanak annak érdekében, hogy a tankötelezettség korhatárát állítsák vissza tizennyolc évre.  Követelik továbbá, hogy az érettségit adó intézményekben tanuló hátrányos helyzetű fiatalok is kaphassanak Szabóky Adolf-ösztöndíjat.

Több településen egészségtelen mértékig szennyezett a levegő

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.19. 17:06

Fotó: Vajda János / MTI
A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt egészségtelennek minősítették a levegőt Nyíregyházán és Székesfehérváron - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
További négy település - Debrecen, Kecskemét, Szeged és Tököl - levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján. Kiemelték, hogy egyes településeken (Debrecen, Nyíregyháza) a nitrogén-dioxid koncentrációja is magas volt. Az NNK azt írta: a gyermekeknél, a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint az idősebb korúaknál légzőszervi tünetek - köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés - jelentkezhet. Az NNK azt kéri, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető településeken kerüljék a szabadtéri fizikai munkát és a sportolást. Ezen felül arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a légszennyezést okozó tevékenységeket (például a helytelen lakossági tüzelést és az avarégetést). A helyes fűtési módokról bővebb információ található a Fűts okosan! kampány oldalán - tették hozzá.