Előfizetés

Karácsony Gergely kitűzte a kurd zászlót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 19:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A főpolgármester így jelezte, egyetért a kurdok védelmében felvonuló tiltakozókkal. Tüntettek Matteo Salviniért is Budapesten.
Mintegy százan vettek részt azon a tüntetésen, melyet a török offenzíva elleni tiltakozásként tartottak szombaton, Budapesten -írja a 444.hu. A tüntetők – akik a magyar kormány védhetetlen törökpárti állásfoglalása ellen is demonstráltak – végig vonultak Kossuth térről a Blaha Lujza térig,  
 Elhaladtak a Városháza épülete előtt is, ahonnan az egyik ablakból Rojava, azaz a szíriai kurd autonóm régió zászlaját lengették ki. Később Karácsony Gergely, Budapest új főpolgámestere írta ki Facebookra, hogy az ablak az ő dolgozószobája volt, és békepárti polgármesterként kötelességének érezte, hogy kiálljon a kurdok mellett. 
A tüntetés résztvevői egyben azt is követelték, hogy a magyar kormány ne fogadja Recep Tayyip Erdoğan török államfőt november hetedikén- tette hozzá a portál. A tervek szerint a török elnök akkor repül majd Budapestre, és a szombati megmozdulás szervezői azt ígérték, hogy ha Erdogan tényleg jön, akkor sokkal többen lesznek az utcákon aznap.  Szombaton ugyanakkor Matteo Salvini mellett is szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten: az Origo szerint rengetegen vettek részt az eseményen, amin Bayer Zsolt mondott beszédet, háttérben a CÖF zászlójával.

Százak búcsúztatták Borkait Győrben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 18:45
Tüntetők követelték Borkai Zsolt polgármester lemondását Győrben, 2019. október 19-én
Fotó: Népszava
A városháza előtt tartott tüntetés résztvevői a polgármester lemondását követelték.
Szombatra "Viszlát Borkai!" címmel hirdetett tüntetést a győri MSZP a városháza elé.  A vasárnapi önkormányzati választásokon újra megválasztott Borkai Zsolt győri polgármester kedden sajtótájékoztatón jelentette be Győrben, hogy bár a Fideszből kilép, függetlenként folytatja az elkövetkező 5 évben polgármesteri tevékenységét - írja az Index.
Az eseményen pár százan tüntettek a győri városháza előtt azért, hogy a szexuális botrányba keveredett Borkai mondjon le polgármesteri címéről is.   
A felszólalók többek között olyanokról beszéltek, hogy Borkainak inkább aszfaltra kellett volna költenie, és oszlassa fel magát a közgyűlés, az újraválasztott polgármester pedig mondjon le. Emellett felháborítónak találják, hogy a győri püspök még nem szólalt fel az ügyben. 
Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy össze kell fogni, erősíteni kell az összefogást és "elzavarni ezt a bandát", mert Magyarországnak és Győrnek nem ilyen vezetőkre van szüksége. Jenei Ferenc, az LMP győri és régiós elnöke azt hangoztatta, hogy Borkai Zsolt egy "politikai hulla". "Hiába nyert alig hatszáz szavazattal, neki távoznia kell Győrből, nem engedhetjük meg, hogy bukott ember irányítsa a várost" - fogalmazott. Kitért az ellenzéki összefogásból október 8-án kilépett négy jobbikos képviselőjelöltre is, akiket a pártból azóta már kizártak, és a két induló civil szervezetre is, az Összefogás Győrért Egyesületre és a Civilek Győrért szervezetre. Jenei Ferenc "politikai szélhámosoknak" nevezte őket, mert meglátása szerint elárulták az ellenzéki összefogást. A politikus közölte, hogy ezentúl minden héten pénteken 17 órától csendes tiltakozó akciót tart a városháza előtt, ehhez bárki csatlakozhat. Bőröndöket hagynak majd az épület előtt, jelezve Borkai Zsolt számára: "nem felejtünk, nem bocsátunk meg" - tette hozzá.
Hegyi Szabolcs, a Momentum győri politikusa azt mondta, hogy Borkai Zsolt úgy lépett ki a Fideszből, hogy közben annak bábja maradt. Hozzátette, a közgyűlést fel kell oszlatni és le kell mondatni Borkai Zsoltot. Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke bejelentette, hogy méltatlansági indítványt fognak kezdeményezni Borkai Zsolt ellen, és bízik abban, hogy a közgyűlés fideszes többsége ezt megszavazza. Kitért arra is, hogy a fideszes szavazókat "becsapták", mert "azt hazudták a telefonba, hogy szavazz Borkaira, majd úgyis lemond, de legalább nem jön ide Gyurcsány". Meglátása szerint a fideszes szavazó jogosan van felháborodva azon, hogy Borkai Zsolt ugyan kilépett a Fideszből, de nem mondott le.
Glázer Tímea
Fotó: Népszava
Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke, az ellenzék közös polgármesterjelöltje azt mondta, egy hete a kezükben volt a lehetőség, hogy lemossák a "szégyent" a városról, de nem sikerült. Szerinte Borkai Zsolt a Fideszből való kilépésével "a Fideszt akarja megóvni", nem arról van szó, hogy "Győrnek nem akar morális hátrányt okozni". Úgy fogalmazott: "nem vicces, hogy olyan polgármesterünk van, aki még a Fidesznek is ciki". "Győr tisztességes város, és megmutatjuk Borkai Zsoltnak, hogy nem a Fideszből kellett volna kilépnie, hanem a győriektől bocsánatot kérnie és lemondani" - mondta Glázer Tímea.
Eközben már zajlik a szavazatok újraszámlálása is Győrben, hogy kiderüljön, a 641 plusz vokssal befutó Borkait valóban teljes joggal választották-e újra. A voksok felét már újraszámolták, a végleges eredmény jövő hét elején születhet meg.

Ezt az októbert tényleg lehet szeretni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 18:31

Fotó: Shutterstock
Olyan idő lesz vasárnap és a következő napokban, hogy el sem hisszük.
Aki szereti a vénasszonyok nyarát (bocsánat, indián nyarat), annak egy szava sem lehet sem a vasárnap, sem a következő néhány nap időjárására. A Meteorológia Szolgálat jelentése szerint éjszaka ugyan a túlnyomóan derült ég miatt hűvös lesz (bár nem nagyon, 7-14 fok várható) és főként északkeleten foltokban köd képződhet, nappal viszont szinte nyári időt élvezhetünk. Kevés lesz a felhő, sokat süt a nap, csapadék nem lesz. Egyedül a szélre lehet apró panasz, mert többfelé megélénkül, az ország északnyugati harmadán nagy területen meg is erősödik a déli, délnyugati szél. De ez meleget hoz, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22 és 26 fok között várható. Szóval aki csak teheti, irány az erdő, a természet, használjuk ki a pompás időt! Hétfőn még ennél is melegebb lesz, az országban sok helyen 27-28 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, és egészen péntekig 20 fok felett marad a nappali maximum, csapadék a következő héten egyáltalán nem várható.