Előfizetés

Szabad szemmel: a Borkai-botrány egy időre megakasztotta az orbáni hatalmi gépezetet

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.20. 08:29

Nemzetközi sajtószemle, 2019. október 20.
Spiegel A hetilap úgy látja, hogy korai még az eufória a magyar ellenzék számára, a választási sikertől függetlenül. A győzelem széleskörű összefogás eredménye volt a nagyvárosokban a sokszorosan korruptnak és önteltnek leírt kormányjelöltekkel szemben. Ám országos szinten nehéz elképzelni egy ugyanilyen szövetséget. Ráadásul a Fidesz a tavalyi eredményhez képest nem veszített, sőt inkább további voksokat gyűjtött. Továbbá hosszú távon egyébként is Orbánnál van az előny: az engedetlen polgármestereket a költségvetési juttatások megkurtításával taníthatja móresre. Az, hogy Karácsony a kampány során az isztambuli és varsói polgármestertől kért tanácsot, sokat elárult jövőbeli irányvonaláról. Ám hogy a két másik főváros ellenzéki kezekben van, az nem gátolja Kaczynskit és Erdogant abban, hogy zavartalanul mozgassa a szálakat.
Le Monde A Borkai-féle orgia egy időre megakasztotta az orbáni hatalmi gépezetet, miután a győri polgármester olyan botrányba keveredett, amelyből kevés politikus képes kimászni. A Fidesz őt tartja felelősnek a történelmi pofonért. A videó minden köntörfalazás nélkül megmutatta, amint a tisztes családapa rossz lányokkal akciózott, de volt ott alkohol és kábítószer is. Egy olyan ultrakonzervatív párt számára, amely fő programjának a keresztény identitás védelmét választotta, az ilyen képek különösen sokkolóak. Ráadásul az, aki feltette a mozit a világhálóra, azt állítja, hogy a kompromittáló kirándulást korrupcióból származó pénzekből fedezték. Szóval szex, üzleti összejátszás, drog – nehéz ennél zajosabb botrányt elképzelni a kampány kellős közepén. A Fidesz az elején a szokásos agyonhallgatással próbálkozott. Ám utána a párton belül többen, és Tarlós is úgy ítélték meg, hogy nem elegendő Borkai szabadkozása, ezért a városvezetőnek mennie kell. Utána következett, hogy a politikus meghirdette a sajtótájékoztató, majd lemondta, a Magyar Nemzet pedig eltüntette a cikkét, amelyben a polgármester távozását követelte. Idáig nemigen lehetett ilyen zavart tapasztalni a hatalom kommunikációs apparátusában. Borkai végül marad, bár kénytelen volt kilépni a Fideszből. Orbán azonban még messze van a bukástól.
The Times A recenzióban Victor Sebestyén, a magyar származású elemző úgy mutatja be Paul Lendvai Orbán Viktorról, Európa új erős emberéről írott könyvét, hogy az kitűnőben vezeti le, miként változtatta meg egy igen okos politikus a széljárást Magyarországot. Ezen felül igen pontosan ábrázolja, mi történt másutt az elmúlt években az egykori keleti tömbön belül, miközben a földrész többi része csak lesett. Arra is kitér, hogy a szerző időnként túloz: Orbán ugyan nem börtönzött be ellenzékieket, nemrégiben nagy tüntetések voltak a rendszere ellen. Ám aki ismeri a magyar helyzetet, az tudja, hogy az ország jelenleg kevésbé szabad, viszont elnyomóbb, mint az utóbbi két évtizedben bármikor.
Foreign Affairs A tanulmány azt hangsúlyozza, hogy a szélsőjobbos populisták DNS-ében gyárilag benne van a bukás, így Európában mostanában az egyik veszít a másik után. Éspedig azért, mert politikájukból következően zavaró hibákat követnek el. Ugyanis irányvonalukat zavaros szűklátókörűség és megalapozatlan, túlzott önbizalom jellemzi. Áll ez Strachéra, az Osztrák Szabadságpárt korábbi vezérére, Salvinire, az olasz Liga élén, valamint Boris Johnsonra. Áldozatul estek saját nagyképűségüknek, a legyőzhetetlenség hamis érzetének, valamint annak a hajlamuknak, hogy készek igen kockázatos húzásokba is belemenni. Vagyis ami hatalomra segíti őket: az erő kisugárzása, a saját maguk körül kialakított személyi kultusz, valamint a bonyolult kérdésekre gyártott egyszerű válaszok miatt egy idő után elszakadnak a valóságtól, és végül visszazuhannak a földre. A jobbos demagógia azonban erős marad Európában. De ahogy az említett három párt defenzívába szorult, az utal arra, hogy alapvetően sebezhetőek, és így különösen hajlamosak végzetes melléfogásokra. Pedig nemrégiben még úgy látszott, hogy az ilyen populisták igencsak jönnek fel a földrészen. Ám Ausztriában és Olaszországban útjukat állta az erős, demokratikus intézményrendszer. Ez azonban nem igaz a magyarokra és a lengyelekre, ott a folyamatos támadások meggyengítették a szabad sajtót és a független bíróságokat. Ezért a hatalmon lévő szélsőségesek minden ellensúly nélkül maradtak. A szélsőjobbos populistákba genetikailag bele van kódolva a végük. Ellenfeleik reményt meríthetnek ebből a megfigyelésből. A mi-vagy-ők felfogás korlátozza helyzetfelismerő képességüket, ami azután hiányos információkat és rossz döntéseket eredményez. A másikkal szemben érzett megvetés következménye az lehet, hogy a normákra fittyet hányó vezető átgázol intézményeken és ez azután végzetesnek bizonyul számukra. Főleg ha az intézmények elég szilárdak ahhoz, hogy kivédjék a rohamokat. Az önhittség lényege esetükben az, hogy úgy érzik: történelmileg elkerülhetetlenek és ez már eleve beharangozza kudarcukat. Mert könnyebb felvillanyozni a tömeget azzal, hogy „Vegyük vissza Nagy-Britanniát” vagy hogy Olaszország mindenek előtt”, mint azt hirdetni, hogy térjünk vissza a normális állapotokhoz. Legalábbis egyelőre.

Mindenképpen halasztják a Brexitet, tízezrek tüntetnek Londonban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.19. 16:52
Tüntetők követelnek második Brexit-népszavazást Londonban, 2019. október 19-én
Fotó: Niklas Halle'n / AFP or licensors
Nem a Brexit-megállapodásról, csak annak kitolásáról szavazott az alsóház, Boris Johnson hívei a végleges kilépést követelik, a miniszterelnök a parlamenti döntés ellenére közölte: nem tárgyal a halasztásról.
Elfogadta a londoni alsóház azt a módosító javaslatot, ami alapján halasztani kell Brexit formális jóváhagyását – addig, amíg a amíg a megállapodás jogi szövegét a parlament teljes egészében törvénybe nem iktatja - írja az MTI. A 322-306 arányban elfogadott módosítás gyakorlatilag a Brexit halasztását is jelenti, mivel szombaton a tervekkel ellentétben nem lesz szavazás a Brexit-egyezmény jóváhagyását célzó kormányzati indítványról. Bár a távirati iroda erre nem tér ki, az alsóház szembe ment Boris Johnson kormányának akaratával is, hiszen a kabinet egyenesen a Brexit-megállapodást akarta szentesíteni a rendkívüli szavazáson.
A döntés következményeként érvénybe lépett az a törvény, amelynek alapján Boris Johnson miniszterelnöknek még szombaton, brit idő szerint 23 óráig kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a Brexit halasztását a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon túl. Kérdés persze, hogy az EU belemegy-e az újabb határidő-hosszabbításba. Johson a módosítóról szóló szombat délutáni szavazás után bejelentette: nem tárgyal az EU-val a Brexit halasztásáról, a törvény őt erre nem is kötelezi. Azt ugyanakkor nem mondta, hogy nem írja meg a halasztást kezdeményező levelet. A jövő héten mindenesetre az alsóház elé terjeszti a Brexit-megállapodás jogi szövegét vitára és szavazásra. Johnson alsóházi bejelentésének előzményeként a képviselők megszavazták azt a módosító indítványt, amelynek célja a Brexit feltételrendszerét rögzítő, e héten elért megállapodás formális jóváhagyásának halasztása mindaddig, amíg a megállapodás törvénybe iktatásához szükséges összes jogi instrumentumot, köztük az egyezmény jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja.  
Eközben tízezrek vonultak az utcára London központjában új, második népszavazást követelve a Brexitről; a tömeg a BBC beszámolója szerint körülvette a Parlament épületét is, amire 37 éve nem volt példa. 

Végéhez érhet a „vörös hullám”? Veszélyben Evo Morales elnöksége Bolíviában

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.19. 10:45
Evo Morales máig népszerű, de sokan megelégelték stílusát
Fotó: PEDRO UGARTE / AFP
Távolról sem biztos, hogy negyedszerre is államfővé választják.
Dél-Amerika több országában radikális, illetve mérsékeltebb baloldali vezetés volt hatalmon még néhány évvel ezelőtt is. Hugó Chávez, Venezuela egykori elnöke azonban 2013-ban meghalt, s az ország azóta Nicolas Maduro elnöksége alatt minden korábbinál súlyosabb válságba sodródott. Rafael Correa korábbi ecuadori elnök külföldre szökött, Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil és Ollanta Humala volt perui elnök pedig börtönben ül. A „vörös hullámnak” vége, Evo Morales bolíviai elnök amolyan utolsó mohikán a földrészen. Most azonban a 14 éve hatalmon lévő ajmara származású politikus elnöksége is komoly veszélybe került. Távolról sem biztos ugyanis, hogy negyedszerre is államfővé választják. A vasárnapi voksolás előtt a közvélemény-kutatók 35-38 százalékon mérik Moralest, az első indián elnököt, ez azonban nem elég ahhoz, hogy „csont nélkül”, még az első fordulóban győzedelmeskedjék. Ehhez ugyanis legalább 40 százalékra, illetve 10 százalékos előnyre lenne szüksége a helyi törvények szerint. A legnagyobb ellenfele Carlos Mesa egyetemi professzor, polgári jelölt, akit a bolíviaiak 25-28 százaléka támogat. Harmadik helyen pedig nem egészen tíz százalékkal a neoliberális gazdaságpolitika pártfogója, Oscar Ortíz áll, akit elsősorban a vállalkozók támogatnak. Morales mindenképpen az első fordulóban akar nyerni, mert ha ez nem sikerül neki, akkor a második fordulóban igen nehéz dolga lenne Mesával szemben. A jelenlegi bolíviai elnök semmit sem bízott a véletlenre, az egész államapparátust arra kötelezte, hogy mindent saját kampányának vessen alá. „Csak így tovább” – hangzik választási hadjáratának szlogenje. Bolívia – Venezuelával szemben – viszonylag sikeres gazdaságpolitikát folytatott az eltelt másfél évtized alatt. A GDP átlagosan 4,5 százalékkal emelkedett, különösen az indián bennszülött lakosság élvezte ennek előnyeit. A szegények aránya 63-ról 36 százalékra csökkent. Morales államosította a nyersanyagok adásvételéért felelős vállalatokat, amivel idővel sikerült feltöltenie az államkasszát. A pénz egy részét alapokba helyezte. Bár Morales még mindig népszerű, sokan elégelték meg önkényes vezetési stílusát. A mérsékelt Mesát viszont a középen állók is megválaszthatónak tartják. Ugyanakkor akadnak olyan hangok is, amelyek szerint Moralesék úgyis elcsalják a választást.