Nők cserélték ki a Nemzetközi Űrállomás akkumulátorait (videó)

Publikálás dátuma
2019.10.21. 10:10

Fotó: NASA
Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa először lépett férfi nélkül a világűrbe.
Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa az állomás akkumulátorait cserélték ki. A pénteki, hétórás űrséta, amelyet a NASA élőben közvetített, összhangban áll az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA azon céljával, hogy előmozdítsa a nemek közti egyenlőséget a világűrben. 
Koch egy októberi sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte az eseményt, és azt mondta, az űrséta sokak számára jelent majd inspirációt. Sandra Magnus, a NASA egyik korábbi űrhajósa, aki 136 napot töltött az ISS-en a Reuters hírügynökségnek szintén kiemelte: nagyon fontos, hogy a fiatal nők ez alapján is tudjanak szerepmodelleket választani maguknak. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ilyen feladatok elsődleges feltétele mindenekelőtt a hozzáértés.
Az Egyesült Államok első női űrhajósa, aki űrsétát végzett, Kathy Sullivan ugyancsak üdvözölte az eseményt. Először márciusban tettek volna kísérletet egy csak nőkből álló űrsétára, ezt azonban elhalasztották, mert az állomáson nem volt elegendő, mérethez illő űrruha.
Az ISS űrhajósai 2000 óta 221, a karbantartás miatt szükséges űrsétát tettek, ebből 43 alkalommal nő is volt a csapatban.
Szerző
Témák
NASA ISS űrséta nők

Háromezer éves szarkofágok kerültek elő Luxorban

Publikálás dátuma
2019.10.20. 17:13

Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
Az al-Aszászíf nekropoliszban két hónappal ezelőtt kezdődtek az ásatások, amelyek végül több sír sikeres felkutatásához vezettek.
Harminc darab, jó állapotban lévő, színes festéssel borított szarkofág került elő Luxorban – jelentették be az egyiptomi hatóságok szombaton. A koporsók 3000 évesek lehetnek, és az al-Aszászíf nekropoliszban találták őket, két szinten elrendezve. Az alsó szinten 18, a felsőn 12 szarkofág nyugodott – mondta el Hálid al-Anáni műemlékvédelmi miniszter, kiemelve, hogy a 19. század vége óta nem került elő szarkofágok ilyen csoportja a földből Egyiptomban. Musztafa Vazíri, az Egyitpomi Műemlékvédelmi Főtanács elnöke kifejtette, hogy a most megtalált harminc szarkofág a 22. dinasztia korából, az időszámításunk előtt 10. századból származik, és papok és családtajaik maradványait rejti. Férfiak, nők és gyerekek nyugszanak bennük. Vazíri beszámolt arról, hogy az al-Aszászíf nekropoliszban két hónappal ezelőtt kezdődtek az ásatások, amelyek végül több sír sikeres felkutatásához vezettek. Luxor környékén 1881-ben és 1898-ban kerültek elő királysírok, 1891-ben pedig szintén papok szarkofágjainak csoportját találták meg. 
Szerző

„Meghallotta” a hidaknál használt mikrofon a térdízület gyulladását

Publikálás dátuma
2019.10.19. 10:10

Fotó: AMELIE-BENOIST / AFP
A beteg térdízület diagnosztizálására is bevethetők a hidak rejtett hibáinak feltárására használt mikrofonok egy új angol kutatás szerint.
A hidak rejtett hibáinak feltárására használt technológia a beteg térdízület diagnosztizálására is bevethető – számolt be róla a BBC hírportálja. 
Az oszteoartritisz degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, ahol a porc a túlzott kopástól lebomlik, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek mozgás közben, ami fájdalmat, merevséget és a térd megdagadását okozza. A szervezet a kisebb ízületi károsodást maga is képes kijavítani, de az oszteoartritisszel nem boldogul.
A Lancasteri Egyetem, a Közép-Lancashire-i Egyetem és a Manchesteri Egyetem tudósai az új kutatás 89, oszteoartritiszben szenvedő felnőtt résztvevőjének térdére kis mikrofont erősítettek, hogy rögzítsék a magas frekvenciájú zajokat. Az emberi füllel nem hallható hangokat számítógéppel elemezték, hogy feltérképezzék a térd állapotát – olvasható a PLoS One tudományos lap friss számában ismertetett tanulmányban. Azt kérték a résztvevőktől, hogy ülő helyzetből álljanak fel, majd ezt ismételjék meg még négyszer, miközben a mikrofon rögzítette az ízület hangjait.
Feltételezték, hogy a térd úgy viselkedik, mint a mérnöki szerkezetek: a sima és jól síkosított felületek hangtalanul mozdulnak el egymáson, a durva, kevéssé síkos felületek pedig hangot generálnak. Az eredmények azt mutatták, hogy a mikrofonok „meghallották” az egészséges és a beteg térd hangzása közötti különbséget.
„Jelenleg általában röntgennel állapítjuk meg, milyen fokú az oszteoartritisz, a helyzet pedig néhány havonta változhat. Az új módszer finomabb, érzékenyebben, röntgen nélkül mutatja meg, milyen fokú a károsodás” – mondta John Goodacre, a Lancasteri Egyetem professzora, a kutatás vezetője.
Megállapították, hogy minél több kiugrást jegyeztek fel a mikrofonok a hanghullámok rögzítésekor, vagyis minél "hangosabb" volt a térd, annál súlyosabb volt az oszteoartritisz. Noha emberi füllel ezek a hangok nem hallhatók, lehetséges, hogy minden egyes térdnek megvan a saját „hangszíne”. Amikor a térd hallható hangot ad, például „kattog”, az is utalhat oszteoartritiszre.
Goodacre szerint az új eljárás további kutatásokkal a sportsérülések elkerülését is szolgálhatja. Más testrészek – például a csípő vagy a kéz – oszteoartritiszét egyelőre nem vizsgálták.
Szerző