Előfizetés

Veszélyben a svájci varázsformula

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:53
Regula Rytz, a Zöldek elnöke
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Alaposan átalakíthatja a konszenzusra épülő svájci politikai rendszert, a helyi pártok kormányzati szerepvállalását szabályozó „varázsformulát”, hogy a Zöldek az alpesi államban történetük legjobb eredményét érték el.
A helyi tradíciók szerint ugyanis a négy legnagyobb párt rendelkezik a legfontosabb miniszteri tárcákkal, a környezetvédők azonban előretörésük miatt jogosan követelhetnek maguknak miniszteri tisztségeket. A voksolást a bevándorlásellenes, a politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő Svájci Néppárt (SVP) nyerte, de a párt komoly visszaesést könyvelhetett el a 2015-ös parlamenti választáshoz képest, hiszen 11 mandátummal kevesebbet szerzett. Szintén csökkent a szociáldemokrata SP támogatottsága, amely öt mandátumos csökkenést jelent. A szabaddemokraták sem úszták meg csökkenéssel: négy mandátumuk veszett oda. A GPS nevű baloldali környezetvédő párt ezzel szemben 17 képviselői helyet nyert. Ezzel a konzervatív néppártot is sikerült az ötödik helyre szorítania. Hogy milyen jelentős a zöld hullám Svájcban, az is jelzi: a liberális zöldek is 16 mandátumot szereztek, vagyis a két környezetvédő párt összesen 54-et, annyit, amennyivel az SVP az élen végzett. 
Tévévitán a pártok vezetői
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Mint a Neue Zürcher Zeitung kommentárjában megállapította, a választók egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg: azt akarják, hogy a kormány erőteljesebben foglalkozzék a környezetvédelmi kérdésekkel. Másrészt az SVP és a lap szerint az SP visszaesése azt is jelzi, a társadalomnak elege van a megosztás politikájából. Harmadrészt a választók több nőt akarnak látni a parlamentben. Az SVP visszaesése egy nemzetközi trendre is ráirányítja a figyelmet: az embereket Svájcban is mind kevésbé érdekli a bevándorlás témaköre. A párt sok választója azért is maradhatott távol az urnáktól, mert az SVP több a bevándorlással kapcsolatos ígéretét sem valósította meg. A Tages Anzeiger című lap pedig azt állapította meg, hogy a környezetvédők már elég érettek a kormányzati szerepvállalásra. A nagyobbik környezetvédő pártot irányító Regula Rytz azt követelte, hogy mielőbb tegyék lehetővé számukra: jussanak szóhoz a kabinetben.

2020-ra ígéri Lavrov, hogy a Török Áramlat második szakasza is eléri Európát

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.21. 13:59

Fotó: Isa Terli / AFP/Anadolu Agency
Magyarországnak évi 6 millió köbméter gázt szeretnének eladni az oroszok, miután elkészül a vezeték.
A Török Áramlat földgázvezeték második, Európába tartó szálának építési munkálatai 2020-ra, határidőre be fognak fejeződni - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt követően, hogy hétfőn Moszkvában bolgár hivatali partnerével, Ekaterina Zaharievával tárgyalt. Lavrov a Zaharievával közösen megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: a bolgár társtárca vezetője arról tájékoztatta, hogy a gázszállítási infrastruktúra bulgáriai szakaszának építése hétfőn elkezdődött a bolgár miniszterelnök és a szófiai orosz nagykövet jelenlétében.
A Török Áramlat Európába irányuló második szála évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd. Ebből az Interfax hírügynökség összegzése szerint 3,5 milliárd köbméterrel Bulgária, 2,5 milliárddal Szerbia, 6 milliárddal pedig Magyarország részesül majd. A további 3,75 milliárd köbmétert Szlovákiába, illetve Ausztriába, a baumgarteni elosztó központba szállíthatják majd.
Pénteken egyébként a Török Áramlat földgázvezeték Fekete-tengeri szakaszán megkezdték a két szál egyikének gázzal feltöltését az üzembe helyezési és beállítási munkálatok keretében. Törökországban eközben befejezéséhez közeledik a fogadó terminál építése.

Kuciak-gyilkosság: benyújtották a vádiratot

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.21. 13:33

Fotó: Beata Zawrzel / AFP
A száz oldalas vádirat alapján életfogytiglani börtönbüntetés is várhat a vádlottakra - köztük a megrendeléssel gyanúsított Marián K. nagyvállalkozóra.
Benyújtotta a vádiratot hétfőn a nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, tavaly februárban elkövetett szlovákiai újságíró-gyilkosság ügyével foglalkozó különleges ügyész a bazini székhelyű bíróságra - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az üggyel foglalkozó különleges ügyészség (ÚSP) közlésére hivatkozva.
A vádirat összesen hat vádpontot tartalmaz, köztük kétrendbeli bérgyilkosságot, Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és menyasszonya meggyilkolásán kívül egy másik, még 2016-ban elkövetett gyilkosságot is.

A vádiratban a gyilkosságok megrendelésével gyanúsított Marián K. nagyvállalkozó és az elkövető, Miroslav M. mellett - aki már beismerte az újságíró és barátnője meggyilkolását -, a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított Zs. Alena és a gyilkosság elkövetésében bűnrészességgel gyanúsított Sz. Tamás is szerepel. Az ügy egy további gyanúsítottja, az újságíró-gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított A. Zoltán a múlt héten vádalkut kötött az ügyésszel.
A most benyújtott, csaknem százoldalas vádirat, 25 ezer oldalnyi vizsgálati anyagon alapul, és a gyanúsítottak további kihallgatásán kívül tanúk tucatjainak, illetve több törvényszéki szakértőnek a meghallgatására tesz javaslatot.
A vádiratban szereplő vádpontok alapján az elkövetők 25 évi vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetők.

A hírhedt kettős gyilkosság áldozatait - egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát - tavaly február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. Az újságíró halála - akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg - közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sohasem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és kabinetjének széles körű átalakításához vezettek.
A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben nyolc embert vett őrizetbe az ügyben folytatott nyomozás eredményeként. Később közülük három ember és további gyanúsítottak ellen is eljárást indítottak. Közülük a vizsgálati fogságban lévő Sz. Tamás ellen, akit bűnrészességgel gyanúsítanak a gyilkosság elkövetésében, más, többek között komoly jelentőségű gazdasági bűnténnyel kapcsolatban is eljárás folyik.