Előfizetés

2000 római pénzérmét talált egy szerződéses kincsvadász Baranyában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.21. 11:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kerámiaedényben elásott vagyon már csak azért is fontos lelet, mert arról is sok mindent tudni lehet, hogy hogy kerülhetett oda, ahol rátaláltak.
Több mint kétezer darab, negyedik századi, római kori, bronz pénzérme került elő Baranya megye déli részén - adta hírül a Janus Pannonius Múzeum (JPM) hétfőn. A kisméretű érmék eszmei és tudományos értéke azért igazán kiemelkedő, mert ismert lelőhelyen, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs - azaz, következtetni lehet belőle arra, hogy annak idején pontosan milyen gazdasági folyamatok játszódtak le. A bama.hu azt írja, a pénzérméket egy szürke házi kerámiából készült edényben helyezték a föld alá. Az összetört edényt a közeljövőben restaurálják a múzeumban.
Gábor Olivért, a múzeum régészét idézve a közleményben kitérnek rá: ilyen mennyiségű pénzkincsre ritkán lehet ráakadni, bár az adott lelőhelyen valószínűsíthetőek voltak római kori leletek.
Az érméket egy önkéntes lelőhely-felderítő, Hendinger Zoltán találta meg, aki a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkereső, amatőr kutató. Ez azt jelenti, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak átadja. A JPM több mint egy tucat fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt folyamatosan. A tervek szerint az általuk megtalált kincsekből időszaki tárlatot is rendeznek jövőre a többi között a most meglelt római kori érmék bemutatásával.

Nők cserélték ki a Nemzetközi Űrállomás akkumulátorait (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.21. 10:10

Fotó: NASA
Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa először lépett férfi nélkül a világűrbe.
Jessica Meir és Christina Koch, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa az állomás akkumulátorait cserélték ki. A pénteki, hétórás űrséta, amelyet a NASA élőben közvetített, összhangban áll az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA azon céljával, hogy előmozdítsa a nemek közti egyenlőséget a világűrben. 
Koch egy októberi sajtótájékoztatóján mérföldkőnek nevezte az eseményt, és azt mondta, az űrséta sokak számára jelent majd inspirációt. Sandra Magnus, a NASA egyik korábbi űrhajósa, aki 136 napot töltött az ISS-en a Reuters hírügynökségnek szintén kiemelte: nagyon fontos, hogy a fiatal nők ez alapján is tudjanak szerepmodelleket választani maguknak. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ilyen feladatok elsődleges feltétele mindenekelőtt a hozzáértés.
Az Egyesült Államok első női űrhajósa, aki űrsétát végzett, Kathy Sullivan ugyancsak üdvözölte az eseményt. Először márciusban tettek volna kísérletet egy csak nőkből álló űrsétára, ezt azonban elhalasztották, mert az állomáson nem volt elegendő, mérethez illő űrruha.
Az ISS űrhajósai 2000 óta 221, a karbantartás miatt szükséges űrsétát tettek, ebből 43 alkalommal nő is volt a csapatban.

Háromezer éves szarkofágok kerültek elő Luxorban

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.20. 17:13

Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
Az al-Aszászíf nekropoliszban két hónappal ezelőtt kezdődtek az ásatások, amelyek végül több sír sikeres felkutatásához vezettek.
Harminc darab, jó állapotban lévő, színes festéssel borított szarkofág került elő Luxorban – jelentették be az egyiptomi hatóságok szombaton. A koporsók 3000 évesek lehetnek, és az al-Aszászíf nekropoliszban találták őket, két szinten elrendezve. Az alsó szinten 18, a felsőn 12 szarkofág nyugodott – mondta el Hálid al-Anáni műemlékvédelmi miniszter, kiemelve, hogy a 19. század vége óta nem került elő szarkofágok ilyen csoportja a földből Egyiptomban. Musztafa Vazíri, az Egyitpomi Műemlékvédelmi Főtanács elnöke kifejtette, hogy a most megtalált harminc szarkofág a 22. dinasztia korából, az időszámításunk előtt 10. századból származik, és papok és családtajaik maradványait rejti. Férfiak, nők és gyerekek nyugszanak bennük. Vazíri beszámolt arról, hogy az al-Aszászíf nekropoliszban két hónappal ezelőtt kezdődtek az ásatások, amelyek végül több sír sikeres felkutatásához vezettek. Luxor környékén 1881-ben és 1898-ban kerültek elő királysírok, 1891-ben pedig szintén papok szarkofágjainak csoportját találták meg.