Bakanccsal rúgta ki munkása fogát: öt év börtönre ítélték az ózdi csicskáztatót

Publikálás dátuma
2019.10.21. 16:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi tíz éven keresztül dolgoztatta éhbérért ismerősét, rendszeresen verte a hajléktalan áldozatot.
  • A sértett sanyargatásával elkövetett kényszermunka,
  • maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés ,
  • maradandó fogyatékosságot okozó könnyű testi sértés .
Ezekben a pontokban találta bűnösnek az Ózdi Járásbíróság azt a férfit, aki a vád szerint tíz éven keresztül dolgoztatta ingyen egy kiszolgáltatott ismerősét, és rendszeres bántalmazással tartotta sakkban az áldozatot. Mint a Miskolci Törvényszék közleményében olvasható, a lakhatással és biztos megélhetéssel nem rendelkező sértett még 2008-ban költözött a vádlotthoz és annak családjához. Megállapodtak, hogy a hajléktalan férfi elvégzi a ház körüli munkákat, gondozza az állatokat és fát vág, melyért cserébe a vádlott lakhatást, napi háromszori étkezést és fizetséget biztosít számára.
A szállásadó csaknem két éven keresztül be is tartotta a megállapodásukat, azonban 2010-től kezdődően egyre rosszabbul bánt a sértettel, többször megütötte, elvette a szociális segélyét, illetve a közmunkából származó jövedelmét, később pedig arra kényszerítette, hogy hagyja ott a munkahelyét, és csak neki dolgozzon. 2014-ben a csicskáztató férfi és családja átköltözött egy másik ózdi ingatanba, ahová a sértettet is magukkal vitték és beköltöztették a ház nyári konyhájába. A bántalmazások ezt követően rendszeressé váltak. A sértett többször megpróbálta otthagyni a férfit - egy alkalommal például Miskolcon akart munkát vállalni - de az mindig utánament, visszahozta és megverte. 
Az is előfordult, hogy egy ásóval sújtott a sértett fejére, aki jobb kezével védekezett, így az eltört. Orvosi segítség hiányában azonban csontja eldeformálódva forrt össze.

Az éveken át tartó sanyargatás 2018. február 8-án ért véget, amikor 
a vádlott acélbetétes bakancsával úgy megrúgta a sértett fejét – mert az túl kevés fát vitt haza az erdőből – hogy gyökerestől kitört az egyik foga. A sértett másnap hajnalban tudott megszökni a rabságból.

A járásbíróság a vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott ez idáig sosem volt büntetve. Ugyanakkor a vádlott terhére értékelte, hogy a környező településeken egyre gyakrabban élnek vissza a kiszolgáltatott körülmények között élők helyzetével. A bíróság a vádlott letartóztatását is elrendelte. 
Szerző

Halálos ütközés Nagyvenyimben, vasúti munkagép tarolta le a Mercedest (videó)

Publikálás dátuma
2019.10.21. 14:49
Autóroncs a nagyvenyimi baleset helyszínén
Fotó: police.hu
A személyautó középkorú sofőrje a helyszínen életét vesztette.
Tragikus kimenetelű baleset történt hétfőn reggel a Fejér megyei Nagyvenyimben: a helyi vasúti átjáróban egy Mercedes eddig tisztázatlan körülmények között vasúti munkagéppel ütközött.
A vasúti szerelvény a vezetőoldalon roncsolta össze a személyautót, 45 éves sofőr a helyszínen belehalt sérüléseibe. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit - írja a police.hu
Szerző
Frissítve: 2019.10.21. 15:40

Nemzetközi adócsaló hálózatot számoltak fel - Magyarországnak 1,5 milliárdos kárt okoztak

Publikálás dátuma
2019.10.21. 14:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bűnözői csoport tagjai vállalatokat alapítottak Európában és az Egyesült Államokban, majd fiktív számlákat állítottak ki egymásnak.
Magyarországot megkárosító, sorozatos áfacsalást elkövető nemzetközi szervezett bűnözői csoportot számoltak fel egy Magyarország mellett négy ország bevonásával végzett akcióban - közölte az Eurojust hétfőn. Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség tájékoztatása szerint
a magyar, a szlovák, a lengyel, a brit és az amerikai hatóságok 193 házkutatást követően hét embert állítottak elő, és további 37 embert hallgattak ki, akiknek szintén közük lehetett a csoport tevékenységéhez.

A bűnözői csoport tagjai az említett országokban vállalatokat alapítottak, majd valós tevékenység elvégzése nélkül, fiktív számlákat állítottak ki egymásnak. A 2015 januárja és 2019 szeptembere között elkövetett pénzmosással járó adócsalás mintegy 4,3 millió euró (nagyjából 1,5 milliárd forint) veszteséget okozott Magyarországnak.
A hatóságok megközelítőleg 2,3 millió euró (mintegy 730 millió forint) készpénzt, különböző nagy értékű árucikkeket, két luxusautót, bitcoint, és ingatlanokat foglaltak le.