Előfizetés

Kordon mögül kérdezhetnek az újságírók a Képviselői Irodaházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 17:09

Fotó: Népszava
Kövér László megmutatta, hogy a keresztény szabadság korszakában hol a helye a sok kérdezősködő firkásznak.
Míg Kövér László házelnöki rendelete kapcsán leginkább az Országházban készített interjúk elgáncsolása foglalkoztatta a közvéleményt, arról kevesebb szó esett, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést – írja a Mérce. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”
Az új parlamenti ülésszak kezdete előtt néhány órával pedig már a Képviselői Irodaházban is erősen látszanak a következményei Kövér László szigorának, a fent említett „kordonnal kijelölt hely” pedig így néz ki:  
Mint a lap emlékeztet rá, az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés az alábbiak szerint módosult: • Az állandó sajtóbelépő ezután csak az országgyűlés ülésszaka alatt lesz érvényes, azonkívül a parlamenti tudósítóknak is napi belépőt kell váltaniuk. • A karzatra fotózni ezután csak a kijelölt útvonalon lehet majd felmenni. • A kupolacsarnoktól délre eső területen ezután csak külön engedéllyel léphetnek be a sajtó munkatársai. • Az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja. • Sajtótájékoztatót ezután csak az Országgyűlés sajtótermében, a képviselőcsoportok sajtótermeiben, valamint az Országház északi társalgójában lehet tartani. • Innentől kezdve tilos lesz a felvételkészítés a plenáris üléstermet körülvevő folyosón és az Országház földszinti és félemeleti folyosóin, valamennyi étteremben és büfében, az Országház épületének bejáratainál a biztonsági berendezésekkel ellátott területeken, a Hivatal szervezeti egységei számára fenntartott valamennyi területen és irodában, beleértve a gépkocsi-parkolókat, az adminisztratív irodákat és tereket, valamint minden olyan területet, ahová korlátozott a belépés, azokon a területeken, ahol egyértelmű jelzések tiltják a felvételkészítést. Tehát lényegében mindenhol. • Új dolog, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.” • A képviselők bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút. A média munkatársának e döntést tiszteletben kell tartania. • A média munkatársa által végzett munkának az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az Irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel kell összefüggésben lennie. Ez a szabály egyébként kérdésesé teszi azt is miről lehet majd a képviselőket kérdezni. 

Aggódhat Orbán – úgy tűnik, Tusk lesz a Néppárt új elnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:43

Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP
A lengyel politikus indul egyedül az EPP vezetéséért, ami nem éppen jó hír a Fidesznek.
A lengyel Donald Tusk veheti át a francia Joseph Daul helyét a Fidesz európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) az élén, és idáig ő a poszt egyetlen várományosa. A döntés a magyar kormánypárt sorsáról már az ő elnöksége alatt várható, és az Európai Tanács leköszönő elnöke nem barátja az illiberális demokráciának - írja az euronews, a belga De Standaardra hivatkozva.
Tusk személye, bár a Visegrádi Négyek egyik országának politikusa, nem jó jel a Fidesznek,

a politikus ugyanis határozottan elítéli az autokratikus kormányzati módszereket.Tusk tavaly novemberben Helsinkiben, anélkül, hogy nevesítette volna, komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral és politikájával szemben.
A lengyel politikus szerint nem kereszténydemokrata az, aki „ellene van a jogállamiságnak és a független igazságszolgáltatásnak, aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki tolerálja az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nacionalizmust és az antiszemitizmust.

Tusk értékrendje szerint azok sem kereszténydemokraták, akik Putyint támogatják és Ukrajnát támadják. Beszédében pedig hangsúlyozta, hogy senkinek nincs joga arra a politikai családjukban, hogy megtámadja a liberális demokráciát és alapjait.
Tusk májusban a Die Weltnek arról beszélt, hogy démonokat ébresztett fel Európában a bevándorlási válság, hozzátéve, hogy borzasztó politikai csoportot juttatott levegőhöz, valamint felszította az idegengyűlöletet és a nacionalizmust. Donald Tusk Magyarországot akkor hozta fel példaként az interjúban, mikor arról beszélt, hogy a lengyelek jobban szeretik az EU-t, mint a kormányuk. Ugyanezt mondta a magyarokra, „Orbán retorikája ellenére a magyarok az egyik leglelkesebb hívei az EU-nak.

Zágrábig nem nem veszik elő a Fidesz ügyét

Az Európai Néppárt következő kongresszusa November 20-21-ig Zágrábban lesz. Az euronews.hu úgy értesült, hogy a zágrábi találkozóig biztosan nem döntenek a Fidesz néppárti tagságáról, és a három tagú bölcsek tanácsának a jelentése sem fog előbb elkészülni. Manfred Weber néppárti frakcióvezető a múlt héten Zsíros Sándor, az Euronews brüsszeli tudósítójának a kérdésére csak annyit mondott, hogy a Fidesz tagsága továbbra is "fagyasztva van", és hogy amíg nincs fejlődés Magyarországon, ez így is marad. A három tagú bölcsek tanácsa múlt pénteken találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Brüsszelben, ez volt a második megbeszélésük, ami Novák Katalin államtitkár szerint jó hangulatban telt.

Két nappal a díszelőadás előtt fújták le hivatalosan a kaposvári színházavatót

Vas András
Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:13

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A választásokig titkolta a kaposvári önkormányzat, ám két nappal a tervezett díszelőadás előtt bejelentették, nem készül el határidőre a Csiky Gergely Színház felújítása, így tovább csúszik az átadás.
Lapunkban már nyár elején megírtuk, szeptemberben pedig az építkezéseken dolgozó munkásokkal beszélgetve egyértelművé vált, nem fejeződik be az önkormányzat által propagált október 23-i határidőre a kaposvári Csiky Gergely Színház felújítása. Egy hónappal ezelőtt a helyi hírblog, a Kapos-t arról számolt be, hogy a helyi, a KESMA-hoz, illetve a városházához tartozó helyi sajtó kemény ukázt kapott a városvezetéstől, hogy színházügyben teljes a hírzárlat az önkormányzati választásokig, majd csak október 13. után lehet elkezdeni magyarázkodni az ügyben, hiszen rendkívül kínos, hogy a sokadik nagy látványberuházás nem készül el időre. És valóban, bár a médiumok korábban folyamatosan végigkövették a rekonstrukciót, nyár vége óta hallgattak róla, s természetesen a városháza, valamint a kivitelező ZÁÉV Zrt. sem válaszolt lapunk kérdéseire. Annál beszédesebbnek bizonyult viszont – mint erről szintén beszámoltunk –, hogy az egy hónappal a hivatalos átadási időpont előttre szervezett, s a helyi sajtóban erőteljesen beharangozott épületbejárást is lefújták fű alatt. Hétfőn aztán a KESMA-hoz tartozó Sonline.hu-n Fehér Euridiké, a színház marketingigazgatója elismerte, elmarad a nemzeti ünnepre tervezett díszelőadás – a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila rendezte volna meg Csiky Gergely Buborékok című darabját -, a városi programajánlóból pedig kiderült, az ünnepi műsornak a Szivárvány Kultúrpalota ad majd otthont. A marketingigazgató novemberi megnyitóról beszélt a Sonline-nak, s a Népszava információ szerint a társulat vezetése 13-án szeretné a díszbemutatót, ha ennél is később tudnák elkezdeni az évadot, veszélybe kerülnének a későbbi bemutatók. A Csiky Gergely Színház felújítására 2015-ben, a Modern Városok Program keretében kapott 9 milliárd forintot Kaposvár: a tervek elkészítéséért a megyeszékhely akkori főépítésze férjének cége felelt, a beruházást pedig a kaposvári tendereken rendre sikeres, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV nyerte el. A munkálatok 2016 késő őszén kezdődtek meg, s már röviddel a kezdetek után kiderült, az eredetileg tervezett 2018. október 23-i díszelőadással egybekötött átadási ünnepségre biztosan nem készül el az épület. A rekonstrukció ráadásul tavaly ősszel 508 millió forinttal meg is drágult, s bár az építkezés láthatóan az előírtnál lassabban haladt, a városvezetés és a ZÁÉV hallgatott a csúszásról. Lapunk információ szerint amúgy a novemberi átadás is korai lenne, normális minőségben legalább az év végéig tartana a felújítás.
Kapcsolódó
Csúszásveszély és rohamtempó a kaposvári színházban