Előfizetés

Felfüggesztették a DK-s Varju László mentelmi jogát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 17:41

Fotó: Népszava
Választási csalással gyanúsítják a politikust, aki mindenben ártatlannak vallja magát, és koncepciós eljárásról beszél.
Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát, Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára – írja az MTI.
Polt egy nyomozás részeként indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előttpénzt kínált egy független jelöltnek, hogy lépjen vissza a javára. 
A döntés előtt az Országgyűlés mentelmi bizottsága tárgyalta az ellenzéki képviselő ügyét Varju László az ülésen - az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint - azt mondta: semmilyen bűncselekményt nem követett el. Mentelmi jogának felfüggesztésében ugyanakkor már a bizottsági döntés előtt biztos volt. Mint fogalmazott,  az az ország egy diktatúra, ahol a pártállam képviseli a közvádat, ahol Polt Péter fideszes politikusként jár el az ellenzékiekkel szemben (Polt hivatalosan csak volt fideszes politikusnak számít- a szerk.). "Orbán rendszerében élünk", ahol az ellenzéki politikusoknak nem kell csodálkozniuk azon, hogy időről-időre ilyen koncepciós eljárás indul ellenük - tette hozzá Varju , aki szerint minél sikeresebb lesz az ellenzék a jövőben, minél több vereséget szenved a Fidesz, Polt Péter annál több közvádas eljárást indíthat.

Kordon mögül kérdezhetnek az újságírók a Képviselői Irodaházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 17:09

Fotó: Népszava
Kövér László megmutatta, hogy a keresztény szabadság korszakában hol a helye a sok kérdezősködő firkásznak.
Míg Kövér László házelnöki rendelete kapcsán leginkább az Országházban készített interjúk elgáncsolása foglalkoztatta a közvéleményt, arról kevesebb szó esett, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést – írja a Mérce. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”
Az új parlamenti ülésszak kezdete előtt néhány órával pedig már a Képviselői Irodaházban is erősen látszanak a következményei Kövér László szigorának, a fent említett „kordonnal kijelölt hely” pedig így néz ki:  
Mint a lap emlékeztet rá, az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés az alábbiak szerint módosult: • Az állandó sajtóbelépő ezután csak az országgyűlés ülésszaka alatt lesz érvényes, azonkívül a parlamenti tudósítóknak is napi belépőt kell váltaniuk. • A karzatra fotózni ezután csak a kijelölt útvonalon lehet majd felmenni. • A kupolacsarnoktól délre eső területen ezután csak külön engedéllyel léphetnek be a sajtó munkatársai. • Az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja. • Sajtótájékoztatót ezután csak az Országgyűlés sajtótermében, a képviselőcsoportok sajtótermeiben, valamint az Országház északi társalgójában lehet tartani. • Innentől kezdve tilos lesz a felvételkészítés a plenáris üléstermet körülvevő folyosón és az Országház földszinti és félemeleti folyosóin, valamennyi étteremben és büfében, az Országház épületének bejáratainál a biztonsági berendezésekkel ellátott területeken, a Hivatal szervezeti egységei számára fenntartott valamennyi területen és irodában, beleértve a gépkocsi-parkolókat, az adminisztratív irodákat és tereket, valamint minden olyan területet, ahová korlátozott a belépés, azokon a területeken, ahol egyértelmű jelzések tiltják a felvételkészítést. Tehát lényegében mindenhol. • Új dolog, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.” • A képviselők bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút. A média munkatársának e döntést tiszteletben kell tartania. • A média munkatársa által végzett munkának az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az Irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel kell összefüggésben lennie. Ez a szabály egyébként kérdésesé teszi azt is miről lehet majd a képviselőket kérdezni. 

Aggódhat Orbán – úgy tűnik, Tusk lesz a Néppárt új elnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:43

Fotó: Wiktor Dabkowski / AFP
A lengyel politikus indul egyedül az EPP vezetéséért, ami nem éppen jó hír a Fidesznek.
A lengyel Donald Tusk veheti át a francia Joseph Daul helyét a Fidesz európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) az élén, és idáig ő a poszt egyetlen várományosa. A döntés a magyar kormánypárt sorsáról már az ő elnöksége alatt várható, és az Európai Tanács leköszönő elnöke nem barátja az illiberális demokráciának - írja az euronews, a belga De Standaardra hivatkozva.
Tusk személye, bár a Visegrádi Négyek egyik országának politikusa, nem jó jel a Fidesznek,

a politikus ugyanis határozottan elítéli az autokratikus kormányzati módszereket.Tusk tavaly novemberben Helsinkiben, anélkül, hogy nevesítette volna, komoly kritikát fogalmazott meg Orbán Viktorral és politikájával szemben.
A lengyel politikus szerint nem kereszténydemokrata az, aki „ellene van a jogállamiságnak és a független igazságszolgáltatásnak, aki nem szereti a szabad sajtót és a civil szervezeteket, aki tolerálja az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nacionalizmust és az antiszemitizmust.

Tusk értékrendje szerint azok sem kereszténydemokraták, akik Putyint támogatják és Ukrajnát támadják. Beszédében pedig hangsúlyozta, hogy senkinek nincs joga arra a politikai családjukban, hogy megtámadja a liberális demokráciát és alapjait.
Tusk májusban a Die Weltnek arról beszélt, hogy démonokat ébresztett fel Európában a bevándorlási válság, hozzátéve, hogy borzasztó politikai csoportot juttatott levegőhöz, valamint felszította az idegengyűlöletet és a nacionalizmust. Donald Tusk Magyarországot akkor hozta fel példaként az interjúban, mikor arról beszélt, hogy a lengyelek jobban szeretik az EU-t, mint a kormányuk. Ugyanezt mondta a magyarokra, „Orbán retorikája ellenére a magyarok az egyik leglelkesebb hívei az EU-nak.

Zágrábig nem nem veszik elő a Fidesz ügyét

Az Európai Néppárt következő kongresszusa November 20-21-ig Zágrábban lesz. Az euronews.hu úgy értesült, hogy a zágrábi találkozóig biztosan nem döntenek a Fidesz néppárti tagságáról, és a három tagú bölcsek tanácsának a jelentése sem fog előbb elkészülni. Manfred Weber néppárti frakcióvezető a múlt héten Zsíros Sándor, az Euronews brüsszeli tudósítójának a kérdésére csak annyit mondott, hogy a Fidesz tagsága továbbra is "fagyasztva van", és hogy amíg nincs fejlődés Magyarországon, ez így is marad. A három tagú bölcsek tanácsa múlt pénteken találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Brüsszelben, ez volt a második megbeszélésük, ami Novák Katalin államtitkár szerint jó hangulatban telt.