Célkeresztben az óvodák: a hat év alattiakra is kitér az új NAT

Publikálás dátuma
2019.10.22. 06:30
Illusztráció
Fotó: Népszava
A szakszervezetek továbbra is aggódnak a rugalmas iskolakezdés eltörlése miatt.
Külön fejezetet kapnak az óvodák a készülő új Nemzeti alaptantervben (NAT) – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az erről szóló tervek több szakmai fórumon – a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalon, illetve a Köznevelési Szakértők Országos Egyesületének október 19-i keceli konferenciáján – is elhangzottak. Az óvodákról szóló fejezet elsősorban az óvoda-iskola átmenetre fókuszál majd, az Óvodai nevelés országos alapprogramját (ami az óvodáknak olyan, mint az iskoláknak a NAT) tehát nem váltja fel. Szakmai körökben ugyanakkor azt beszélik, ez az óvodák államosítása felé vezető egyik első lépés lehet, vagyis a jelenleg önkormányzati fenntartású óvodák, az iskolákhoz hasonlóan, a jövőben közvetlen állami fenntartásba kerülhetnek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma cáfolta, hogy elvennék az óvodákat az önkormányzatoktól. Mint a Népszava megkeresésére írták, „nincs ilyen kérdés a minisztérium napirendjén”. A NAT-tal kapcsolatos, óvodákat érintő kérdéseinkre annyit írtak: a kormány a Nemzeti alaptantervről még nem hozott döntést. Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke ugyancsak hallott arról, hogy megjelenhetnek a NAT-ban is az óvodák, de arról nem tud, hogy erről a minisztérium vagy a kormány valamelyik képviselője bővebben tájékoztatta volna a szakszervezeteteket. Hozzátette: a rugalmas iskolakezdés eltörlése ügyében sem látnak még tisztán, most ez aggasztja leginkább az óvodapedagógusokat. Megírtuk: az Országgyűlés júliusban megszavazta a köznevelési törvény módosítását, amivel az iskolaérettség megállapításának protokollját is átalakították. Aki adott év augusztus 31-éig betölti hatodik életévét, annak szeptemberben kötelező iskolába mennie – akkor is, ha épp augusztus utolsó napjaiban lett hatéves. A szülők ugyan kérelmezhetik, hogy gyermekük egy évet még óvodában maradjon, ám az iskolaérettségről már nem a gyermeket ismerő óvodapedagógusok, hanem az Oktatási Hivatal dönt majd. A pontos részletek azonban mind a mai napig nem ismertek, a kormány ugyanis még nem adott ki végrehajtási rendeletet az intézkedéshez. – A helyzetet úgy lehetne jellemezni: kész őskáosz – fogalmazott Verba Attiláné. Nemrég pszichológusok nyílt levelet is küldtek a kormánynak, hogy minél előbb adjanak tájékoztatást és vonják be az érintetteket. A levelet több száz szakember írta alá. Az érdekvédőt kérdeztük arról is, milyen hatással volt az óvodai munkára az Óvodai nevelés országos alapprogramjának tavaly nyári módosítása, ami azt írta elő az óvodapedagógusoknak, hogy az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektessenek az óvodai nevelés során a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek erősítésére, a nemzeti jelképek megismertetésére. – Az intézkedés semmilyen hatással nem volt a munkánkra, minden úgy ment tovább, mint eddig – mondta Verba Attiláné. Szerinte nemzeti, kulturális értékekről eddig is sokat beszélgettek a gyerekekkel, a nekik megfelelő szinten. Hozzátette: a minisztérium által tavaly megígért népmesei rajzfilm és könyvcsomagot még nem kapták meg.
Szerző
Frissítve: 2019.10.22. 11:41

Karácsony négy helyettest már kinézett

Publikálás dátuma
2019.10.22. 06:00

Fotó: Markoszov Szergej
Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata valamint Kerpel-Fronius Gábor lesz várhatóan Karácsony Gergely helyettese, és még tovább bővülhet a stáb – értesült a Népszava hétfőn, majd kedden megtudtuk: megvan a negyedik helyettes is, a párbeszédes Dorosz Dávid.
Koalíciós kormányzásra készül, és olyan vezetői testületet szeretne, „amelyben a politikai értékek mellett ott vannak a szakmai szempontok is” – mondta korábban lapunknak Karácsony Gergely főpolgármester, s bár részleteket eddig nem közölt, információink szerint lassan összeáll csapata. Forrásaink tényként kezelik, hogy a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a szocialista Tüttő Kata, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes lesz. A stáb még nagyobb is lehet, úgy tudjuk, hogy Karácsony öt helyettessel számol majd. Azt lapunk elsőként írta meg korábban, hogy a Karácsony kabinetfőnöke Balogh Samu várostervező lesz.

Gy. Németh Erzsébet a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja. Az ellenzéki pártok megállapodása értelmében a XVII. kerületben indult polgármester-jelöltként, de nem nyert. Ugyanakkor kompenzációs listáról bekerült az új, ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlésbe. Gy. Németh az MSZP-ben kezdte a politizálást, először 1994-ben került a budapesti közgyűlésbe. Dolgozott parlamenti képviselőként is, 2002-ben pedig az MSZP főpolgármester-jelöltje volt. Több, mint 14 százalékkal a harmadik helyen zárt, az SZDSZ-es Demszky Gábor és a Fidesz támogatásával induló Schmitt Pál mögött. A 2014-es önkormányzati választáson az ideihez hasonlóan a XVII. kerületben indult polgármester-jelöltként. Az előző ciklusban is tagja volt a Fővárosi Közgyűlésnek. Tüttő Kata szintén rutinos fővárosi politikus, már 2002 és 2014 között is a testület tagja volt. A választáson az V. kerületben indult közös ellenzéki polgármester-jelöltként, de nem nyert. 1998 óta tagja az MSZP-nek. Jelenleg a párt elnökségi tagja, valamint budapesti szervezetének alelnöke. Kerpel-Fronius Gábor a Momentum tagja, májusban a párt Európai Uniós listájának hatodik helyén állt. Akkor lett országosan ismert, amikor idén júliusban a Momentum bejelentette, hogy őt indítják az ellenzéki előválasztást második fordulójában. Az „újonc” politikus végül a harmadik helyen zárt Kálmán Olga és Karácsony Gergely mögött. Már az eredményhirdetésen bejelentette, hogy teljes mellszélességgel támogatja Karácsonyt. Kerpel-Fronius egyébként a XIII. kerületi Momentum vezetője, Angyalföldön indult egyéniben és simán nyert. Ha elfogadja a főpolgármester-helyettesi pozíciót, a körzetben időközi választást kell kiírni. A tervek szerint Karácsony a héten mutatja be a teljes csapatát. Regnáló polgármestert nem választhat helyettesnek, a közgyűlésben pedig Tüttőn és Gy. Némethen kívül csak a momentumos Havasi Gábor került be az ellenzéki kompenzációs listáról. Kerpel-Fronius „külsős” helyettes lehet. Ahogy a negyedik és esetleg ötödik helyettes is. Karácsony elődje, Tarlós István három helyettessel dolgozott. 2014-ben Bagdy Gábort pénzügyi, gazdasági, vagyoni kérdésekért felelős-, Szeneczey Balázst fejlesztésekért-, Szalay-Bobrovniczky Alexandrát pedig a humán terület felelős főpolgármester-helyettesnek nevezte ki. Hármuk közül csak Bagdy volt a Fővárosi Közgyűlés tagja, ő egyébként idén is bekerült a testületbe, a Fidesz kompenzációs listájáról. Frissítés: Mint azóta megtudtuk, a párbeszédes Dorosz Dávid lesz a negyedik helyettes, aki a mostani választás során Karácsony kampányfőnöke volt.
Szerző
Frissítve: 2019.10.22. 10:54

Osztottak-szoroztak, de marad az ellenzéki vezetés az I. kerületben

Publikálás dátuma
2019.10.21. 20:47
V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester, a Párbeszéd politikusa
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Hiába számolták át alaposan, az egyetlen szabálytalanul leadott voks is Nagy Gábor Tamás volt fideszes vezetőt gyengítette.
Három egyéni választókerületben újraszámolta az I. kerületi polgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság. A kerületben V. Naszályi Márta ellenzéki politikus nyert, a kifogások szerint a V. Naszályira leadott szavazatok között több olyan is volt, melyet Nagy Gábor Tamásra adtak le, ám a bizottsági delegált nem tudta újraszámolni azokat - értesült a hvg.hu.

Mínusz egy voks a volt polgármesternek

A bizottság a hétfői ülésén megnézte, hogy a V. Naszályi Mártára leadott szavazatok között valóban volt-e olyan, amit Nagy Gábor Tamásra adtak le. Elsőre a 9-es választókerületben leadott szavazatokat ellenőrizték, a V. Naszályi Mártára leadottak között nem találtak Nagy Gábor Tamásos szavazatokat, ahogy fordítva sem találtak semmit.  Mint a portál írja, a 17-es szavazókörben leadott szavazatoknál sem találtak szabálytalanságot, a 3-asnál viszont a Nagy Gábor Tamásra leadott szavazatok között találtak egy lapot, amelyen Tarlós Istvánt támogatták. Ezzel Nagy Gábor Tamásnak eggyel kevesebb, Tarlós Istvánnak viszont eggyel több szavazata van, emiatt megszámolják, hogy Nagy Gábor Tamás pontosan hány szavazatot kapott. 

Az „általános káosz” nem hatotta meg a bizottságot

 A három szavazókör eredményét durván egy óra alatt ellenőrizte át az elnök, majd meghozták a döntést, hogy a helyi választási bizottság döntését helyben hagyták. Magyar György kérésére rögzítették azt is, hogy nem találtak szabálytalanságot. Az FVB döntését bíróságon még megtámadhatják, ezzel újabb 3-6 nappal tolva a választási eredmény jogerőre emelkedését. Az I. kerületben a teljes választási eredményt megóvta a Fidesz; az egyéni választókerületekre vonatkozó óvást csütörtökön elutasította az FVB, azonban már akkor bekérte a szavazatokat. Az egyéni választókerületi beadványok nem voltak megalapozottak, ugyanis abban "általános káoszra" hivatkoztak csak, minden más kifogás a polgármester-választásra vonatkozott. A beadvány azonban el volt rontva: tévesen kétszer szerepelt benne a 9. egyéni választókerület. Mint kiderült, valójában a 16. választókerületben leadott szavazatokat is újraszámoltatták volna, ezt azonban a bizottság elutasította arra hivatkozva, hogy nem volt pontosan megjelölve a helyszín. A másik három választókerületből érkezett kifogásnak viszont helyt adtak. A hat tagú bizottság három tagja döntött úgy, hogy újra kell számolni a szavazatokat, ez úgynevezett "jegyzőkönyvi döntés" volt.

Nem számolják a Baranyit és Borbélyt támogató voksokat sem

A Fővárosi Választási Bizottság délután 3 óta ülésezik, eddig minden beadványt elutasítottak, így a ferencvárosi győztesre, Baranyi Krisztinára és a csepeli polgármesterre, Borbély Lénárdra leadott szavazatokat nem számoltatták újra. Az I. kerületi beadványoknál az volt a különbség, hogy nem általánosságban hivatkoztak arra, hogy - idézve a bizottsági elnök egyik megjegyzését - "minden rossz volt", hanem konkrétan megjelölték, hogy öt darab szavazólap került át a másik kupacba, és nem volt mód az újbóli ellenőrzésre. 
Szerző