Előfizetés

Ismét elhalasztották Hidvéghi megválasztását

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.21. 18:45

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) lapunk korábbi információinak megfelelően ismét elhalasztotta harmadik alelnökének a megválasztását.
A tisztség az Európai Néppárt (EPP) frakcióját illeti, amely megint a fideszes Hidvéghi Balázs jelölte posztra. A választást a szaktestület tegnap esti ülésére időzítették, de délelőtt hivatalosan is levették a napirendről. A magyar kormánypárti EP-képviselő megválasztását sokan ellenzik a jogállamiság kérdéseit rendszeresen napirendre tűző LIBE-ben. A Zöldek politikai csoportja többször jelezte, hogy ha szavazásra kerül a sor, ellenjelöltet indít Hidvéghivel szemben, ami azt eredményezheti, hogy az EPP elveszítheti a fontos alelnöki pozíciót. A kereszténydemokraták azzal érvelnek, hogy a nagy létszámú magyar delegációnak joga van vezető tisztségek betöltésére az EP-ben. Információink szerint a néppártiak abban bíznak, hogy a Fidesz előbb-utóbb feladja az alelnöki tisztségért folytatott küzdelmet és belemegy, hogy egy másik néppárti képviselőcsoport tagja tölthesse be a posztot.

Felfüggesztették a DK-s Varju László mentelmi jogát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 17:41

Fotó: Népszava
Választási csalással gyanúsítják a politikust, aki mindenben ártatlannak vallja magát, és koncepciós eljárásról beszél.
Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát, Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára – írja az MTI.
Polt egy nyomozás részeként indítványozta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előttpénzt kínált egy független jelöltnek, hogy lépjen vissza a javára. 
A döntés előtt az Országgyűlés mentelmi bizottsága tárgyalta az ellenzéki képviselő ügyét Varju László az ülésen - az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint - azt mondta: semmilyen bűncselekményt nem követett el. Mentelmi jogának felfüggesztésében ugyanakkor már a bizottsági döntés előtt biztos volt. Mint fogalmazott,  az az ország egy diktatúra, ahol a pártállam képviseli a közvádat, ahol Polt Péter fideszes politikusként jár el az ellenzékiekkel szemben (Polt hivatalosan csak volt fideszes politikusnak számít- a szerk.). "Orbán rendszerében élünk", ahol az ellenzéki politikusoknak nem kell csodálkozniuk azon, hogy időről-időre ilyen koncepciós eljárás indul ellenük - tette hozzá Varju , aki szerint minél sikeresebb lesz az ellenzék a jövőben, minél több vereséget szenved a Fidesz, Polt Péter annál több közvádas eljárást indíthat.

Kordon mögül kérdezhetnek az újságírók a Képviselői Irodaházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 17:09

Fotó: Népszava
Kövér László megmutatta, hogy a keresztény szabadság korszakában hol a helye a sok kérdezősködő firkásznak.
Míg Kövér László házelnöki rendelete kapcsán leginkább az Országházban készített interjúk elgáncsolása foglalkoztatta a közvéleményt, arról kevesebb szó esett, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést – írja a Mérce. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.”
Az új parlamenti ülésszak kezdete előtt néhány órával pedig már a Képviselői Irodaházban is erősen látszanak a következményei Kövér László szigorának, a fent említett „kordonnal kijelölt hely” pedig így néz ki:  
Mint a lap emlékeztet rá, az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés az alábbiak szerint módosult: • Az állandó sajtóbelépő ezután csak az országgyűlés ülésszaka alatt lesz érvényes, azonkívül a parlamenti tudósítóknak is napi belépőt kell váltaniuk. • A karzatra fotózni ezután csak a kijelölt útvonalon lehet majd felmenni. • A kupolacsarnoktól délre eső területen ezután csak külön engedéllyel léphetnek be a sajtó munkatársai. • Az Országgyűlés bizottságainak üléstermeiben interjú nem készíthető, az ülések résztvevőinek munkáját a média munkatársa nem zavarhatja. • Sajtótájékoztatót ezután csak az Országgyűlés sajtótermében, a képviselőcsoportok sajtótermeiben, valamint az Országház északi társalgójában lehet tartani. • Innentől kezdve tilos lesz a felvételkészítés a plenáris üléstermet körülvevő folyosón és az Országház földszinti és félemeleti folyosóin, valamennyi étteremben és büfében, az Országház épületének bejáratainál a biztonsági berendezésekkel ellátott területeken, a Hivatal szervezeti egységei számára fenntartott valamennyi területen és irodában, beleértve a gépkocsi-parkolókat, az adminisztratív irodákat és tereket, valamint minden olyan területet, ahová korlátozott a belépés, azokon a területeken, ahol egyértelmű jelzések tiltják a felvételkészítést. Tehát lényegében mindenhol. • Új dolog, hogy a Képviselői Irodaházban is erősen korlátozzák a felvételkészítést. „Az Irodaház aulájában a sajtó számára kordonnal kijelölt helyen az interjúadásra felkért képviselő előzetes beleegyezésével vagy az interjúra előzetesen engedélyt adó frakcióvezető hozzájárulásával.” • A képviselők bármikor visszautasíthatják az interjúra való felkérést, illetve bármikor befejezhetik az interjút. A média munkatársának e döntést tiszteletben kell tartania. • A média munkatársa által végzett munkának az Országgyűlés feladat- és hatásköreinek gyakorlásával, a képviselői jogállással vagy az Országházban, illetve az Irodaházban megtartott nyilvános rendezvényekkel kell összefüggésben lennie. Ez a szabály egyébként kérdésesé teszi azt is miről lehet majd a képviselőket kérdezni.