Előfizetés

Végeztek a győri voksok újraszámlálásával - Borkai maradt a győztes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.22. 07:36

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Mindkét polgármesterjelölt veszített néhány szavazatot, az eredmény lényegében nem változott.
Hosszas felülvizsgálati eljárás után hétfőn késő este befejeződött az győri polgármester-választás szavazatainak újraszámolása, vette észre a 24.hu. A Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda weboldalán található határozat megerősítette:
Borkai Zsolt korábbi fideszes polgármester kapta a legtöbb voksot.

Csak a szavazatszámok változtak. Az önkormányzati választás napján kihirdetett eredmény szerint a szex és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt 641 szavazatos különbséggel nyert, 19 312 szavazatot, az ellenzéki Glázer Tímea pedig 18 671-et kapott. Az újraszámlálás után mindkettejüknek kevesebb érvényes szavazata lett: Borkainak 19 305, Glázernek pedig 18 661.
Az újraszámlálást a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik alkotta összefogás két képviselője kezdeményezte egy hete, a választási iroda múlt csütörtökön látott munkához.

Budapesten is maradt mindenki

Lezárultak a hasonló vizsgálatok a fővárosban is, de jobbára a szavazatok újraszámlálása nélkül. A Fővárosi Választási Bizottság döntése nyomán a ferencvárosi győztesre, Baranyi Krisztinára, a VIII. kerületi Pikó Andrásra, IV. kerületben szintén ellenzéki támogatással választást nyerő Déri Tiborra és a csepeli fideszes polgármesterre, Borbély Lénárdra leadott szavazatokat nem számoltatták újra. Az I. kerület három egyéni választókerületében ugyan újraszámolta az FVB a V. Naszály Márta győzelmét hozó eredményt, de csak egyetlen szavazat eltérést találtak, az is a kormánypárti jelöltet gyengítette.

7-es cikk: Junckerhez fordultak az európai bírák

Halmai Katalin (Brüsszel) Simon Zoltán
Publikálás dátuma
2019.10.22. 07:00

Fotó: Népszava
A nemzetközi testület választ vár az Európai Bizottságtól, milyen konkrét intézkedéseket tesz a magyar igazságszolgáltatás kritikus helyzete miatt.
Levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság (EB) távozó elnökéhez a magyar igazságszolgáltatás kritikus helyzete miatt José Igreja Matos, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) elnöke. Az EB szóvivője lapunknak megerősítette, hogy megkapták a levelet, amelyre megfelelő időben válaszolnak. Egyben utalt arra is, hogy a jogállamiság helyzete miatt Magyarország ellen folyamatban van a 7. cikk szerinti eljárás, s az EB osztja az Európai Parlament hazánkkal - különösen a korrupcióval és az igazságszolgáltatás függetlenségével - kapcsolatos aggodalmait.
José Igreja Matos levelében felidézte, hogy az EAJ áprilisban háromtagú tényfeltáró bizottságot küldött hazánkba, hogy megvizsgálják a magyarországi igazságszolgáltatás helyzetét, különös tekintettel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti feszültségre, illetve az OBH-elnök bírói kinevezési gyakorlatára. (Ez volt az a delegáció, amelynek Handó Tünde OBH-elnök látványos prezentációt tartott, majd anélkül, hogy kérdéseikre válaszolt volna, faképnél hagyta őket.) Az EAJ delegáció májusra készítette el jelentését, amelyet Matos ugyancsak elküldött Junckernek.
A jelentés - az EAJ elnöke szerint - bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a magyar igazságszolgáltatás rendkívül kritikus helyzetben van, függetlensége is veszélybe került. A jelentés egyebek mellett rögzíti: az OBH-elnök látszólag túllépte hatáskörét, amikor megakadályozta az OBT felügyeleti jogainak ellátását, továbbá jogellenesen beavatkozott a bírói kinevezések és előléptetések folyamatába, valamint késleltette a szükséges választások ütemezését, hogy az OBT-ben megüresedett pozíciókat betöltsék. Az EAJ misszió jelentése kitért arra is, hogy a magyar kormány egy különbíróságot tervez létrehozni, amely az igazságügyi tárca ellenőrzése alatt állna.
José Igreja Matos levelében beszámolt arról, az EAJ idén szeptember 15-én Nurszultánban tartott ülésén a magyar küldött sajnálattal jelentette be, hogy a tényfeltáró misszió jelentésében szereplő kérdések kezelésében nem történt előrelépés: a Magyar Bírói Egyesület eddig nem kapott visszajelzést vagy választ. José Igreja Matos arra kérte az EB elnökét, tegyen meg minden lehetséges lépést e zavaró fejlemények megállítására, egyben választ vár Junckertől, milyen konkrét intézkedéseket akar tenni a felmerült kérdések kezelésére.
A levélről és az esetleges intézkedésekről megkérdeztük az EB elnökét, amire Christian Wigand szóvivő a Népszavának azt nyilatkozta: "Megerősíthetjük, hogy megkaptuk a levelet, és a megfelelő időben válaszolni fogunk rá. Mint Ön is tudja, a jogállamiság helyzete miatt folyamatban van Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás. Az EU Tanács elnökségének meghívására az Európai Bizottság részt vett és felszólalt az Általános Ügyek Tanácsának szeptember 16-iki ülésén rendezett magyar meghallgatáson. A Bizottság emlékeztetett rá, hogy osztja az Európai Parlament aggodalmait, különös tekintettel a korrupcióval és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggályokra. A Bizottság továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és meghozza a szükséges intézkedéseket a problémák megoldása érdekében. Mindenkor készséggel állunk a Tanács és a tagállamok rendelkezésére információnyújtás vagy megbeszélések céljából.”

Több mint 28 milliárdot ér az Országház, de nem ez a piaci értéke

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.22. 06:56
Illusztráció.
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Amúgy persze nem eladó.
Több mint 28 milliárd forint az Országház könyv szerinti értéke - közölte a Világgazdaság érdeklődésére az Országgyűlés sajtóirodája, amely ugyanakkor leszögezte, hogy az épület nem eladó. A keddi lapszámban kiemelték, hogy ez az összeg - amelyet a vonatkozó számviteli szabályok szerint az ingatlan bekerülésének értékcsökkenésével együtt kalkulálnak - nem azonos a piaci értékkel. Utóbbi megállapításához ugyanis értékbecslést kellene végezni, és ez olyan költséges lenne, hogy a vizsgálat indokolatlan. Az Országház értékbecslését nemcsak az nehezíti, hogy műemléki és történelmi ingatlan, hanem a szükséges adatmennyiség megszerzése és feldolgozása is. Mészáros Ferenc, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének értékbecslési divízióvezetője a Világgazdaságnak azt mondta, hogy egy ilyen feladatot magyarországi szolgáltatók jó eséllyel nem is tudnának elvégezni. A munkára nemzetközi, főleg brit cégeket kellene felkérni, amelyek ilyesmire szakosodtak. A megbízás összege több tízmillió forint is lehetne - emelte ki Mészáros Ferenc.