Előfizetés

Orbán egy Budapest-minisztert ültethet Karácsony nyakába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.22. 11:14

Fotó: Népszava
A tárca nélküli miniszter dolga vélhetően a sportcsarnoképítések és a Városliget beépítésének biztosítása lenne, melyek leállítását ígérte kampányában Karácsony.
Egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel Karácsony Gergely győzelme után - mondták az atv.hu-nak fideszes és kormányközeli források. Az ellenzék sikerei miatt nem biztos ugyanis, hogy ahhoz, hogy a kormány keresztülvigye terveit, elég lesz egy Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség keretein belül. Márpedig terveik vannak, írja a híroldal. Forrásaik szerint
"kezelni kell", hogy október 13-án elveszítették Budapestet.

A budapestiek egyszerű büntetését nem érzik célravezetőnek, mivel könnyen elveszthetik miatta a fővárosi szavazókat 2022-re, a parlamenti választásokra. Ezért erre a célra az egyébként is erőltetett gigaberuházásokat használnák, a "fejlesztések" továbbvitelét. Vélhetően tehát a stadion- és sportcsarnok-építések, illetve a Városliget beépítésének biztosítása lenne a Budapest-miniszter dolga, melyek leállítását ígérte kampányában Karácsony.

Két melegrekord is megdőlt az éjjel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.22. 11:06

Fotó: DOMINGO LEIVA / AFP
Sem országosan, sem a fővárosban nem mértek még ilyen magas minimumhőmérsékletet, mint a mostani október 22-én. A meleg marad: kedden akár 27 fok is lehet.
A fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt keddre virradóra - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Mint írták:
az országos rekord mostanáig 15,1 fok volt, amelyet 1981-ben Makón mérek. Most ennél több mint 1 fokkal melegebb volt Pécs Árpádtetőn, ahol mindössze 16,4 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet a leghidegebb órákban.

A fővárosban is 1981-ben volt a legenyhébb mostanáig az október 22-i hajnal, akkor 13,9 fokot regisztráltak. Most viszont a János-hegyen csupán 14,4 fokig csökkent a hőmérséklet.
Az elmúlt napokban több melegrekord is megdőlt. Az előrejelzés szerint marad az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb idő. Kedden akár 27 fok is lehet. A hétvégére mérséklődik pár fokot a meleg.

Dorosz Dávid lehet a negyedik főpolgármester-helyettes

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.10.22. 10:26

Fotó: atv.hu
Akár öten is lehetnek végül.
Dorosz Dávid lehet Karácsony Gergely negyedik főpolgármester-helyettese – tudta meg a Népszava. A 34 éves párbeszédes politikus legutóbb Karácsony Gergely kampányfőnöke volt. A Magyar Narancs cikke szerint Amerikából tért korábban haza, idén eladta a cégét és ezután csatlakozott a főpolgármester csapatához. Dorosz feladataihoz tartozott az „az újszerű eszközöket is alkalmazó” mozgósítás, valamint az online kampány is. Dorosz egyébként az LMP-ben kezdte a politizálást, 2010 és 2014 között parlamenti képviselő volt. 2013-ban távozott több társával együtt a pártból és alapító tagja lett a Párbeszédnek. Azt a Népszava írta meg először, hogy kezd összeállni Karácsony csapata: a DK-s Gy. Németh Erzsébet, a szocialista Tüttő Kata, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lehet főpolgármester-helyettes Doroszon kívül. A stáb még nagyobb is lehet, úgy tudjuk, hogy Karácsony öt helyettessel számol majd. Arról is írtunk, hogy Karácsony kabinetfőnöke Balogh Samu várostervező lesz.