Fülgyulladás is lehet a reflux jele

Publikálás dátuma
2019.10.23. 14:14
ear ache.
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Sokan elhanyagolják a reflux kezelését, de az is gyakori, hogy az úgynevezett néma, azaz tünetmentes változatát nem ismerik fel időben.
Nyelőcső- és gyomorégés, szegycsont mögött jelentkező fájdalom, rossz, savanyú szájíz, kellemetlen lehelet, böfögés, hányinger – az ősszel sokaknál jelentkező reflux jellegzetes tünetei, amelyeknek oka, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol a nyálkahártyát irritálja.
A stresszes, rohanó, a rendszeres étkezésekre nem ügyelő életvitel nagymértékben szerepet játszik a tünetek megjelenésében. Ha nem többször kis adagokat, hanem egyszerre nagyobb mennyiségeket eszünk, ha az étkezéseink szénhidrátokban és zsírban gazdagok, ha esténként rendszeresen teli hassal fekszünk le, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére – mondta Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
A túlsúly is növeli a kialakulásának kockázatát, a dohányzás vagy a túlzott alkohol fogyasztás pedig rontja a tüneteit. Az erős, fűszeres ételek, a koffein és a mentol is képes elernyeszteni a gyomor záróizmát, ezáltal elősegíti a savas gyomortartalom visszaáramlását. A paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas üdítők pedig a gyomorsav termelése révén súlyosbítják a tüneteket. 
Sokszor a panaszok megjelenése összefügg valamilyen gyógyszer szedésével, például asztmaellenes szerek, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapító szerek is okozhatnak ilyen mellékhatást. A reflux hátterében egyéb betegségek is meghúzódhatnak. Jelentkezhet rekeszsérv mellett, de pszichés problémával (stressz, depressziós, szorongás) is összefügghet a kialakulása. Nagyon gyakran áll Helicobacter pylori fertőzés is a hátterében.

Légúti betegségeket is okozhat

A gyomorsav nemcsak a nyelőcsőben okoz elváltozásokat, de a garatba feljutva légzőszervi tüneteket is produkálhat. Nagyon gyakran ez áll a krónikus, száraz köhögés hátterében, de képes tartós orrmelléküreg-gyulladást és annak következtében akár orrpolipot is okozni. Tartós rekedtség, torokfájás, torokköszörülés hátterében is állhat a gyomorsav irritáló hatása, amely akár a garatból még a fülkürtbe is bekerülhet, középfülgyulladást okozva. Asztmás betegek esetében mindenképp fontos a reflux kezelésével is foglalkozni, hiszen két, egymást kölcsönösen provokáló betegségről van szó – hangsúlyozta a szakorvos.

Néma is lehet

 A betegség felismerését nehezíti, hogy nem mindig jelennek meg a tipikus tünetek. Néma reflux esetén gyomorégés, savas felböfögés helyett lehet a száraz köhögés vagy a torokban kialakult gombócérzés a tünete. Ezek, a visszatérő tünetek is csak akkor szűnnek meg, ha a kiváltó okot, a gyomorégést kezeljük – mondta a gasztroenterológus.
Szerző
Témák
reflux

Megkönnyebbülést is hozhat az övsömör

Publikálás dátuma
2019.10.22. 16:20

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Komoly riadalmat okozhatnak az övsömör féloldalasan megjelenő bőrtünetei, mert a megelőző állapotban a szívinfarktushoz hasonló, erős mellkasi fájdalom is kialakulhat.
Az övsömörért a bárányhimlő, fertőzés után inaktívvá vált, a gerincoszlop idegdúcaiban megbújó vírusa a felelős, amely legyengült védekezőképesség esetén „felébredhet” és bőrtüneteket okozhat. Elnevezése arra utal, hogy a tünetek féloldalasan jelennek meg, amelyek bár a test bármely részén előfordulnak, leggyakrabban a törzsön alakulnak ki.
Eleinte, az úgynevezett megelőző állapotban „csak” fájdalom jelentkezik, majd néhány nap múlva megjelennek a bőrön a piros alapú, gyulladt, fájdalmas, csoportos hólyagok. Az erős fájdalom komoly aggodalmat is kelthet, ha a szívinfarktushoz hasonlóan a mellkas bal oldalán jelentkezik, majd szinte megkönnyebbülést jelent a hólyagok megjelenése – mondta Wenczl Enikő, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza a Népszavának.

Komoly baj jele is lehet

A szervezet legyengülését az őszi-téli időszak, de a stressz is okozhatja. Akár komoly, addig ismeretlen betegség jele is lehet az övsömör gyakori kialakulása és daganatos betegség is állhat a hátterében. Kemoterápia és egyéb immungyengítő, például szteroidkezelések és az AIDS következtében is újraéledhet a bárányhimlő vírusa. 
Az övsömör kezelése vírusellenes gyógyszerrel történik, a hólyagokat fertőtlenítő oldattal, cinktartalmú krémmel lehet leszárítani. Erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítót és B-vitamin kezelést is adhat az orvos – tette hozzá a bőrgyógyász.
Szerző

Intenzív panaszokat okozhat az októberi nyár

Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:02

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Kínzó fejfájást, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet is okozhat a nagy napi hőingás és az ilyenkor szokatlan meleg. A reggeli nyirkos idő pedig felerősítheti az ízületi panaszokat.
Bár hétfőn front nem érkezik, az évszaknál akár tíz fokkal is melegebb időjárás, még ha jól is esik, megterheli a szervezetet. Az októberi nyár melegfrontra jellemző tüneteket provokálhat. Egy anticiklon miatt ráadásul az eddigieknél is melegebb légtömegek áramlanak fölénk, a délutáni csúcsértékek helyenként a 27, 28 fokot is elérik.
 A napközbeni gyors és intenzív melegedés, a szinte nyári idő kínzó, szűnni nem akaró migrént, szokatlan fáradtságérzetet és alvásproblémákat okozhat. A jelentős hőingás sokaknál okozhat vérnyomás-ingadozást, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A hűvös, párás, nyirkos reggelek, az egyre makacsabb ködfoltok a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élőket viselik meg leginkább, felerősíthetik a végtagfájdalmaikat – írja Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A sok napsütés kedvez a hangulatnak, és bár a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten, ajánlott kihasználni a kellemes őszi napokat, és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni – ajánlja a Meteo Klinika honlapja
Szerző