Előfizetés

Megkönnyebbülést is hozhat az övsömör

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2019.10.22. 16:20

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Komoly riadalmat okozhatnak az övsömör féloldalasan megjelenő bőrtünetei, mert a megelőző állapotban a szívinfarktushoz hasonló, erős mellkasi fájdalom is kialakulhat.
Az övsömörért a bárányhimlő, fertőzés után inaktívvá vált, a gerincoszlop idegdúcaiban megbújó vírusa a felelős, amely legyengült védekezőképesség esetén „felébredhet” és bőrtüneteket okozhat. Elnevezése arra utal, hogy a tünetek féloldalasan jelennek meg, amelyek bár a test bármely részén előfordulnak, leggyakrabban a törzsön alakulnak ki.
Eleinte, az úgynevezett megelőző állapotban „csak” fájdalom jelentkezik, majd néhány nap múlva megjelennek a bőrön a piros alapú, gyulladt, fájdalmas, csoportos hólyagok. Az erős fájdalom komoly aggodalmat is kelthet, ha a szívinfarktushoz hasonlóan a mellkas bal oldalán jelentkezik, majd szinte megkönnyebbülést jelent a hólyagok megjelenése – mondta Wenczl Enikő, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza a Népszavának.

Komoly baj jele is lehet

A szervezet legyengülését az őszi-téli időszak, de a stressz is okozhatja. Akár komoly, addig ismeretlen betegség jele is lehet az övsömör gyakori kialakulása és daganatos betegség is állhat a hátterében. Kemoterápia és egyéb immungyengítő, például szteroidkezelések és az AIDS következtében is újraéledhet a bárányhimlő vírusa. 
Az övsömör kezelése vírusellenes gyógyszerrel történik, a hólyagokat fertőtlenítő oldattal, cinktartalmú krémmel lehet leszárítani. Erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítót és B-vitamin kezelést is adhat az orvos – tette hozzá a bőrgyógyász.

Bemutatják Londonban a világ első égboltábrázolását

MTI
Publikálás dátuma
2019.10.22. 11:17

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance / AFP
A több mint 3600 éves nebrai korongot a British Museumban állítják ki.
A korongot, amely a legkorábbi égboltábrázolás a világon, két sírrabló találta 1999-ben a szász-anhalti Nebra városka mellett. A kincset 2002 februárjában a rendőrség egy színlelt vásárláskor foglalta le Svájcban. A kutatók szerint a lelet az ausztriai Mitterberg község környékéről származik, ahol legkorábban 3750-3700 évvel ezelőtt bányásztak először rezet. A korongot azonban 3600 éve ásták el, tehát száz, de legfeljebb százötven évig lehetett használatban. A 32 centiméter átmérőjű, csaknem teljesen kerek korongon több helyen aranybevonat található: a régészek feltételezése szerint azok hajót, holdat, napot és csillagokat ábrázolnak.
A bronzból készült, két kilogramm tömegű, aranyberakásos koronghoz kapcsolódó kutatási eredményeket és az elmúlt húsz év új leleteit ideiglenes kiállításon mutatja be a németországi Halle tartományi múzeuma. Ezt követően mutatja be a British Museum 2021 júniusa és októbere között a tárlatot, kissé más megközelítéssel. A hallei intézmény cserébe nagy értékű kiállítási tárgyakat kap kölcsön a brit múzeumtól. A két múzeum hétfőn írta alá az együttműködési megállapodást.

Intenzív panaszokat okozhat az októberi nyár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:02

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Kínzó fejfájást, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet is okozhat a nagy napi hőingás és az ilyenkor szokatlan meleg. A reggeli nyirkos idő pedig felerősítheti az ízületi panaszokat.
Bár hétfőn front nem érkezik, az évszaknál akár tíz fokkal is melegebb időjárás, még ha jól is esik, megterheli a szervezetet. Az októberi nyár melegfrontra jellemző tüneteket provokálhat. Egy anticiklon miatt ráadásul az eddigieknél is melegebb légtömegek áramlanak fölénk, a délutáni csúcsértékek helyenként a 27, 28 fokot is elérik.
 A napközbeni gyors és intenzív melegedés, a szinte nyári idő kínzó, szűnni nem akaró migrént, szokatlan fáradtságérzetet és alvásproblémákat okozhat. A jelentős hőingás sokaknál okozhat vérnyomás-ingadozást, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A hűvös, párás, nyirkos reggelek, az egyre makacsabb ködfoltok a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élőket viselik meg leginkább, felerősíthetik a végtagfájdalmaikat – írja Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A sok napsütés kedvez a hangulatnak, és bár a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten, ajánlott kihasználni a kellemes őszi napokat, és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni – ajánlja a Meteo Klinika honlapja