Megkönnyebbülést is hozhat az övsömör

Publikálás dátuma
2019.10.22. 16:20

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Komoly riadalmat okozhatnak az övsömör féloldalasan megjelenő bőrtünetei, mert a megelőző állapotban a szívinfarktushoz hasonló, erős mellkasi fájdalom is kialakulhat.
Az övsömörért a bárányhimlő, fertőzés után inaktívvá vált, a gerincoszlop idegdúcaiban megbújó vírusa a felelős, amely legyengült védekezőképesség esetén „felébredhet” és bőrtüneteket okozhat. Elnevezése arra utal, hogy a tünetek féloldalasan jelennek meg, amelyek bár a test bármely részén előfordulnak, leggyakrabban a törzsön alakulnak ki.
Eleinte, az úgynevezett megelőző állapotban „csak” fájdalom jelentkezik, majd néhány nap múlva megjelennek a bőrön a piros alapú, gyulladt, fájdalmas, csoportos hólyagok. Az erős fájdalom komoly aggodalmat is kelthet, ha a szívinfarktushoz hasonlóan a mellkas bal oldalán jelentkezik, majd szinte megkönnyebbülést jelent a hólyagok megjelenése – mondta Wenczl Enikő, a Budai Egészségközpont bőrgyógyásza a Népszavának.

Komoly baj jele is lehet

A szervezet legyengülését az őszi-téli időszak, de a stressz is okozhatja. Akár komoly, addig ismeretlen betegség jele is lehet az övsömör gyakori kialakulása és daganatos betegség is állhat a hátterében. Kemoterápia és egyéb immungyengítő, például szteroidkezelések és az AIDS következtében is újraéledhet a bárányhimlő vírusa. 
Az övsömör kezelése vírusellenes gyógyszerrel történik, a hólyagokat fertőtlenítő oldattal, cinktartalmú krémmel lehet leszárítani. Erős fájdalom esetén fájdalomcsillapítót és B-vitamin kezelést is adhat az orvos – tette hozzá a bőrgyógyász.
Szerző

Intenzív panaszokat okozhat az októberi nyár

Publikálás dátuma
2019.10.21. 15:02

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Kínzó fejfájást, vérnyomás-ingadozást, rosszullétet is okozhat a nagy napi hőingás és az ilyenkor szokatlan meleg. A reggeli nyirkos idő pedig felerősítheti az ízületi panaszokat.
Bár hétfőn front nem érkezik, az évszaknál akár tíz fokkal is melegebb időjárás, még ha jól is esik, megterheli a szervezetet. Az októberi nyár melegfrontra jellemző tüneteket provokálhat. Egy anticiklon miatt ráadásul az eddigieknél is melegebb légtömegek áramlanak fölénk, a délutáni csúcsértékek helyenként a 27, 28 fokot is elérik.
 A napközbeni gyors és intenzív melegedés, a szinte nyári idő kínzó, szűnni nem akaró migrént, szokatlan fáradtságérzetet és alvásproblémákat okozhat. A jelentős hőingás sokaknál okozhat vérnyomás-ingadozást, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak. A hűvös, párás, nyirkos reggelek, az egyre makacsabb ködfoltok a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élőket viselik meg leginkább, felerősíthetik a végtagfájdalmaikat – írja Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
A sok napsütés kedvez a hangulatnak, és bár a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten, ajánlott kihasználni a kellemes őszi napokat, és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni – ajánlja a Meteo Klinika honlapja
Szerző

Családtagok mentésére tanítanak Semmelweis Egyetemen

Publikálás dátuma
2019.10.21. 12:06

Fotó: Semmelweis Egyetem
Életveszélyes allergiás reakció bárkinél bármikor felléphet, a Semmelweis Egészség Napok szombati rendezvényén résztvevők megtudhatják, mit kell tenni anafilaxiás roham esetén.
Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy maguk vagy családtagjuk érintett. 
Súlyos allergiás reakciót a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék, valamint a szója, de bizonyos gyógyszerek, ritkábban rovarméreg, főként darázscsípés is előidézheti, sőt az is előfordulhat, hogy a tünetek okát nem sikerül feltárni.
Az anafilaxiás sokkot a ritka betegségek közé sorolják, ezért csak kevesen tudják, hogy az egyebek mellett kiütésekkel, fulladással, hányással, vérnyomáseséssel járó roham esetén mit kell tennie egy laikusnak. A kezdetben enyhének tűnő tünetek gyorsan rosszabbodhatnak: ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja. Az enyhe szédülés, sápadtság a vérnyomás drasztikus csökkenése miatt ájulásig fokozódhat, végső esetben a teljes keringés is leállhat.
A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvényén, az Elsősegélynyújtás a családban elnevezésű programon kiscsoportos foglalkozás keretében az egyetem orvosai gyakorlati segítséget nyújtanak a betegség felismeréséhez, és ismertetik azt a 3-5 pontos teendő listát, ami ilyenkor akár életet is menthet. A félórás foglalkozásokon a szakemberek megmutatják a tünetek súlyosbodását megelőző önbelövő adrenalin injekció szakszerű alkalmazását is. 
Az interaktív programon a sebkezelés, a ficam, a törések akut ellátását is meg lehet tanulni, de a gyerekek azt is gyakorolhatják, hogy miként lehet értesíteni a mentőket, mikor, hogyan és kitől tudnak segítséget kérni. Lesz újraélesztés tanfolyam, a látogatók elsajátíthatják az életmentés technikáját, valamint a defibrillátor használatát. Az érdeklődők megtudhatják, hogy mi a sürgősségi osztályok szerepe, feladata, és mikor kell ezt az ellátási formát választani. A szakemberek elmagyarázzak, milyen tünetek jelezhetnek komoly betegséget, és melyek miatt nem kell aggódni. A szombati rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Szerző