Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2019.10.23. 10:02

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.
A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban lyukas zászlók lengtek. Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek. A Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz. Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison. Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond ünnepi beszédet.
Szerző
Témák
1956 október 23
Frissítve: 2019.10.23. 14:15

Orbán idén csak a kiválasztottakhoz szól

Publikálás dátuma
2019.10.23. 08:00

Fotó: Népszava
A meghívottak a Zeneakadémián hallgathatják ünnepi beszédét.
Orbán Viktor kormányfő általában nyilvános beszédet mond október 23-án, ám idén szakít a hagyománnyal és csak meghívottak hallgathatják a Zeneakadémián ünnepi felszólalását. A hivatalos programra hivatkozva a kormánylap Origó arról írt, hogy a miniszterelnök szerdán kora este mondja el beszédét. A kormányfő tavaly és tavalyelőtt a Schmidt Mária-féle Terror Háza Múzeumnál beszélt október 23-a alkalmából. 2016-ban a Kossuth téren szólalt fel, míg 2015-ben külföldön tartózkodott, ezért  nem vett részt a megemlékezéseken. 2014-ben sem tartott beszédet Orbán, ugyanakkor 2013-ban felszólalt és még Békemenetet is tartottak. 2012-ben a Kossuth téren mondott beszédet, míg 2011-ben éppen október 23-án tartottak egy európai uniós csúcstalálkozót, ezért ismét távol maradt az állami rendezvényektől. 2010-ben viszont az első kétharmados győzelme után kiállt az emberek elé a Kossuth téren.
Idén egyébként október 23-án a kormány tagjai közül senki sem mond beszédet, viszont egy nappal korábban koszorúznak majd az 1956-os műegyetemi emlékműnél. Itt Boross Péter volt miniszterelnök mond beszédet, délután pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az ellenzéknek október 23. az utóbbi években a tüntetések miatt maradt emlékezetes, ezúttal viszont ünnepelni készülnek. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis Hol szabad vagy, otthon vagy - Budapest Mindenkié! címmel a Városháza parkolójába vár mindenkit délután fél hatkor. A meghívó szerint Karácsony Gergely beszéde után fellép a Quimby is. – Tíz nap telt el azóta, hogy visszavettük Budapestet. Visszaszerezzük az elvett éveket, visszaadjuk a fővárost a budapestieknek, megteremtjük a beleszólás jogát közös ügyeinkbe és élő, élhetőbb, zöld metropoliszt építünk! - áll a meghívóban.
Az új főpolgármester a helyszínről szólva korábban elmondta, a Városháza parkolónak használja Budapest egyik legjobb elhelyezkedésű terét, pedig a területből parkot, nyitott, szabadon bejárható teret kellene létrehozni. Karácsony Gergely beszéde előtt a Magyar Szolidaritás Mozgalom a Szabad sajtó útjára szervez ellenzéki gyűlést.

Most nem lesz EU-csúcs

Akárhogyan is dönt a brit alsóház a Brexitről szóló megállapodásról, szinte biztos, hogy október 23-ikán nem lesz rendkívüli EU-csúcs Brüsszelben. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csak akkor fogja összehívni az állam- és kormányfők soron kívüli találkozóját, ha a brit kilépésről szóló friss egyezséget elutasítja a londoni parlament, és a vezetőknek sürgősen dönteniük kell a Brexit meghosszabbításáról. Mivel a megállapodást övező jogi huzavona és bizonytalanság még eltart egy darabig a Csatorna túlpartján, rendkívül kicsi az esély az EU27-ek szerdai brüsszeli tanácskozására. - H.K.

Szerző
Témák
október 23 1956

Az Alkotmánybíróság szerint rendben voltak az érdi Fidesz leszedetett plakátjai

Publikálás dátuma
2019.10.22. 22:20

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A Fővárosi Ítélőtábla korábban kimondta, hogy a plakátok megtévesztő módon másolták a Modern Városok Programjának arculati elemeit.
Az Alkotmánybíróság szerint a párt alapvető jogait sértette meg a Fővárosi Ítélőtábla, amikor kimondta: a Fidesz-KDNP-Összefogás Egyesület mint jelölő szervezetek megsértették a választás tisztaságának, a jelöltek és a jelölő szervezetek között esélyegyenlőség, továbbá a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét azzal, hogy olyan kampányeszközöket használnak, amelyek arculati elemei azonosak az önkormányzat által a Modern Városok Programban, tehát egy kormányzati programban használt arculati elemekkel – írja a hvg.hu. Az elmarasztalás ellen alkotmányjogi panaszt nyújtott be az azóta a választók által leváltott, de a képviselőtestületbe listán bejutott T.Mészáros András volt polgármester mint jelölt és több képviselőjelölt-társa. Szerintük egy párt alapvető joga, hogy saját önazonosságához kapcsolódó ideológiáját és ahhoz társuló megjelenési formáit szabadon használhassa, közvetíthesse a választóknak. Nem lehet vitás, hogy az indítványozók jelölőszervezeteinek köztudatban kialakult színe a narancssárga. Ennek használatától nem tilthatják el csak azért, mert az önkormányzat is használja. A fideszes és az önkormányzati plakátok ráadásul nem egymás mellett voltak, tehát nem lehetett összetéveszteni őket – állították a panaszosok. Az Ab Varga Zs.András vezette öt tagú tanácsa igazat adott a Fidesz politikusainak. Eszerint az ítélőtábla nem vette figyelembe, hogy a jelölő szervezetek és jelöltek kommunikációja véleménynyilvánításnak minősül, amely a szólás- és sajtószabadság védelmi köréhez tartozik. „Egy jelölő szervezetnek a választási kampányban – szemben az állami, önkormányzati szervekkel, a közszolgálati médiával, a közszolgáltatókkal – nem feladata esélyegyenlőség biztosítása. Önmagában az, hogy jelölő szervezetek és jelöltek által választási kampányban közzétett választási plakátok egyes grafikai elemei az önkormányzat által korábban alkalmazott reklám egyes elemeire emlékeztetnek (a bírói döntés szóhasználata szerint „az arculati elemek megtévesztő hasonlósága”), nem veti fel a választási elvek sérelmét mindaddig, amíg azonosítható, felismerhető a választási plakát közzétevője” – állapította meg az Ab. Mivel a választás már lezajlott, a leszedett plakátokat természetesen nem teszik vissza, a döntés elvi jellegű. 
Szerző