Előfizetés

Pikó: '56 örökösei akkor leszünk, ha erős közösségeket teremtünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 13:51

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A józsefvárosi megemlékezésen Mécs Imre is beszédet mondott: a beindult összefogásban érzi a szabadságharc szellemét.
Sokan vagyunk és sokfélék, de egyaránt emlékezni és tiszteletet adni jöttünk - kezdett október 23-i ünnepi beszédébe Pikó András, a budapesti Józsefváros megválasztott polgármestere a Corvin közben. A jelen sohasem érződik hősiesnek vagy ideálisnak - tért rá a forradalom résztvevőinek méltatása után -, mindig túlélésről, másnapig tartó perspektíváról, mindennapi félelmeink oldásáról szól. '56-ban fontosabb volt a mánál a holnap, folytatta, majd Orwellt idézve úgy fogalmazott: a diktatúra akkor dőlt meg, amikor eltűnt az az érzés, hogy a történelem nyugvópontra jutott, mindig a pártnak van igaza. Pikó szerint ezért
1956 a közösségek forradalma volt, mert az egyén csak másokkal összefogva lesz olyan erős, hogy legyőzze a jövő félelmeit .

Nekünk ma nem harcolni és a hitünkért meghalni kell - fogalmazott a polgármester -, '56 örökösei akkor leszünk, ha erős közösségeket teremtünk szerte az országban és Budapesten is, melyekben egymást segítve, közösen dolgozunk minden nap a jövő reményeinek valóra váltásáért.
Nagy Imrét hallgatva lehetett érezni, hogy mégis van magyar nemzet, melynek "mindannyian tagjai vagyunk" - idézte fel következőként az 1956. október 23-án átélteket Mécs Imre. Hiába, hogy még mobiltelefon sem volt, a kis faluk forradalmi tanácsaitól a gyárakat elfoglaló munkástanácsokig mindannyian ugyanazt gondolták, megbíztak egymásban, nem kellett magyarázkodni - részletezte.
"Beindult az összefogás, és itt '56-nak érzem a szellemét"

- tért át a jelenre Mécs. "Mi vagyunk Magyarország és ti vagytok Magyarország, nem az álságos hatalom, a hatalom által kreált valóságok, a migránsok meg a többi mesék" - hangsúlyozta, hozzátéve: ezért "nekünk kell eldönteni, mi legyen".
Végül Szénási Szilvia civil aktivista mondott beszédet a roma hősökről, férfiakról és nőkről, akik együtt harcoltak a magyarokkal - majd együtt szenvedtek a megtorlásoktól. "Az '56-os forradalom roma hősei nem csak a romák hősei, hanem mindannyiunké, romáké és nem romáké, embereké" - mondta.

Fejesek távoztak a pécsi önkormányzati cégektől, pedig az átvilágítások éppen csak elkezdődtek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 11:34

Fotó: Shutterstock
Egy vezérigazgató még a választás előtt, egy igazgató pedig egyből döntött úgy, hogy új állást keres.
A fővárosi Újpest után mintha Pécsen is menekülőre fogták volna az önkormányzati cégeknél, derül ki a Szabad Pécs cikkéből. Úgy értesültek, röviddel az - ellenzéki Péterffy Attila polgármesterjelölt győzelmét hozó - önkormányzati választás előtt lemondott Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési (PVF) Zrt. vezérigazgatója, a választást követően pedig egy másik önkormányzati vállalat igazgatója is távozott.
A PVF Zrt. a pécsi önkormányzat egyik kiemelten fontos cége. Dolguk, hogy fejlesztési forrásokat próbáljanak a városnak szerezni, leginkább pályázatokat írva, majd a nyerteseket menedzselve. Úgy tudják, Merza távozásának köze lehet ahhoz, hogy sejtette, a fideszes Páva Zsolt nem marad polgármester. A lemond vezérigazgató azonban csak azt erősíthette meg, hogy a PTE Közgazdaságtudományi Karán kezdett ősszel dolgozni, tanítani fog, illetve már tanít is. A többiről a Páva alatt bevezetett nyilatkozati rend értelmében nem mondhatott semmit a lapnak.
A másik távozó igazgatóról azt írják, maga nyújtotta be a felmondását a napokban, már a választást követően. További cserék is várhatóak az önkormányzati cégeknél, miután múlt pénteken már három, kedden újabb négy pécsi önkormányzati többségű gazdálkodó szervezetnél kezdődött átvilágítás.

Ujhelyi "sajtótörténeti" helyreigazítást harcolt ki a Szegedmából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.23. 10:46

Fotó: Népszava
A lap a szintén Fidesz-közeli kezekben lévő Délmagyarral együtt állított valótlanságokat a szocialista EP-képviselőről.
"A megfogalmazás minimum sajtótörténeti" - hívja fel közösségi oldalán az MSZP-s Ujhelyi István egy vele kapcsolatos, a Szegedma.hu oldalon megjelent helyreigazításra. Majd idézi is a valóban igen fordulatos és többszörösen összetett helyreigazítást:
"A 2019. augusztus 3. napján megjelent »Jogerős: nem híresztelt valótlanságot a Délmagyar Ujhelyiről« című cikkünkben a Délmagyar alapján valótlanul híreszteltük, hogy a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Délmagyarország nem híresztelt valótlanságot Ujhelyi István szocialista politikusról."

Szegedma.hu

Egyszerűen hazudtatok - foglalja össze Ujhelyi. A szocialista politikus azután kezdeményezett sajtópert a Délmagyar és a Szegedma ellen, hogy azok valótlanságokat állítva arról cikkeztek, hogy szőregi házának felújítását a Szeviép Zrt. finanszírozta. Mindkét lap a fideszes médiaóriáshoz, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozik.